Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s elektrostatickou indukcí a polarizací izolantu. Žák pozná, že elektricky nabité těleso může přitahovat i tělesa elektricky nenabitá. Klíčová slova: Elektrostatická indukce, polarizace izolantu, vodič, izolant. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 8. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Vodič a izolant v elektrickém poli
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Už jsme se seznámili s pojmem elektrování těles.
Tělesa můžeme zelektrovat třením nebo dotykem s nabitým tělesem. Souhlasně nabitá tělesa se odpuzují elektrickou silou. Nesouhlasně nabitá tělesa se přitahují elektrickou silou. Setkáme se ale i s případem, kdy zelektrovaná tělesa přitahují tělesa nezelektrovaná. Seznámíme se s novými pojmy: Elektrostatická indukce Polarizace izolantu

4 Elektrostatická indukce
Je to elektrický jev, při kterém se na povrchu tělesa indukuje elektrický náboj. V nenabitém vodiči bez vnějšího působení elektrického pole jsou nosiče kladného i záporného elektrického náboje rozloženy rovnoměrně. Těleso se navenek jeví jako elektricky neutrální.

5 Vložením vodiče do elektrického pole jiného elektricky nabitého tělesa se rozložení částic změní.
Působením odpudivých sil se nosiče se souhlasným nábojem jako má nabité těleso přesunou na protilehlou část vodiče. Nosiče s opačným elektrickým nábojem se přitáhnou do přilehlé části vodiče.

6 Pokus: Zavěsíme nezelektrovaný váleček z alobalu na nit.(obr.a)
K válečku přiblížíme kladně zelektrovanou skleněnou tyč.(obr.b) Působením elektrostatické indukce se váleček přitahuje.

7 Polarizace izolantu Je to elektrický jev, ke kterému dochází po vložení izolantu do elektrického pole zelektrovaného tělesa. Izolant neobsahuje volné elektrony. Elektrické pole zelektrované tyče pouze způsobí vzájemné posunutí protonů a elektronů v atomech nebo molekulách. +

8 Pokus: Vezmeme papír (izolant) a natrháme ho na malé kousky.
Ke kouskům papíru přiložíme záporně zelektrované pravítko. Zjistíme, že kousky papíru se přitahují k zelektrovanému pravítku.

9 Platí: Při elektrostatické indukci i polarizaci izolantu platí, že na straně, která je blíže k elektricky nabitému tělesu se projeví opačný náboj. Příčinou těchto jevů může být i elektricky nenabité těleso přitahováno elektricky nabitým tělesem.

10 Otázky a úkoly: 1. Vysvětli pojem elektrostatická indukce a uveď příklady. 2. Vysvětli pojem polarizace izolantu a uveď příklady.

11 Použité zdroje: PAJS. wikimedia: elektrostatická indukce [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: PAJS. wikimedia: elektrostatická indukce [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: PAJS. wikimedia: dielektrikum [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Ostatní obrázky autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google