Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Ukládání finančních prostředků  Valorizace příjmu  Valorizační spirála  Nákup hmotného majetku  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Investiční společnosti a podílové fondy
Zadlužení, inflace, demografie
_________________________________________
Vnitřní a vnější rovnováha ekonomiky
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Klasifikace investic v podniku
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Ekonomika investic.
REAL ESTATE MARKET AUTUMN 2007 PRAHA Martin Skalický.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Daňový dopad a přesun „Žádný daňový subjekt netouží být zdaněn a vždy se bude pokoušet přenést daň na někoho jiného.“
Real Estate Market > Slovakia Presented by Martin Skalický.
Struktura stavebního trhu Obr. č. 1:. Interakce stavebního trhu s vnějším okolím Obr. č. 2:
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Zadání případové studie
Problémy sektoru nájemního bydlení , RNDr. Tomislav Šimeček.
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Investiční činnost.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Nemovitostní podílový fond České spořitelny Milan Vávra (investiční produkty) Miloslav Klášterecký (speciální fondy) 24. a 25. října 2006.
Už máte Sporoinvest… A co dál? Ing. Martin Viktora vedoucí týmu Podpora prodeje produktů FT
Kolektivní investování
ČS nemovitostní fond Dámský investiční klub České spořitelny Ing. Martin Skalický MRICS.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Zajištěné investice v České spořitelně. Citát  „Úrokové příjmy jsou vyměňovány za vývoj hodnoty akciového koše“  =  Zajištěné fondy  Prémiové vklady.
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
Stavební fórum Investiční příležitosti v Chorvatsku.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
ČS nemovitostní fond - - investice na kterou si můžete sáhnout Dámský investiční klub
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Raiffeisen investiční společností
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006 Připravila Jana Vlková MRICS

Yield = výnos = míra návratnosti = současný čistý příjem z investice vyjádřený jako procento hodnoty investice; kalkulovaný na roční bázi Základní míra výnosu/návratnosti investice je vytvářena poptávkou a nabídkou na trhu a je hodnocena investory srovnáním výnosů z jednotlivých investic. Yield vyjadřuje: - návratnost investice očekávanou investory (nižší yield=delší návratnost při stejném čistém příjmu) - rizika spojená s investicí očekávanou investory (vyšší yield=vyšší riziko spojené s investicí) - vliv inflace - vliv daňového zatížení - likviditu investice - náklady spojené s převodem investice (koupě a prodej) - náklady a rizika spojené se správou investice YIELD = VÝNOS - OBECNĚ

Zvláštnosti trhu nemovitostí: –diverzita –nedělitelnost –nízká elasticita nabídky –vysoké náklady na převod –problémy se správou nemovitosti –nedokonalá znalost trhu –decentralizovaný trh –intervanceze strany státu –zvláštní rizika (přírodní katastrofy, riziko odpovědnosti vůči třetím osobám, finanční rizika smluv s/bez revize výnosu, riziko stárnutí budovy z pohledu účelu a/nebo konstrukce)

INVESTIČNÍ TRH V OBLASTI NEMOVITOSTÍ V ČR Pokračující pokles výnosů na celém trhu Hodnota transakcí uzavřených v 1. pololetí 2006 v ČR 655 mil. EUR (pouze hotové objekty) Hodnota transakcí uzavřených v roce 2005 v ČR 1,5 mld. EUR Dramatický pokles výnosů způsoben vysokým přílivem kapitálu v kombinaci s vyzrálostí trhu a investičním prostředím s nízkou mírou rizika Převažuje zájem o administrativní objekty v Praze, v regionech převládají investice do maloobchodních prostor 1. pololetí 2006 – 18 transakcí institucionálních investorů a 10 forward prodejů SektorYield Kanceláře6% Nákupní centra/obchodní plochy6,5% Industriální a logistické plochy7%

NEJNOVĚJŠÍ TRANSAKCE NA TRHU NEMOVITOSTÍ V ČR BUDOVASEKTORPRODÁVAJÍCÍKUPUJÍCÍCENA The ParkOfficeAIG/LincolnSigna Property Fund 230 m € Pod 6% TrianonOfficeHochtiefDIFA47 m € 7,25% Budějovická AlejOfficeSkanska PropertyING Management Limited 36,7 m € 5,8% Hadovka Office ParkOfficeDIFAHeitman European Property Partners 70 m € 6,25% Logistic Park NupakyIndustrialCzech International Logistics Kilcullen Kapital Partners 17,7 m € Novodvorská PlazaRetailPlaza CentersKlepierre95 m €

Tlak na další pokles výnosů bude pokračovat, ale stejně dramatický vývoj již nelze očekávat Objem prostředků investovaných do nemovitostí v roce 2006 v CEE – odhad 20 mld. EUR Vstup nových investičních fondů pro malé investory na trh Investoři budou v více rozlišovat mezi nabízenými produkty s dopadem na cenu a výnosy Snižování yieldů prostřednictvím možnosti růstu čistého přijmu z nemovitosti (zvýšení nájemného, zhodnocení nemovitosti), prostřednictvím aktivního asset managementu Trend – více sledovat udržitelnost příjmů z nemovitosti než pouze míru výnosu PŘÍŠTÍ VÝVOJ VÝNOSŮ V ČR a CEE