Příprava na samostatný život

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Advertisements

Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
Bankovky Bankovka, neboli cenný papír s určitou peněžní částkou je bezúročný platební prostředek, vydávaný centrální bankou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
ZÁKLADY BYDLENÍ.
Nástroje finančního trhu
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Role stavebního spoření na trhu financování bydlení v ČR
Stavební spoření, úvěry, leasing
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Ekonomická gramotnost
Občané za spokojené bydlení Srovnání privatizace v Praze Pracovní zasedání ZMČ
Zsv.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO161 Název.
Můj domov.
BYDLENÍ Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Bydlení, domácnost, příprava na samostatný život Veronika Blažková Učo
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdroje financování stavební zakázky Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 14 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
DALŠÍ HYPOTEČNÍ NOVINKY NA ZÁŘÍ 2015 Pojištění nemovitosti
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Příprava na samostatný život „Bydlení a domácnost“ Vytvořil: Martin Klabusay

Obsah prezentace Co je to bydlení a domácnost a bytová politika Příprava na svoji budoucnost Typy bytových jednotek Družstevní byt Nájemní byt Byt v osobním vlastnictví Rodinný dům Formy vlastnictví a správy bytů Možnosti financování Co se týče daní Vývoj bytové výstavby Závěrečné zhodnocení vlastní situace Použitá literatura

Bydlení a domácnost „co si pod tím představuji“ Rodinné prostředí Klidné zázemí Vlastní volnost Mít se kam vracet Mít hezké prostředí podle svých představ Mít chuť se starat o svoje bydlení Mít si kde odpočinout Mít něco, co je mi vlastní, co mi poskytuje teplo domova a klid pro odpočinek

Bytová politika fungování trhu s byty včetně odpovídající právní úpravy pro vlastnické, nájemní i družstevní bydlení a včetně vymahatelnosti práva; součástí tohoto cíle je i odstranění cenových a právních deformací v segmentu nájemního bydlení, zvyšování finanční dostupnosti bydlení pro domácnosti včetně sociálních dávek v oblasti bydlení kompenzujících celkové výdaje na bydlení domácností s nižšími příjmy, zvyšování nabídky bydlení, a to i prostřednictvím podpory nové výstavby včetně výstavby bytů se sociálním určením, zvyšování kvality bydlení, včetně podpory vlastníků při správě, údržbě opravách a modernizaci jejich bytového fondu, průběžný monitoring trhu s byty i monitoring účinnosti a efektivity jednotlivých podpůrných nástrojů a jejich korekce, aplikace nediskriminačních pravidel společného trhu Evropské unie včetně podmínek hospodářské soutěže a slučitelnosti veřejných podpor s komunitárním právem.

Příprava na svoji budoucnost Na budoucnost se člověk připravuje: Už od narození rodičovskou péčí a výchovou – zde je člověk závislý na rodičích V průběhu celého svého života – „je tzv. strůjcem svého štěstí“ Soustavnou přípravou na povolání studiem – člověk si může zvolit dle svých osobních předpokladů a zájmů, v jakém ohledu se chce vzdělávat (SOŠ, SOU, GYMNÁZIUM, následně je možná VOŠ, VŠ nebo různé kurzy či školení. Výkonem v povolání – toto je ta část života, kdy člověk už má finanční prostředky, z nichž může uspokojit své potřeby a financovat své bydlení. Člověk musí počítat s tím, že v budoucnu bude: Mít partnera Mít děti Mít vlastní bydlení Mít práci … a spoustu dalších závazků

Typy bytových jednotek Družstevní byt Vlastníkem je bytové družstvo Členové družstva mají právo nájmu bytu Členové mohou ovlivňovat chod družstva, proto je se toto vlastnictví blíží více přímému vlastnictví a členové mohou s bytem volněji disponovat Byt v osobním vlastnictví Byt patří konkrétní FO Byt je zapsán v katastru nemovitostí FO může byt samostatně převést na jinou osobu nebo prodat jiné osobě Nájemní byt (státní, obecní, soukromý) Obyvatel bytu není vlastník ani člen družstva Nájemník (obyvatel bytu) obývá byt na základě nájemní smlouvy Rodinný dům Většinou v přímém vlastnictví, ale může být i pronajatý Většinou k němu patří dvůr nebo zahrada Je samostatně stojící Žije zde většinou jedna rodina, nikoliv více nájemníků

