Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křižánky Vítejte u nás.
Advertisements

Obec Pavlice.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Baroko Život v barokní době.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Vizovice Eliška Kratinová.
GREŠLOVÉ MÝTO.
Dobřichovice a okolí.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Praha.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Česká románská kultura
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
znak vlajka Ročníková práce
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Osvobozování Československa
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_16 Název materiálu: Kulturní památky 2 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Olomouc.
Město Brno.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Igor Dostal
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_6.ročník 20_Znojmo Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace města.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
MELODIE.
SNĚŽNÉ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Průmyslová revoluce Kladno.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
Naše škola ZŠ T.G. Masaryka.
Královské město Rakovník
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Rajhrad-historie Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Rajhrad-historie Podle archeologických průzkumů vznikl Rajhrad polovině 9. století. Na místě města dříve existovalo rozsáhlé opevněné velkomoravské hradiště stejného jména.(Rajhrad=rajský hrad-pěkný, silný) V roce 1048 zde vznikl benediktinský klášter. První písemné zmínky o obci a klášteře jsou ve dvou listinách nazývaných břevnovská falsa a pocházejících ze 13.století. (Falza=padělek)

Rajhrad-historie První listina je darovací listinou knížete Břetislava z 18. října 1045.Ta ustanovuje ve městě trh a mostní mýto. Druhá listina je zakládací listina datovaná v Rajhradě 26. listopadu 1048. V této listině je uvedeno obdarování místního kláštera výčtem jednotlivých vesnic a popisem hranic panství. Mezi osadami, které klášter obdržel, se nacházel také Rajhrad. 2. listopadu 1234 byl Rajhrad povýšen na městečko s právem pořádat sedmidenní výroční trh.

Rajhrad-historie V 13.století vznikla mezi dvěma rameny řeky Svratky osada Čeladice. Její obyvatelé museli chránit klášter. Největší rozkvět dosáhlo městečko a klášter ve 14. století. V roce 1330 byla v městečku postavena kaple. Od roku 1554 má Rajhrad ve znaku břevnovskou opatskou ostrev (kus osekaného kmene vinné révy se třemi suky) a zlatý klíč.

Rajhrad-historie Břevnovská falza

Rajhrad-historie Čeladice

Rajhrad-historie Znak Rajhradu

Rajhrad-historie Počátek 17. století byl ve znamení založení zdejší školy. První zpráva o škole je z roku 1623. Rajhradská škola si získala od svého počátku věhlas, "který daleko přesahoval hranice Moravy„. Až do roku 1914 měl nad školou patronát rajhradský klášter.

Rajhrad-historie V 2.polovině 17.stol. se začíná s nákladnou úpravou a opravou kláštera.

Rajhrad-historie V 18. století se rodí barokní krása rajhradského kláštera podle návrhu pražského architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Do současné podoby je klášter uveden až roku 1840. Zároveň se stavbou kláštera byla budována také císařská silnice Vídeň – Brno. Na konci 18. století měl Rajhrad asi 90 domů, 130 rodin a 650 obyvatel.

Rajhrad-historie Rajhrad a klášter podle Santiniho

Rajhrad-historie V 19.století, v roce 1827 je postavena budova školy na dnešní Masarykově ulici, původně dvojtřídní. Roky 1838 až 1839 jsou ve znamení stavby parní železnice Vídeň-Brno. 11.11.1838-zkušební provoz na rajhradském úseku. Ve 20.století vzniká řada spolků: Sokol, Orel, RAFK. 22.6.1924 navštívil Rajhrad prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Rajhrad-historie V letech 1932 až 1935 se stavěla měšťanská škola na Matlašce. Budova měla čtyři učebny, kreslírnu, tělocvičnu, dílnu, šatnu, dva kabinety a koupelnu. V období 2.světové války bylo popraveno, vyslýcháno, mučeno a odvlečeno do koncentračních táborů mnoho rajhradských občanů. Osvobozování Rajhradu bylo velmi dramatické.

Rajhrad-historie Padlo při něm 160 sovětských vojáků. Rajhrad byl osvobozen brzy po půlnoci dne 25. dubna 1945. Při osvobozování padl generál Kozyr, nejvyšší důstojník Rudé armády, který má pomník v areálu zahradnické školy.

Rajhrad historie Pomník Generál Kozyr

Rajhrad-historie Otázky: 1.Ve kterém století vznikl Rajhrad? 2.Ze kterého století pochází první zmínky? 3.Co má Rajhrad ve znaku? 4.Podle návrhu kterého architekta se přestavuje benediktinský klášter? 5.Kdy byl zahájen zkušební provoz parní železnice v Rajhradě?

Rajhrad-historie 6.Který prezident navštívil Rajhrad v roce 1924? 7.Kdy byl Rajhrad osvobozen sovětskými vojsky? Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje generál, který padl při osvobozování Rajhradu, kde má pomník?

Rajhrad-historie Zápis: -Rajhrad vznikl v polovině 9. století -v roce 1048 zde vznikl benediktinský klášter -první písemné zmínky o obci a klášteře jsou ve dvou listinách nazývaných břevnovská falsa a pocházejících ze 13.století. -od roku 1554 má Rajhrad ve znaku břevnovskou opatskou ostrev (kus osekaného kmene vinné révy se třemi suky) a zlatý klíč -první zpráva o škole je z roku 1623 -v 18. století se přestavuje rajhradský klášter podle návrhu pražského architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla

Rajhrad-historie Zápis: - v roce 1827 je postavena budova školy na dnešní Masarykově ulici - 11.11.1838-zkušební provoz parní železnice na rajhradském úseku - 22.6.1924 navštívil Rajhrad prezident Tomáš Garrigue Masaryk - v letech 1932 až 1935 se stavěla měšťanská škola na Matlašce -Rajhrad byl osvobozen sovětskými vojáky brzy po půlnoci dne 25. dubna 1945 -při osvobozování padl generál Kozyr

Rajhrad-historie Prameny: http://www.fineline.cz/klasternidvur/historie-rajhradu/ http://www.rajhrad.cz/view.php?cisloclanku=2006040016 http://cs.wikipedia.org/wiki/Rajhrad http://www.turistik.cz/cz/kraje/jihomoravsky-kraj/okres-brno-venkov/rajhrad/kategorie/historie-a-umeni/ Vše platné k 28.2.2012

Konec