PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F, 19.11. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Bezdomovectví a chudoba role a budoucnost služeb sociální prevence 7. září 2010, Ostrava.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Aktuálně k Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost výzva k předkládání individuálních projektů ostatních.
Kariérové poradenství v Tranzitním programu pro neslyšící APPN, o.s. Projekt Tranzitní program pro neslyšící je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Environmentální výchova a
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Základní informace o projektu ANALÝZA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT V ČR Mgr. Markéta Pěchoučková MPSV, Řídicí orgán Operačního programu Zaměstnanost Závěrečná.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Lenka Herčíková,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Komunitární program PROGRESS
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,

Historie  Základní myšlenka projektu Human Step vznikla po konzultacích s MV ČR v září 2004  Projekt byl zpracován v rámci výzvy k předkládání projektů ESF pro období v programu EQUAL v opatření 5.1 „Pomoc žadatelům o azyl v jejich přístupu na trh práce".

Hlavní cíl projektu  Vytvořit a pilotně ověřit vzdělávací modul, který by pomohl žadatelům o mezinárodní ochranu v integraci do majoritní společnosti s cílem: -Zpřístupnit jim trh práce v hostitelské zemi -Umožnit jim návrat do země původu s novou pracovní zkušeností

Integrace  Dlouhá procedura azylového řízení nabízí prostor pro práci s žadateli o mezinárodní ochranu zejména v oblastech: - dalšího vzdělávání (především český jazyk) - rozvoj socio-kulturních kompetencí - pracovně-právní poradenství spojené s nabídkou pracovních příležitostí

Jazykové vzdělávání  První kurzy v rámci projektu Human Step proběhly od října-2006 do června-2007  Vznikly výukové materiály s manuály pro učitele  Studijní materiály byly pojaty ve dvou kategoriích -Pro studenty s prvotní znalostí ruštiny -Pro studenty s prvotní znalostí latinky  kurzy měly tři základní úrovně  56 studentů obdrželo závěrečné hodnocení a certifikát  Kurzy dále pokračují od října 2007

Předávání certifikátů Azylové středisko MV ČR Kostelec nad Orlicí

Socio-kulturní kompetence  Především pro žadatele o mezinárodní ochranu se základní znalostí českého jazyka  Cíl – lepší orientace v českém socio-kulturním prostředí  Obsah – komunikační znalosti a dovednosti, přehled o sociálním, politickém a vzdělávacím systému v ČR  Prostředek – trénování orientace v každodenních situacích běžného života v ČR

Socio-kulturní kompetence

Pracovní poradenství  Především pro žadatele se základní znalostí českého jazyka  Projekt Human Step vytváří databázi potenciálních zaměstnavatelů (např. pivovary, automobilky, sklárny apod.)  Průměrně se uskuteční 5 pohovorů za měsíc  7 žadatelů o mezinárodní ochranu bylo umístěno na trhu práce  Pokračuje pracovní poradenství a nabídka práce na legálním trhu práce

Pracovní poradenství

Repatriace  Přibližně 80% žádostí o azyl je ročně odmítnuto  Projekt Human Step může metodicky asistovat žadatelům o mezinárodní ochranu při jejich návratu do země původu  Na požádání je také možné zprostředkovat pomoc v zemi návratu

Očekávané výstupy  Nové pracovní příležitosti a zkušenosti pro žadatele o mezinárodní ochranu  Osobní rozvoj cílové skupiny  Snazší přístup žadatelů o mezinárodní ochranu na trh práce

Očekávané výstupy  Eliminace předsudků a rasismu v majoritní společnosti  Nastartování seriozní diskuse o imigrační politice státu  Dosažení lepší spolupráce mezi státními orgány, neziskovými organizacemi, potenciálními zaměstnavateli a vzdělávacími institucemi

Pracovní tým projektu

Děkuji za pozornost