Hospodaření s oběžným majetkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika zásob
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Majetek podniku.
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Ekonomika podniku TÉMA č. 5 REPRODUKČNÍ PROCES V PODNIKU A JEHO SLOŽKY
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Rozvaha.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
CENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Krátkodobý finanční majetek Ceniny
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_008 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Aktivní úvěrové operace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Položka Dlouhodobá aktiva Oběžná aktiva Vlastní zdroje Cizí zdroje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Majetek podniku a zdroje financování
UC_A1_Základy účetnictví
ČLENĚNÍ ZÁSOB.
Cenné papíry na peněžním trhu Ekonomika podniku 2. ročník.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20. Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Majetek podniku Ročník / obor studia:I. – III.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MAJETEK A JEHO ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Aktiva a pasiva podniku
Zásoby, peněžní prostředky, pohledávky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozvahové účty a jejich změny
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Oběžný majetek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Ing. Hana Pokorná Oběžný majetek Zásobování zabezpečuje na trhu část výrobních činitelů nutných zajištění hlavní funkce podniku Oběžný majetek.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp. cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hospodaření s oběžným majetkem Struktura oběžného majetku Struktura zásob Struktura peněžních prostředků Způsoby pořízení oběžného majetku

Oběžný majetek je svou povahou krátkodobým majetkem Oběžný majetek je svou povahou krátkodobým majetkem. Je součástí aktiv podniku a je evidován v účetním výkazu rozvaha na levé straně.

Struktura oběžného majetku Oběžný majetek Zásoby Peněžní prostředky pohledávky

Zásoby Materiál Nedokončená výroba Polotovary Zboží Zvířata Hotové výrobky Zboží Zvířata

Obaly, obalové materiály Základní suroviny Např. stavební hmoty, kov, dřevo, kůže Pomocné materiály Např. barvy, maziva Náhradní díly Obaly, obalové materiály Např. plechovky, kartony Pohonné hmoty Např. nafta, benzín Ostatní Např. kancelářské potřeby, čisticí prostředky

Nedokončená výroba Nedokončenou výrobu představují takové produkty, které již prošly jedním nebo několika stupni výrobního procesu, nejsou již materiálem, ale rovněž nejsou ještě finálním produktem, tj. hotovým výrobkem.

Polotovary Hotové výrobky Zboží Zvířata Nedokončený výrobek, určený k prodeji Hotové výrobky Vyrábí podnik za účelem prodeje Zboží Nakoupené veškeré statky za účelem dalšího prodeje Zvířata Ve výkrmu

Krátkodobé cenné papíry Peněžní forma Peníze Ceniny Krátkodobé cenné papíry Pohledávky

Peníze Peněžní forma v hotovosti v pokladně na účtech peněžních ústavů směnka pokladna Peněžní forma v hotovosti v pokladně   na účtech peněžních ústavů Ceniny kolky, stravenky, poukázky apod.    krátkodobé cenné papíry směnky, depozitní certifikáty apod.   kolky

Finanční a jiné pohledávky Pohledávka Nárok podnikatele na úhradu peněžní částky od dlužníka. Pohledávky za odběrateli Vznikají odesláním faktury a zanikají úhradou faktury. Pohledávky za zaměstnanci a společníky Vznikají např. výplatou zálohy na pracovní cestu, poskytnutím půjčky apod. Finanční a jiné pohledávky Např. pohledávka na náhradu škody Vydaná faktura

Koloběh oběžného majetku v průběhu svého procesu mění svou podobu. Peníze Materiál Nedokončená výroba,polotovary Hotové výrobky, zboží Pohledávky Oběžný majetek v průběhu svého procesu mění svou podobu. 1. 2. 3. 4. 5.

Pořízení oběžného majetku Nákupem Pořízení vlastní výrobou Peníze vlastní Krátkodobé úvěry výroba výroba

Financování oběžného majetku Využívají se jak vlastní zdroje, tak i cizí zdroje financování. Vlastní zdroje Zajišťuje se z peněz určených na běžný provoz podniku. Pokladna Běžný účet

Závazky vůči zaměstnancům Hlavní cizí zdroje financování jsou: Nevyplacené mzdy Dluhy u dodavatelů Krátkodobé bankovní půjčky Ostatní finanční zdroje Závazky vůči dodavatelům Závazky vůči zaměstnancům Kontokorent Půjčky od společníků

OTÁZKY Struktura oběžného majetku Zásoby tvoří Peněžní prostředky se skládají Pohledávka znamená Koloběh oběžného majetku představuje Způsoby pořízení oběžného majetku Způsoby financování oběžného majetku

Literatura SYNEK, Miroslav; KISLINGEROVÁ, Eva a kol. Podniková ekonomika. Praha : Nakladatelství C. H. BECK, 2010. ISBN: 80-7400-336-3 NOVOTNÝ, Zdeněk. Základy podnikové ekonomiky. Vydává a distribuci zajišťuje Obchodní akademie Břeclav, 2009 Odborné časopisy, měsíčníky: EKONOM Internet: http://cs.wikipedia.org/ http://www.jakpodnikat.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Majetek http://www.i-poradce.cz/SubPages/