Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH E-MAILŮ Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH E-MAILŮ Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk."— Transkript prezentace:

1 NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH E-MAILŮ Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk 787 01 TEL:583 212 705

2 Anglický výraz „stalking“ označoval původně v řeči lovců stopování, přiblížení se k lovené zvěři. V kriminologickém smyslu je definován jako úmyslné, zlovolné pronásledování a obtěžování jiné osoby, které snižuje kvalitu jejího života a ohrožuje její bezpečnost. Obtěžující pronásledování se může týkat kohokoli, nejen prominentů ze show-businessu či politiky. Četnost výskytu excesivního, systematického pronásledování není přesně známa. Odhaduje se, že minimálně 2 až 8 % obyvatel se stává obětí tohoto deliktu. Podstatou této podoby agrese je systematické (tj. opakující se a dlouhodobé) a excesivní (tj. z normy vybočující) obtěžování a pronásledování určité osoby nevyžádanými projevy zájmu či pozornosti.

3 Stalking vždy zahrnuje porušování privátní sféry života oběti. Po jevové stránce lze za typické projevy nebezpečného pronásledování označit zejména následující vzorce chování: * opakované a pro oběť skličující pokusy o kontakt cestou dopisů, telefonátů, mailů, SMS, zasílání drobných předmětů apod. * demonstrování moci v podobě přímých nebo nepřímých výhrůžek, které u normální, "rozumné" osoby vzbuzují oprávněný strach a obavy * ničení věcí apod.

4 Stalker je člověk patologicky posedlý zájmem o jinou osobu, často veřejně známou. Projevuje se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit dotyčné osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a může vzbuzovat strach; někdy ústí až v trestní stíhání stalkera.

5


Stáhnout ppt "NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH E-MAILŮ Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk."

Podobné prezentace


Reklamy Google