Intelektuálové versus hlupáci Referát do předmětu Evoluční psychologie Vypracovala : Martina Janová 1.navazující ročník OTK v Olomouci 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Song Presentations. L12 nová slova Stupňování přídavných jmen viz: worksheet na webové stránce.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Objektivní faktory.
Morče.
Jmenuji se Michaela Petrová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
9. Izákovi se narodila dvojčata– Ezau a Jakub
První císařovna.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Rodina 6. ročník.
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Životní situace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Bohatství versus chudoba
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:14. září 2012 Číslo.
SOS dětské vesničky.
Zdvořilá nevšímavost: Vztahy mezi Holanďany a obyvateli obce Stupná
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
VY_32_INOVACE_PSYPS14360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Komunitní a otevřená škola
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
Projekt dětská skupina MOTÝL
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Paní Radka Životní p ř íb ě h. Fakta  Narozena 1959 (49 let)  Vystudovaná inženýrka, tak se i živí  Žije na chat ě  Má dobrou finanční situaci  V.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_706 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Potřeby Jméno autora: Ing.
1 Životní scénář aneb Naučte se žít v přítomném okamžiku.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Matematika pro stavební obory 6. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Queen Radek Horký. Freddie Mercury Freddie Mercury byl zpěvák a skladatel Narodil se 5.září 1946 a umřel 24.listopadu 1991 umřel na AIDS umřel ve věku.
„Cesta za snem“ Prázdniny u moře
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Rodina, náhradní rodinná péče
Rodina, příbuzenství.
SOS dětské vesničky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Plánované rodičovství
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Psychologie dospělých
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
První císařovna.
Transkript prezentace:

Intelektuálové versus hlupáci Referát do předmětu Evoluční psychologie Vypracovala : Martina Janová 1.navazující ročník OTK v Olomouci 2010

Podle USA filmu Idiocracy z roku 2006 Režie: Mike Judge Žánr : dobrodružná sci-fi komedie

Pohybujeme se kolem roku 2000 a na začátku jsou dva rozdílné páry : Největší kontrasty jsou v dosaženém vzdělání a výšce IQ Kariéra, práce Fitness a vztah k sexu Zájmy, trávení volného času a celkový životní styl Upozornění: obrázky i jména jsou pouze ilustrační a autorka nechce v žádném případě na něco poukazovat nebo soudit!!!

Richard a Alžběta Poznali se při studiu na vysoké škole, souhrn IQ zhruba 240. Jsou spolu 5 let, on se věnuje vlastní právnické praxi, ona také buduje kariéru ve věhlasné právnické firmě. Jsou bezdětní, v otázkách antikoncepce zodpovědní ( ona bere HA, on používá pánskou ochranu), nechtějí ohrozit svou slibnou kariéru. Společné zájmy: literatura, kultura, společenské akce, golf

Evžen a Olina Znají se od dětství, pocházejí ze stejné vesnice, souhrn IQ zhruba 160. Sblížili se na jedné vesnické zábavě, vzali se a za 9 měsíců se jim narodila zdravá dcera. On se věnuje zednické profesi, ona přerušila studium na učilišti, kde se připravovala na profesi prodavačky a odešla na mateřskou dovolenou. Společné zájmy: on miluje pivo a fotbal, ona seriály a tlachání se sousedkami, spojuje je především dcera a podobný styl života

Stav po pěti letech Richard s Alžbětou mají slibně rozjetou kariéru, pořídili si krásný dům a nové auto. Oba bedlivě sledují ekonomickou situaci světa a jsou pevně přesvědčeni, že by do těchto podmínek přivedl dítě pouze blázen.

Evžen s Olinou žijí stále v bytě s jejími rodiči, k prvorozené dceři přibyli dva mladší sourozenci. Jezdí starou škodovkou, kam se jim zatím vejde celá rodina. On vypije o pět piv denně více než dříve, ona dostala novou televizi a je spokojená.

Stav po osmi letech Richard s Alžbětou se stále věnují své kariéře, v práci se jim daří dobře. Pořídili si druhé auto a chalupu na horách. Začínají přemýšlet, že by si pořídili dítě, aby byl jejich rodinný život kompletní.

U Evžena s Olinou se nedějí žádné velké změny, nejstarší dcera nastoupila do první třídy, má mírné problémy s udržením pozornosti. Narodil se jim další syn.

Stav po deseti letech Richard s Alžbětou se dva roky marně snaží počít dítě. Oběma již táhne ke čtyřicátému roku života a oba chápou vážnost situace. Podstupují různá vyšetření, avšak bez průkazného důvodu neplodnosti.

Rodina Oliny a Evžena se stále rozrůstá. Kromě opět těhotné Oliny je těhotná také její sestra, kterou Evžen přivedl do jiného stavu na bratrově svatbě. To sice zapříčinilo hádky v rodině, avšak nezpůsobilo to konec nepřetržitému plození dětí. Nejstarší dcera, které je devět let si začíná všímat rozdílů mezi děvčaty a chlapci a živě se o ně zajímá.

Stav po dvaceti letech Richard umřel ve věku 49 let na srdeční příhodu. Alžběta se nevzdává myšlenky, že bude mít jednou své dítě, avšak vzhledem k pokročilejšímu věku spoléhá spíše na zázrak medicíny nežli přírody. Nechává zmrazit své vajíčko a doufá, že jednou potká oddaného partnera a vhodného dárce spermatu.

Rodina Evžena a Oliny zdá se v produkci dětí nepolevuje, nejstarší dcera již má také potomka. Velká část dětí navštěvuje pomocnou školu, starší děti studují hlavně učební obory. Nejúspěšnější syn získal maturitu v nástavbovém studiu. Vysokou školu nestuduje z této rodiny nikdo.

Výsledky pozorování Z provedeného srovnání dvou rodin je zřejmé, které sociální skupiny mají větší reprodukční potenciál. „Intelektuálové“, kteří odsouvají stvoření potomka na pozdější, zajištěnější dobu často končí z biologických důvodů bezdětní. Instinktivně založené páry, které podceňují antikoncepční ochranu mají často více dětí, než jim dovoluje jejich ekonomická situace. Dětem se poté nedostává potřebného vzdělání a kopírují zvyky a styl svých rodičů.

Postupné genetické hloupnutí obyvatelstva, s tím rozvoj konzumního způsobu života, odmítání ekologických problémů. Přelidněnost, nedostatek místa a potravy. Nebezpečné hromadění odpadu, nedostatek pitné vody, vyčerpání neobovitelných přírodních zdrojů. Omezení slovní zásoby, úpadek jazyka, rozšíření slangu a nespisovné mluvy. Reálná hrozba

Řešení Milujte se a množte se. Ale zodpovědně!