Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Vzájemná poloha přímek
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Kinematika hmotného bodu
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Kinematika Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Speciální teorie relativity (STR)
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Pohyb rovnoměrný.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Graf závislosti Mgr. Alena Tichá.
Soustava částic a tuhé těleso
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
MECHANIKA.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Rovinné útvary.
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Síla.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Pravoúhlá soustava souřadnic
Dynamika I, 6. přednáška Obecný rovinný pohyb Obsah přednášky : obecný rovinný pohyb tělesa, analytické řešení, pólová konstrukce rozklad pohybu Doba studia.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové v rovině a prostoru
Polární soustava souřadnic
Ing. Michaela Štainbruchová
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.

Situace 1 Míč se pohybuje po přímkách. Míč skáče vedle nás na pevné zemi.

Situace 2 Míč skáče na podlaze drezíny, ve které sedíme i my. Drezína se pohybuje nějakou rychlostí. Míč se opět pohybuje po přímkách jako v prvním případě.

Situace 3 Míč skáče na podlaze drezíny, která se pohybuje nějakou rychlostí, my však stojíme opodál na zemi. Míč se pohybuje po křivce!

Situace 4 Míč skáče na pevné zemi, my sedíme v drezíně pohybující se nějakou rychlostí. Míč se po křivce jako ve třetím případě, ale druhým směrem.

Pohyb objektu závisí na pohybu pozorovatele 1) Přímočarý nerovnoměrný pohyb 2) Přímočarý nerovnoměrný pohyb 3) Křivočarý nerovnoměrný pohyb 4) Křivočarý nerovnoměrný pohyb

Pojem vztažné soustavy Vztažnou soustavou nazýváme systém souřadnic pevně spojený s určitým tělesem, ve kterém měříme polohy, rychlosti a zrychlení ostatních těles. Míč se pohybuje po přímkách Vodorovná vzdálenost (x) [m] Svislá vzdálenost (y) [m] A [-2.5, 2 ] B [-2.5, 0 ]

Popis bodu ve vztažné soustavě Vodorovná vzdálenost (x) [m] Svislá vzdálenost (y) [m] Bod ve vztažné soustavě popisujeme několika čísly. Každé z čísel udává polohu na jedné z kolmých číselných os. Popisovaný bod pak leží na průsečíku kolmic z těchto bodů – obdobně jako u grafu. Čísla popisující bod ve zvolené soustavě se nazývají souřadnice. A [ 3, 4 ] B [ -3, 2 ] C [ 2, -1 ]

Vodorovná vzdálenost (x) [m] Svislá vzdálenost (y) [m] Popis bodu ve vztažné soustavě Bod ve vztažné soustavě popisujeme několika čísly. Každé z čísel udává polohu na jedné z kolmých číselných os. Popisovaný bod pak leží na průsečíku kolmic z těchto bodů – obdobně jako u grafu. Čísla popisující bod ve zvolené soustavě se nazývají souřadnice. A [ 3, 4 ] C [ 2, -1 ] B [ -3, 2 ]

Vodorovná vzdálenost (x) [m] Svislá vzdálenost (y) [m] Popis bodu ve vztažné soustavě Bod ve vztažné soustavě popisujeme několika čísly. Každé z čísel udává polohu na jedné z kolmých číselných os. Popisovaný bod pak leží na průsečíku kolmic z těchto bodů – obdobně jako u grafu. Čísla popisující bod ve zvolené soustavě se nazývají souřadnice. A [-2.5, 2 ] B [-2.5, 0 ] Vztažná soustava je pevně spojena se zemí, míč skáče na zemi.

Pojem vztažné soustavy 1 12 (x) [m] y [m] Svislá vzdálenost (y) [m] Vodorovná vzdálenost (x) [m] Vztažná soustava je pevně spojena s drezínou, míč skáče na zemi.

Pojem vztažné soustavy 1 12 (x) [m] y [m] y [m] x [m] Vztažná soustava je pevně spojena s drezínou, míč skáče na drezíně.

Pojem vztažné soustavy y [m] x [m] Vztažná soustava je pevně spojena se zemí, míč skáče na drezíně.

Shrnutí Pozorovaný pohyb těles je relativní, záleží na vzájemné rychlosti tělesa a pozorovatele Abychom mohli popsat pohyb tělesa, je třeba zvolit vztažnou soustavu pevně spojenou s jiným tělesem – obvykle s pozorovatelem Poloha ve vztažné soustavě se popisuje pomocí souřadnic na dvou (resp. v případě trojrozměrného prostoru tří) kolmých číselných osách