Heraldika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní symboly České republiky
Advertisements

SKAUTSKÝ KROJ Skautský kroj je jedním z mnoha symbolů skautingu. Patří však mezi ty nejdůležitější a má mnoho součástí. Jak má kroj správně vypadat Vám.
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Státní symboly České Republiky
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
Struktura středověké společnosti
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Státní symboly České republiky
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Digitalizace výuky Příjemce
Rytíři Dějepis - 7. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Mé království.
ERBY Heraldika.
Kultura na počátku novověku
Státní symboly ČR 4. ročník
SYMBOLY PLZEŇSKÉHO KRAJE
Galerie optických klamů
Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
Státní symboly České republiky
Souhvězdí.
Kanada.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Zpracováno v rámci projektu E-grow CZ.1.07/1.1.07/
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
AUSTRÁLIE. Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou.
Tematická oblast Pomocné vědy historické Datum vytvoření Ročník7. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Zpracováno v rámci projektu E-grow CZ.1.07/1.1.07/
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Heraldika 1 Je to PVH, která se zabývá studiem znaků neboli erbů, jejich vznikem, užíváním a vývojem. Odvozena od slova Herold – znalec symboliky a erbovních.
Heraldika 2 Je to PVH, která se zabývá studiem znaků neboli erbů, jejich vznikem, užíváním a vývojem. Znaky českých zemí v minulosti, znaky šlechtické.
Dějepis HERALDIKA Referát Přemysl Vyhnal. Nauka o erbech odvozeno od slova herold 3 skupiny erbovní umění erbovní nauka erbovní právo HERALDIKA Je to.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace GEOMETRICKÉ TVARY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Název školy: Základní škola Městec Králové
Pomocné vědy historické
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Popis: kruhový odznak dvoustranný, ražený z tombakového kovu s povrchovou úpravou napodobující staré stříbro o průměru 40mm a tloušťce 2mm; odznak je zavěšen.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Středověká společnost- vrcholná
Věda zabývající se studiem znaků-erbů.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Státní symboly České republiky
Úvod do středověku.
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
SVÉDSKO 1.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Státní symboly České republiky
JEDNOROŽEC Aneta Mešková.
Transkript prezentace:

Heraldika

pomocná věda historická studuje pravidla a zvyklosti, podle nichž se tvoří, popisují, určují a kreslí erby erb = znak (původně jen šlechtický; dále znaky měst, států…) herold – vykladač a znalec užívání erbů (středověk – ceremoniáři, poslové, rozhodčí na turnajích)

Znak znamení umístěné na štítě kvůli rozlišení v boji (dále k rozlišení slouží klenot na přilbici) kontrastní barvy kvůli rozlišení slovní popis znaku = blason

Části znaku

Štít nejdůležitější a jediná povinná součást znaku kreslí se kolmo nebo mírně šikmo tvar se nepopisuje, záleží na kreslíři

1. trojhranný (gotický) 2. francouzský (nový) 3. oválný 4. routový 5 1. trojhranný (gotický) 2. francouzský (nový) 3. oválný 4. routový 5. čtvercový 6. italský 7. švýcarský 8. anglický 9. kolčí 10. renesanční 11. gotický (španělský)

Figury – vše, co je kresleno do štítu Heroldské figury dělí štít pomocí čar na několik částí geometrického tvaru Obecné figury postavy, zvířata, věci, rostliny, umisťované do štítu mají co nejvíce vyplňovat plochu štítu

Heroldské figury

Heroldské figury

Heroldské figury

Heroldské figury

Heroldské figury

Obecné figury přirozené životné – člověk, hlava, ruce, nohy zvířata (hl. savci a ptáci) rostliny neživotné – oheň, voda, blesk, Slunce, Měsíc, hvězdy nadpřirozené Bůh, světci ďáblové, andělé pohanská božstva nestvůry bájná zvířata

Obecné figury umělé zbraně, zbroj oděvy pracovní nástroje hudební nástroje stavby a jejich části odznaky důstojnosti … ostatní běs, divý muž odřivous, ostrev fasces …

Tinktura soubor přípustných barev Barvy Kovy Kožešiny černá červená zlato (žlutá) stříbro (bílá) Kožešiny hermelín kunina sobol popelčina Barvy černá červená modrá zelená purpurová přirozená

Přilba lze podle ní poznat společenskou vrstvu majitele erbu neužívají duchovní a ženy

Často užívané přilby přilba kolčí přilba turnajská

Přikryvadla přikrývky, pokrývky, krydla, fanfrnochy pláště položené na přilbu a splývající na záda původ zřejmě v křížových výpravách

původně zobrazovaná celistvá, později jako rozsekaná v bitvě

Točenice věnec vytvořený z konců překryvadel, aby je držel na přilbě šátek, který dala dáma rytíři, když odjížděl

Klenot objekt umístěný nad přilbou od přilby je oddělen točenicí nebo korunkou může sedět i přímo na přilbě

nejstarší klenoty – rohy, parohy, křídla, ptačí pera později i figury lidí a zvířat figury nejsou většinou vidět celé

figura – jednorožec – jako klenot (opakuje figuru na štítu)

Erbovní plášť nebo stan součást velkého znaku panovníků nebo vysoké šlechty

Štítonoši lidské postavy, andělé nebo heraldická zvířata podpírající erb obvykle ve dvojici musí stát na půdě nebo na stuze hesla užívají je státy, panovníci, vysoká šlechta

jeden štítonoš – zde heraldický orel se štítem na hrudi