Stalking Lucie Kobierská 13 let,7.A 5.ZŠ Šumperk Vrchlického 22 Šumperk 787 01 Tel: 583 212 705.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
Etická hlediska péče o staré občany
OSOBNÍ SEZNAMKA BEATRIS. PROČ OSOBNÍ? Dostane se Vám osobního přístupu Budete komunikovat s živým člověkem (se mnou) ☺ Nebudete vystavovat svůj profil.
Historie a princip INTERNET.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
STALKING Lucie Nimmrichterová 12 let 7.A
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Emoce (city).
Domácí násilí.
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
Ondřej Procházka 13 let 7.B Základní škola Šumperk,Vrchlického 22. Šumperk Tel
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Konflikt sociálních rolí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Ochota pomoci ve skupině Nic nechci raději vidět!
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
Zvládnu i náročné životní situace I.
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
STALKING Denisa Dubská 7.B ZŠ Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Alena Dvořáková 12 let 7.A Základní škola Šumperk, Vrchlického 22,Šumperk 7871 Tel.:
Vytvořil: David Dvořák VII.B, 12 let Základní škola Šumperk,Vrchlického 22, Šumperk Tel:
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Základy sociální psychologie
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Sociální patologie SCPT SCPA
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Co potřebují oběti znásilnění ?
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
1. Současný legislativní stav
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
KYBERŠIKANA.
POZNÁMKY KE STALKINGU NA ZÁKLADĚ ZKUŠENOSTÍ Z PRAXE ZPRACOVALA mjr. Mgr. Klára Zbořilová, Ph.D. říjen 2016.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
AUTOR: Kateřina Křížová
Transkript prezentace:

Stalking Lucie Kobierská 13 let,7.A 5.ZŠ Šumperk Vrchlického 22 Šumperk 787 01 Tel: 583 212 705

Co je to stalking? Anglický výraz stalking, který původně označoval v řeči lovců stopování a přiblížení se k lovené zvěři není v kriminologii a psychologii až takovou novinkou. „Na půdě psychiatrie byl tento jev znám už velmi dlouho. Patologické vazby na jiné osoby byly popsány už v 18. století. Relativně moderní fenomén je stalking pro kriminologii, kriminální psychologii a trestní právo. Právě velmi známé případy, například útok J.W. Hinckleyho na prezidenta Ronalda Regana přispěly k přestěhování tohoto problémů z ordinací psychologů do soudních síní,“ říká Markéta Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí, který se u nás problematikou stalkingu zabývá nejintenzivněji. V médiích se o stalkingu začalo mluvit teprve v souvislosti s případy, ve kterých fanatičtí fanoušci pronásledovaly známé osobnosti. V roce 1993 například napadl nožem příznivec Steffi Grafové tenistku MonikuSelešovou. Problémy s fanatikem měla i krasobruslařka KatarínaWittová.

Kdo jsou stalkeři? Rozhodně to nebývají jen nešťastně zamilování či „odejití“ expartneři. Když ve vztahu padne slovo „rozchod“, nebývá lehké se od svého protějšku odpoutat. Může to trvat měsíce, někdy i roky a případné „dárečkování“ či „smskování“ k vyrovnávání se s rozchodem může patřit. Neznamená to ale, že vás „ex“ bude sledovat na každém kroku, vyhrožovat vám či vás psychicky týrat! Útoky stalkerů nemusí přicházet vždy v pořadí smsky – výhrůžky – ničení věcí. Mohou se vyskytovat ve všech formách současně, opakovat se a nabývat na intenzitě. Na vás je, abyste rozpoznala čas, kdy se vyrovnávání s rozchodem mění ve stalking a kdy je na čase utéct než se ve spirále útoků psychicky svezete na úplné dno. Psychologové popisují stalkery jako osobnosti s poruchovou seberegulací, impulzivní, explozivní, agresivní. Stalking se objevuje i v rámci pracovních vztahů, narazit na ně můžete i díky moderním technologiím. Takzvaní cyber stalkers si vyhledávají své oběti nejčastěji na chatu nebo prostřednictvím nevyžádaných e-mailů - spamu.

Proč to dělají? Důvodem stalkingu je nejčastěji snaha někoho ovládnout, kontrolovat, mít nad ním absolutní dohled a moc.Leckde v médiích se dočtete,že až 75 % stalkerů jsou muži, byť toto číslo není opřené o žádný průzkum. Abychom učinili spravedlnosti za dost, sluší se uvést, že existuje i výrazné procento žen – stalkerek, které jsou v jistém ohledu dokonce horší než muži! „Muži se častěji uchylují k obtěžujícímu chování, protože neumí řešit vztahové problémy jiným způsobem. Ženy naopak volí pronásledování zcela programově a kontrolovaně. Ženy se většinou uchylují k obtěžování prostřednictvím sms, dopisů, telefonátů, kdežto nebezpečného pronásledování se dopouštějí výhradně muži,“ uvádí Markéta Vitoušová. Ať jsou stalkeři jakéhokoliv pohlaví, pocházejí z nejrůznějších společenských vrstev. V žádném případě neplatí, že se stalking týká jen sociálně slabších vrstev. Ve skutečně se vyskytuje napříč společenskými skupinami,nezávisle na vzdělání či ekonomické situaci. Jedno ovšem mají stalkeři společné: za své chování necítí žádnou odpovědnost a ospravedlňují ho tím, že je jejich oběť vyprovokovala nebo že jde o osudovou lásku.

Roste počet obětí? Zřejmě ANO! Kolik lidí je v současné chvíli obětí stalkingu, to odborníci jen odhadují. V anketě Centrálního institutu pro duševní zdraví v německém Mannheimu hlasovalo 12% lidí pro možnost, že byli nejméně jednou ze život delší dobu pronásledováni. Němečtí odborníci to přičítají problémům čím dál širšího soužití s okolím a neustále rostoucímu počtu rozvodů. „Určitou souvislost bychom asi při troše snahy našli. Stalking totiž může být jak příčinou, tak i jedním z důsledků rozvodu. Slídící muž či žena dokáží dříve či později (spíše však dříve) partnera natolik znechutit, že rozchod či rozvod začne vnímat jako vysvobození. Často však, bohužel, jen zdánlivé – stalker ve svém jednání pokračuje. Jsou však i jedinci, které ke stalkingu vyprovokuje až rozchod či rozvod, s nímž se nedokáží vyrovnat. Jejich ego, zpravidla nejisté, je hluboce zasaženo a marně zápolí se směsicí pocitu zmaru, zrady, smutku a zloby, “ říká psycholog Petr Šmolka. Markéta Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí ovšem přímou souvislost stalkingu s vyšším počtem rozvodů a rozchodů nepotvrzuje.

Konec Děkuji za pozornost...