Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTERY.
Advertisements

Digitální učební materiál
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Jméno : Ing. Renata Šandová Škola : Základní škola Pohořská 8, Odry Předmět: Anorganická chemie Třída: 8.ročník Téma: Složení roztoků.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Estery.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
„Co má rum společného s vínem?“
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Deriváty karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků: Hydroxyderiváty - Alkoholy
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Estery Kyslíkaté deriváty
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Digitální učební materiál
CZ.1.07/1.1.10/
Deriváty karboxylových kyselin
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
zástupci karboxylových kyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Deriváty karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny - jsou deriváty uhlovodíku, které mají ve své molekule karboxylovou skupinu - COOH.
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Karboxylové kyseliny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06C_09_Funkční deriváty karboxylových.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Estery 13. leden 2014 VY_32_INOVACE_130213
Estery karboxylových kyselin
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0376 Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada: 17. Organická chemie Materiál: VY_32_INOVACE_OCHE.17 Vytvořený ve školním roce: 2013   Téma: ESTERY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN- názvosloví, vlastnosti, zástupci Předmět a třída: CHEMIE, kvarta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen pro výklad učiva. Je potřeba PC s internetem, projektor, microsoft powerpoint. Autor: Ing. Magdalena Kučerová Klíčová slova: derivát, funkční derivát, esterifikace, vosky Ověřený dne: 4.3.2014

KARBOXYLOVÉ KYSELINY ESTERY KK DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY ESTERY KK

Charakteristika Estery karboxylových kyselin patří mezi FUNKČNÍ deriváty KK. Mezi funkční deriváty KK dále patří : soli ,amidy, anhydridy, halogenidy Co je funkční derivát KK? vzniká substitucí (záměnou) na funkční skupině COOH. C O Zde dochází k substituci bud vodíku nebo celé OH skupiny O-H

Charakteristika Estery jsou produkty reakce karboxylové kyseliny s alkoholem - reakce se nazývá esterifikace . Při reakci vzniká ester a voda : KARBOXYLOVÁ KYSELINA + ALKOHOL ---> ESTER + VODA např. CH3 COOH + HO-CH2-CH3 ---> CH3-CO-O-CH2-CH3 + H2O kyselina octová + ethanol -----> octan ethylnatý + voda octan ethylnatý lze i jako ethylester kyseliny octové

Názvosloví V názvu esteru se objevuje název alkoholu i název příslušné karboxylové kyseliny . CH3 COOH + HO-CH2-CH3 ---> CH3-CO-O-CH2-CH3 + H2O reaguje zde ethanol – odtud ethyl a kyselina octová -------- výsledný ester je: ethylester kyseliny octové

Vlastnosti, výskyt, využití Estery patří mezi nejrozšířenější přírodní látky. Mnohé jednoduché estery jsou příjemně vonící kapaliny, dodávají vůni a někdy i příchuť např. hruškám, banánům, malinám, ananasu i některým květinám……. Ester Vůně Ethylester kyseliny mravenčí - rumová Pentylester kyseliny octové - banánová Ethylester kyseliny máselné - ananasová Ethylester kyseliny benzoové - mátová Oktylester kyseliny octové - pomerančová ÚKOL : zkus napsat vzorce uvedených „vůní“.

Vlastnosti, výskyt, využití Velký význam mají estery karboxylových mastných kyselin ( palmitové, stearové, olejové ….) a glycerolu. Tvoří totiž různé tuky, vosky a oleje. Mezi další významné estery můžeme zařadit methylestery mastných kyselin z řepkového oleje, které jsou důležitou složkou bionafty. Bionafta obsahuje asi 5-30% MEŘO ( obchodní název pro estery z řepkového oleje) a zbytek tvoří normální nafta, získaná z ropy.

Vznik tuku z glycerolu a karboxylové kyseliny Obrázek 1. Úkol: Urči o jakou kyselinu se jedná v této reakci.

Zástupci Octan ethylnatý (ethylester kys.octové) používá se jako výborné rozpouštědlo nátěrových hmot Methylester kyseliny methakrylové ( methylmethakrylát) polymerací tohoto esteru se vyrábí polymethylmethakrylát, který má využití jako známé plexisklo a také v zubařské praxi pro zubní implantáty. Další estery se uplatňují v potravinářském průmyslu jako vonné a chuťové přísady – esence . Obrázek 2. Rumová esence

Úkoly Využij internet a knihovnu a vypracuj krátké pojednání o alternativních palivech ( druhy, využití, budoucnost ekologických paliv) Jaká kyselina je hlavní složkou acylpyrinu a na co se používá?

POUŽITÁ LITERATURA ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2. ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 9: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 136 s. ISBN 978-80-7238-584-3. BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN 80-859-3711-5. Obrázek 1,2 –vlastní zdroje