Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Vl.4.r. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací předmět: Vlastivěda Stupeň a typ vzdělání: Základní vzdělání – první stupeň Ročník: čtvrtý Cílová skupina: žák Druh učebního materiálu: prezentace Klíčová slova: defenestrace, husité, táborité, orebité, artikule pražské, Anotace: Seznámení žáků s hlavními proudy v husitství a s programem,který je spojoval.

2 Husité

3 Husité Husité byli stoupenci učení Mistra Jana Husa. Po jeho smrti (r. 1415) vypukla v Čechách husitská revoluce. 30. července 1419 rozlícený husitský dav pronikl do budovy novoměstské radnice a několik mužů bylo svrženo z oken. (1. pražská defenestrace) V Praze se dostalo k moci radikální křídlo husitů. Program nápravy husitské církve hodlali uskutečnit všemi dostupnými prostředky.

4 Husité Husitství bylo uvnitř různorodým hnutím. Nebylo názorově jednotné. Dělilo se na několik proudů: táborité husité ze Žatecka a Lounska východočeští husité (orebité) pražští husité na řešení problémů měli odlišné názory. Základním pojítkem mezi nimi byl program, který by byl přijatelný pro všechny.

5 4 artikule pražské Tento program se nazýval 4 artikuly pražské.
shrnují husitské pojetí nápravy křesťanské společnosti 1. artikul: svobodné přijímání z kalicha 2. artikul: vymýcení smrtelných hříchů (vraždy, smilstvo, opilství, zlodějství aj.) 3. artikul: svobodné kázání božího slova 4. artikul: zákaz světského panování kněží symbol husitů: kalich (kališníci)

6 Zdroje < [cit ].


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek"

Podobné prezentace


Reklamy Google