Typologie zmocnění David Hadroušek 26. února 2010 Komitologie podle Lisabonské smlouvy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nástroje územního plánování
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Role zástupce za Českou republiku ve Výboru členských států ECHA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ochrana životního prostředí v právu a politice EU Vybrané otázky práva ŽP
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
Evropská občanská iniciativa
ZÁKON č. 356/2003 Sb. AKTUÁLNÍ STAV
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Paragrafované znění II
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Paragrafované znění II
Registr spaloven odpadů
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Transkript prezentace:

Typologie zmocnění David Hadroušek 26. února 2010 Komitologie podle Lisabonské smlouvy

290 SFEU versus 291 SFEU Co je lepší? Náš názor: 291 SFEU (rozhodnutí Rady 1999/468/ES)

regulativní postup s kontrolou versus článek 290 SFEU – je to totéž? EP: není Rada: není

Přímá změna základního aktu Změny nezbytné pro přizpůsobení příloh této směrnice technickému pokroku se přijímají postupem stanoveným v čl. 29 odst. 4 písm. a) směrnice 67/548/EHS. Čl. 20 odst. 1 směrnice 1999/45/ES +

Přímá změna základního aktu Členské státy oznámí Komisi znění úprav seznamů uvedených v přílohách I až IV. Komise v tomto smyslu dotyčné přílohy upraví. Čl. 74 odst. 1 nařízení Brusel I -

Přímá změna základního aktu „městským letištěm“ [se] rozumí … Tato letiště jsou uvedena v příloze I. Uvedená příloha může být změněna postupem podle čl. 13 odst. 3. Příloha I: Berlin-Tempelhof, Stockholm Bromma, London City. Belfast City, Port lotniczy Łódź - Lublinek Čl. 2 písm. b) směrnice 2002/30/ES +

Nepřímá změna (doplnění) „vlákninou“ [se rozumí] látka, která bude vymezena postupem podle článku 10 Čl. 1 odst. 4 písm. j) směrnice 90/496/EHS +

Individuální (správní) akty „údajem o výživové hodnotě“ [se rozumí] každé znázornění a reklamní sdělení, které udává, naznačuje nebo ze kterého vyplývají údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny v souvislosti s energetickou (kalorickou) hodnotou, kterou potravina … Postupem podle článku 10 může být v určitých případech rozhodnuto, zda jsou podmínky uvedené v tomto písmeni splněny; Čl. 1 odst. 4 písm. b) směrnice 90/496/EHS -

(Pouhá) implementace Komise regulativním postupem podle čl. 18 odst. 2 stanoví způsoby a formuláře, které mají být přijaty pro předávání informací o vnitrostátních programech. Stejným postupem se přijímají změny těchto způsobů a formulářů. Čl. 15 odst. 5 směrnice 91/271/EHS -

(Pouhá) implementace … opatření k provedení tohoto nařízení: a) stanovení požadavků a podmínek pro udělení povolení podle článku 3 a podrobnosti týkající se tohoto povolení; b) v případě potřeby stanovení podmínek pro dokumentaci a označování podle článků 5 až 7…; … f) jiná opatření nezbytná pro účinné provádění (implementation) tohoto nařízení. Čl. 14 nařízení (ES) č. 273/ / -

(Pouhá) implementace (Implementing legislation) Opatření nezbytná k účinnému uplatňování tohoto nařízení se přijímají postupem podle čl. 133 odst. 3. Čl. 132 nařízení REACH -

Guidelines Komise může regulativním postupem podle čl. 18 odst. 2 formulovat obecné pokyny pro monitorování podle odstavců 1, 2 a 3. Čl. 15 odst. 5 směrnice 91/271/EHS -

Šedá zóna Komise postupem podle článku 17 a jakmile budou ve Společenství dostupné vhodné měřicí postupy, rozhodne o datu, od kterého budou průběžně měřeny těžké kovy, dioxiny a furany v souladu s přílohou III. čl. 11 odst. 13 směrnice 2000/76/ES +

Šedá zóna Komise případně postupem podle čl. 58 odst. 2 rozhodne o tom, že povolí dotyčnému členskému státu, aby se po určitou dobu odchýlil od dotyčného ustanovení. čl. 61 směrnice 2005/36/ES -

Šedá zóna Kryogenní média povolená pro přímý kontakt se zmrazovanými potravinami, s vyloučením všech ostatních médií, jsou … Kritéria čistoty, která musí tato kryogenní média splňovat, budou podle potřeby stanovena postupem podle článku 12. čl. 4 směrnice 1989/108/ES +