Elektrické vodiče a izolanty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektřina.
Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod I..
Elektrický obvod a jeho části
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Text pro žáky Vodiče a izolanty.
Elektrická energie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_ELEKTRICKÝ.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrický náboj.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Vedení tepla (kondukce)
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceFyzikální.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Elektrické vodiče a izolanty
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_53_ELEKTRICKÝ PROUD
Základní škola Čelákovice
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Vlastnosti elektrického náboje
Stavba atomu.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrické vodiče a izolanty

Vodiče VÍME: Elektrická energie se přenáší vodiči Nejčastější vodiče: kovy: Stříbro, hliník, měď, …. Tuha

Proč vedou? Ve vnější vrstvě obalu jsou elektrony slabě vázané a mohou se pohybovat po celém tělese. Samovolně však nemohou z tělesa vystupovat Říkáme jim VOLNÉ ELEKTRONY Čím více má látka volných elektronů, tím je lepší vodič

Izolanty Všechny elektrony jsou pevně vázány k atomům Atomy jsou neutrální a elektrický proud se nemá čím přenášet

Izolanty Nejčastější nevodiče: Umělé hmoty (polystyrén), porcelán, sklo Přírodní látky: slída, síra, jantar Dřevo, papír, za normálních okolností i vzduch nebo jiné plyny

Určuj vodiče a izolanty Beton Žula Parafín Olovo mosaz

Vodiče v praxi V praxi jsou vodiče obklopeny nevodivou látkou (izolantem) Nesmí dojít při náhodném dotyku člověka nebo zvířete k úrazu

Můžeme třením zelektrovat kovovou tyč? Musela by být izolovaná od země i od člověka, který tření provádí Když ji držíme v ruce – náboj odvedeme do země – souvisí to s tzv. uzemněním Co je uzemnění? Vodivé spojení se zemí

Kde využijeme uzemnění? Hromosvody Uzemnění elektrického zařízení

Kde využijeme uzemnění? Uzemnění zařízení, kde dochází třením k zelektrování součástí: Kovové části v papírnách, mlýnech, čerpacích stanicích,.. jsou vodivě spojeny se zemí – uzemněny, zabraňuje to hromadění el. náboje na strojích

Další příklady nutnosti uzemnění Při jízdě automobilu – tření – pneumatiky jsou z gumy – náboj se neodvádí do země Proto někdy při vystupování pocítíme píchnutí Proto některé automobily mají karoserii uzemněnou páskem z pryže protkané kovovými vlákny.

Další příklady nutnosti uzemnění U cisteren, které převážejí hořlavé látky, je to nutnost – k uzemnění se používají kovové řetězy I malá jiskra by mohla způsobit velký požár

Otázky Proč jsou kleště a šroubováky, které se používají při opravách el.zařízení pokryty nevodivým materiálem? Je možné využít vodičů k přenášení náboje i na velké vzdálenosti (např. 1000km? Jestliže ano, kde se toho využívá

Odpovědi Aby se náboj ze zařízení nemohl přesouvat na člověka Ano, vodiči se náboje přenášejí na velké vzdálenosti Například od elektrárny do domácností Podmořskými kabely

Zápis Látky, které vedou elektrický náboj, se nazývají elektrické vodiče. O schopnosti vést elektrický náboj rozhoduje hlavně množství volných elektronů. (kovy: stříbro, měď, hliník..

Zápis Látky, které nevedou elektrický náboj, se nazývají elektrickými nevodiči neboli izolanty (umělé hmoty, slída, dřevo, papír,… Spojíme-li nabité těleso vodivě se zemí, vybije se (využití - uzemnění)