Formy vlastnictví a správy bytů  Společnost s ručením omezeným - společník NENÍ vlastníkem bytové jednotky; Bytovou jednotku nelze zastavit či prodat, pronajmout pouze se souhlasem s.r.o.;Převod obchodního podílu podléhá souhlasu společníků zpravidla na valné hromadě; Úhrada nájemného.  Družstvo - člen družstva NENÍ vlastníkem bytové jednotky; Bytovou jednotku nelze zastavit ani prodat, pronájem je možný pouze se souhlasem družstva;Převod členských práv a povinností nepodléhá souhlasu družstva; Úhrada nájemného družstvu.  Společenství vlastníků - člen společenství vlastníků JE vlastníkem bytové jednotky;Bytovou jednotku může pronajmout, zastavit i prodat;Neplatí nájem, má však povinnost přispívat do společného fondu na opravy celého objektu.

Možnosti financování 1. Stavební spoření (zák. č. 96/1993 Sb. ) Minimální doba spoření je 6 let Státní podpora 15% z ročně naspořené částky, max. však 3000 Možnost získat levný úvěr Po naspoření cílové částky si ji klient může vybrat a jakkoli s ní disponovat Roční úrok z vkladu (2–3%) Podmínky úvěru: 1. Dosažení hodnotícího čísla (podle toho jak a jak často klient spoří) 2. Naspoření určitého procenta z cílové částky 3. Dodržení určité doby spoření Tyto podmínky si stanoví banka Úvěr může klient použít na předem stanovený účel

3. Financování vlastními zdroji 2. Hypoteční úvěr - využíván k nákupu nemovitosti, za účelem bydlení či pronájmu je zajištěn zástavním právem k nemovitosti- splácí se většinou měsíčními splátkami je to úvěr pro osoby mající vlastní příjem za poskytnutý úvěr platí klient bance úroky z úvěru doba, po kterou budeme úvěr splácet může být až 30 let nyní se pohybují úrokové sazby okolo 6% p. a. je poskytován obvykle bankami, které mají své nabídky 3. Financování vlastními zdroji Tímto se myslí všechny druhy úspor, které si člověk v průběhu života sám naspoří Také sem můžeme řadit peněžní prostředky z výkonu povolání Popřípadě prostředky zděděné či získané od rodičů apod.

Co se týče daní Klient má nárok na odečtení úroků z hypotečního úvěru od základu daně Pokud jsme vlastníky nějaké nemovitosti, platíme daň z nemovitosti Převádíme-li nemovitost, platíme daň z převodu nemovitosti

Závěrečné zhodnocení Vzhledem k tomu, že jsem student, má osobní situace je zatím taková, že nemám dostatečné finanční prostředky, abych si mohl své vlastní bydlení koupit nebo abych ho mohl financovat případně úvěrem. Doufám, že se tato moje situace zlepší a po dokončení vysoké školy letošní rok si najdu dobré zaměstnání a budu mít možnost o svém vlastním bydlení uvažovat. Do budoucna si představuji, že bych si koupil byt, protože je to levnější forma bydlení. Mám negativní postoj k nájemním bytům, protože člověk vlastně investuje tzv. „do ničeho“. Formu financování svého bydlení bych zvolil částečně ze svého stavebního spoření, které mám u České spořitelny a zbytek bych financoval z hypotečního úvěru. Bydlení budu sdílet i se svoji přítelkyní, takže bychom se domluvili tak, že půlku bytu budu financovat já a půlku ona. Protože v dnešní době stále probíhá výstavba nových bytových jednotek, tak doufám, že se můj plán v budoucnu co nejdříve uskuteční.

Použitá literatura www.vseobydleni.cz www.acss.cz www.hypotecnibanka.cz www.mmr.cz

Děkuji za pozornost