Český trh práce  V současné době na českém trhu práce funguje více než 1800 agentur práce, které vlastní povolení ke zprostředkování od Ministerstva práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
7 Nezaměstnanost.
Cizinci na trhu práce v České republice Vlasta Turková, Jan Pavel květen 2007.
Objektivní faktory.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Pardubický kraj Martin Sova.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE cvičení října 2013.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Tržní prostředí.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Rovné šance žen a mužů Bc. Milan Žák, DiS. sociální pracovník organizace.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Hospodaření obcí v roce 2016
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Ing. Veronika Dostálková MBA
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

Český trh práce  V současné době na českém trhu práce funguje více než 1800 agentur práce, které vlastní povolení ke zprostředkování od Ministerstva práce a sociálních věcí. Zde si můžete ověřit, že agentura, se kterou spolupracujete skutečně povolení vlastní.  Zde se rovněž dozvíte důležité informace a průzkumy týkající se vývoje trhu práce v ČR. 

Práce v místě bydliště  „Práci v místě svého bydliště hledá 64 % dotazovaných uchazečů o zaměstnání.  Toto procento je nejvyšší v krajích se silným ekonomickým centrem – tedy v Praze (85 %), Moravskoslezském (74 %) a Jihomoravském kraji (72 %).  Lidé jsou ochotni jezdit za prací do hlavního města regionu,“ říká Dalibor Jakuš, jednatel společnosti Profesia, která provozuje pracovní portál Profesia.cz.

Migrace za prací I.  Pouze třetina lidí je ochotna hledat si práci mimo oblast, ve které bydlí.  Krize na trhu práce zatím ochotu lidí pracovat mimo své bydliště nezvýšila  Praha 16. června 2009 – Navzdory krizi na trhu práce nejsou lidé ochotnější hledat si práci mimo kraj, ve kterém žijí. Téměř dvě třetiny z nich hledají práci jen v okolí svého bydliště.  Tento počet se za poslední dva roky prakticky nezměnil. Vyplývá to z analýzy životopisů uchazečů na pracovním portálu

Migrace za prací II.  Naopak, nejvíce ochotní pracovat v jiných regionech jsou lidé v Jihočeském, Pardubickém a Královehradeckém kraji (shodně 42 % lidí se poohlíží za prací mimo své bydliště).  „Věkové složení pro volbu místa práce přitom nerozhoduje, což bylo pro nás překvapivé. Na druhou stranu, mladí lidé přecházejí obvykle do Prahy či Brna, kde nejen pracují, ale mají tam také trvalé bydliště. Tím pádem ani v mladších věkových skupinách není většina lidí, kteří by se dívali po práci mimo své bydliště,“Výjimkou je Středočeský kraj, kde naopak většina lidí chce pracovat mimo bydliště.  Je zcela evidentní, že je to unikátní polohou hlavního města, které je uvnitř Středočeského kraje.

V jakých oborech chtějí lidé pracovat ve svém regionu  Počet uchazečů v %, kteří si hledají práci v místě svého bydliště v %  Administrativa 67,71%  Textilní, kožedělný a oděvní průmysl 67,60%  Pomocné práce 66,97%  Zdravotnictví, farmaceutický průmysl, sociální oblast 66,87%  Ekonomika, finance, účetnictví 66,60% Zdroj: Profesia.cz

Uchazeči o práci, kteří si hledají práci v místě svého bydliště, mají největší zájem pracovat :  V administrativě, textilním, kožedělném a oděvním průmyslu. Výrazný zájem byl rovněž zaznamenán o pomocné práce, zaměstnání v oblasti zdravotnictví, farmacie, financí a účetnictví.  Naopak nejmenší zájem o práci v místě svého bydliště mají manažeři v oblasti vrcholového managementu a zaměstnanci v oborech techniky a rozvoje vodohospodářství lesnictví, životního prostředí, chemického průmyslu a práva a legislativy.

V jakých oborech jsou lidé ochotní pracovat mimo svůj region  Vrcholový management 48,38 %  Technika, rozvoj 51,59 %  Vodohospodářství, lesnictví, životní prostředí 52,85 %  Chemický průmysl 53,33 %  Právo a legislativa 54,10 % Zdroj: Profesia.cz

Platové rozdíly mužů a žen v roce 2009 Tabulka 1: Mzdy žen a mužů v jednotlivých věkových kategoriích Česko podíl rozdíl  Věk muži počet ženy počet P/M M-Ž  %  %  %  %  nad % Zdroj: Merces.cz

Mzdové rozdíly jsou způsobeny několika faktory:  Ženy pracují v průměru v hůře placených pozicích a zároveň jsou platově znevýhodněny.  To znamená, že za stejnou práci dostávají jak v České republice, tak na Slovensku nižší odměny.  Do platových rozdílů se promítá také fakt, že ženy odcházejí na mateřskou dovolenou a pak se musejí vrátit zpět do práce.

Platové rozdíly v závislosti na věku  Platové rozdíly mezi ženami a muži se s rostoucím věkem prohlubují.  Nejvyšší jsou ve věkové skupině 35 až 44 let, plných 42 % ve prospěch mužů. Zdroj : Asociace poskytovatelů personálních služeb