Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JEDNOROŽEC 15.1. 2019 Aneta Mešková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JEDNOROŽEC 15.1. 2019 Aneta Mešková."— Transkript prezentace:

1 JEDNOROŽEC Aneta Mešková

2 OBSAH Původ Co je to jednorožec Popis Druhy

3 PŮVOD Na velmi starých pečetích z Harappy v dnešním Pákistánu (asi 2500 př. n. l.) je zobrazeno zvíře, které připomíná klasického jednorožce. První, kdo se o jednorožci výslovně zmiňuje, je řecký lékař Ktésias v 5. stol. př. n. l., který měl asi na mysli nosorožce indického, ve svém díle ovšem popisuje hlavně jednorožcův roh a jeho údajné léčivé a magické vlastnosti.

4 CO JE TO JEDNOROŽEC Je to nádherné mýtické stvoření sněhově bílé barvy, s dlouhým rohem uprostřed čela. Ale jak se na něj dívali ve středověkých dobách? Skutečně existoval bílý jednorožec se zlatým rohem, který je vyobrazený na tolika tapiseriích? Popisy tohoto bájného tvora se liší text od textu. Řecký lékař, který navštívil roku 416 př. n. l perský dvůr, napsal, že v Indii žije divoké zvíře větší než kůň, s bílým tělem, tmavorudou hlavou a tmavomodrýma očima, jemuž z čela vyrůstá roh, který je asi 45 cm dlouhý, u kořene bílý, uprostřed černý a na ostré špici karmínový. Tento jednorožec je obvykle považován za kombinaci divokého indického osla, nosorožce a lehkonohé tibetské antilopy s rovnými dlouhými rohy, které se s bočního pohledu mohli jevit jako roh jeden .

5 POPIS Jedná se o bytosti s bílou srstí, postavou podobni koni. Jsou vybaveni léčivým rohem.Jejich mláďata se rodí se zlatou srstí a až v dospělosti se srst mění do stříbrna a pak do bíla. Styku s lidmi se jednorožec vyhýbá, má velmi hbité nohy, takže se dá těžko chytit. Jednorožci jsou díky své síle, odvaze a rychlosti považováni za božskou bytost. Roh jednorožce byl pokládán za lék na nespočet nemocí.

6 DRUHY Druhy jednorožců : Zlatý jednorožec, černý jednorožec, pegasojednorožec, stříbrný jednorožec, jednorožec mořský, jednorožec mlhový atd…….


Stáhnout ppt "JEDNOROŽEC 15.1. 2019 Aneta Mešková."

Podobné prezentace


Reklamy Google