Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalizace energetického trhu a vazby na podnikatelské prostředí ČR
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Státní energetické koncepce
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Význam zemního plynu ve Státní energetické koncepci a otevírání trhu s plynem v ČR Gas Business Breakfast 2005 Ing. Jiří Bis Náměstek ministra průmyslu.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Role zemního plynu v energetice ČR z pohledu MŽP
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha, Gas Business Breakfast

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Vize Státní energetické koncepce ČR NEZÁVISLOST BEZPEČNOST UDRŽITELNÝ ROZVOJ - na cizích zdrojích energie - na zdrojích energie z rizikových oblastí - zdrojů energie vč. jaderné bezpečnosti - spolehlivost dodávek energie - diverzifikace zdrojů - ochrana životního prostředí - ekonomický a sociální rozvoj

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Cíle Státní energetické koncepce ČR maximalizace energetické efektivnosti zajištění efektivní výše a struktury spotřeby zdrojů energie zajištění maximální šetrnosti k životnímu prostředí dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství HLAVNÍ CÍLE Výsledky vyhodnocení potvrzují, že základní vize SEK – maximální nezávislost, bezpečnost a udržitelný rozvoj – mají svou platnost a základní cíle jsou nastaveny správně.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Dlouhodobé cíle SEK do roku 2030  Nepřekročit mezní limity dovozní energetické závislosti  Do roku 2010 maximálně 45 %  Do roku 2020 maximálně 50 %  Do roku 2030 maximálně 60 %  Optimální využití domácích zdrojů  Snížení energetické náročnosti hospodářství  Podpora rozvoje a využití OZE  Podpora alternativních paliv v dopravě

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Dílčí závěry z vyhodnocení SEK Cíl č. 1 – maximalizace energetické efektivnosti souhrnná energetická efektivnost se zlepšuje, splnění indikativního cíle ovlivnilo významně zrychlení růstu HDP Cíl č. 2 – zajištění efektivní výše a struktury spotřeby PEZ struktura spotřeby zdrojů je diverzifikována, nutnost optimalizace využití domácích zdrojů problémem zůstává malý růst využití OZE a rizika růstu dovozní energetické závislosti Cíl č. 3 - zajištění maximální šetrnosti k životnímu prostředí česká legislativa je v souladu s evropskou ekologickou legislativou významného pokroku bylo dosaženo při snižování emisí Dle názoru MPO není v této chvíli na místě provádět změny SEK což podpořila i IEA v Přehledu energetické politiky ČR 2005.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Výzvy, před nimiž stojí SEK  výraznější snižování energetické náročnosti  dlouhodobý cíl poklesu energetické náročnosti 3,0 – 3,5% ročně  výraznější zvýšení úspor energie  dořešení problematiky využívání tuzemských zdrojů  využití tuzemských zdrojů energie (uhlí, uran, OZE) bude pozitivně ovlivňovat dovozní energetickou náročnost ČR  dokončení rozhodování o dalším rozvoji jaderné energetiky  SEK počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky  příprava nového jaderného zdroje je mnohaletou záležitostí, proto je nutno rozhodnout o rozvoji v co nejkratší době  problémy s naplňováním cílů v oblasti OZE  SEK využití OZE nadhodnocuje  využití biomasy pro výrobu tepla a elektřiny lze zajistit pouze spoluspalováním s uhlím

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Podíly na spotřebě energetických zdrojů do roku ,7%3,5%1,9% Obnovitelné zdroje 20,9%14,1% 8,9% Jaderné palivo 12,1%19,9%19,2% Kapalná paliva 20,6%17,2%19,0% Plynná paliva 9,7%14,3%15,4% - z toho černé uhlí 21,0%32,9%37,6% - z toho hnědé uhlí 30,7%47,2%53,0 % Tuhá paliva celkem 2030 SEK2005 skut.2000 skut.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Podíly na spotřebě PEZ v ČR ČR (2005, SEK)ČR (2005) Plynná paliva 17% Kapalná paliva 19% Jaderné palivo 14% Obnovitelné zdroje 4% Tuhá paliva 47% ČR (2030, SEK)

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Spotřeba zemního plynu v České republice -5,0 0,0 5,0 10,0 15,0 20, Rok % mld. m3 Meziroční změna % Celková spotřeba

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Plynofikace v České republice 90% obcí nad 2000 obyvatel je plynofikováno z menších sídel je plynofikováno plných 50% obcí s počtem nad 500 obyvatel znamená to, že zemní plyn je k dispozici zákazníkům prakticky ve všech městech a větších obcích

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Otevírání trhu se zemním plynem v ČR Energetický zákon č, 458/2000 sb., § 55 Od 1. ledna 2005, se stali oprávněnými všichni zákazníci s odběrem >15 mil.m3/rok a všichni výrobci elektřiny a tepla z kogeneračních jednotek Od 1. ledna 2006, se stali oprávněnými všichni zákazníci kromě domácností cca od 1. ledna 2007, budou oprávněni všichni zákazníci vybrat si svého dodavatele zemního plynu, tj. celkem zákazníků Vzhledem k rozmístění dostupných zdrojů plynu nelze očekávat podstatné změny na trhu s plynem

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Podpora plynofikace dopravy v ČR Usnesení vlády ČR č. 563/2005 z Dobrovolná dohoda o podpoře výstavby plnicích stanic na stlačený zemní plyn 2005 – 11 plnicích stanic plnicích stanic 2020 – 100 plnicích stanic Zemní plyn = ekologické a bezpečné palivo pro dopravu Provozní náklady nižší o 40 % Zlepšení životního prostředí

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Postavení plynárenství v ČR Zemní plyn zůstane i v budoucnu spolehlivým zdrojem energie s podílem cca 20 % v energetickém mixu České republiky Plynofikace MHD a komunální dopravy ve městech sníží exhalace a zlepší životní prostředí Diverzifikované zdroje zemního plynu a podzemní zásobníky budou nadále zajišťovat bezpečnost zásobování

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 kontakt Děkuji za Vaši pozornost. Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku PRAHA 1 Tel.: Fax: