Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozvahové účty a jejich změny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozvahové účty a jejich změny"— Transkript prezentace:

1 Rozvahové účty a jejich změny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Účty rozvahové Jsou obsaženy v rozvaze.
Účty v rozvaze členíme na aktivní a pasivní. Z každé položky aktiv nebo pasiv v rozvaze vzniká aktivní nebo pasivní účet, na který při jeho otevření zapíšeme počáteční stav. Jednotlivé účetní případy při účtování přinášejí přírůstky nebo úbytky na těchto účtech, kterým říkáme rozvahové změny.

3 Schéma účtování na aktivním účtu:
počáteční stav (PS) zapíšeme na stranu MD, přírůstek účtujeme na stranu MD, úbytek na stranu D. MD aktivní účet D PS přírůstek úbytek Schéma účtování na pasivním účtu: počáteční stav (PS) zapíšeme na stranu D, přírůstek účtujeme na stranu D, úbytek na stranu MD. MD pasivní účet D úbytek přírůstek

4 Rozvahové změny Při účtování účetních případů se mění minimálně dva rozvahové účty a to tak, že na jednom účtu účtujeme na straně MD a na druhém účtu účtujeme na stranu D stejnou částku, to znamená, že každým novým zápisem se dvojice rozvahových položek na účtech změní. Těmto zápisům na strany účtů říkáme podvojné nebo souvztažné zápisy, které změní předcházející rozvahu.

5 Příklady rozvahových změn
Odběratelé zaplatili dlužnou částku na bankovní účet Kč. Účtujeme na účtech: Bankovní účet Kč MD (aktiva +) Odběratelé − Kč D (aktiva −) Nakoupen materiál za hotové Kč. Materiál Kč MD (aktiva +) Pokladna − Kč D (aktiva −)

6 3. Dodavatelská faktura za zboží 50. 000 Kč
3. Dodavatelská faktura za zboží Kč. Účtujeme na účtech: Dodavatel Kč D (pasiva +) Zboží Kč MD (aktiva +) 4. Splátka krátkodobého úvěru z bankovního účtu Kč. Bankovní účet − Kč D (aktiva −) Krátkodobý úvěr Kč D (pasiva −)

7 Procvičování rozvahových změn Jak se projeví v rozvaze tyto účetní případy?
Z bankovního účtu zaplacena faktura dodavatelům Kč. řešení: 221 – Bankovní účet strana D (úbytek aktiv) 321 – Dodavatelé strana MD (úbytek pasiv) 2. Nákup zboží v hotovosti Kč řešení: 211 – Pokladna strana D (úbytek aktiv) 131 – Pořízení zboží strana MD (přírůstek aktiv) 3. Dodavatelská faktura za materiál hodnotě Kč. řešení: 321 – Dodavatelé strana D (přírůstek pasiv) – Pořízení materiálu strana MD (přírůstek aktiv)

8 Z bankovního účtu vyplaceny mzdy zaměstnancům 70.000 Kč.
řešení: 221 – Banka strana D (úbytek aktiv) 331 – Zaměstnanci MD (úbytek pasiv) 5. Nákup cenin za hotové Kč. řešení: 211 – Pokladna strana D (úbytek aktiv) 213 – Ceniny strana MD (přírůstek aktiv) Z bankovního účtu zaplacena splátka bankovního úvěru ve výši Kč. 231 – Krátkodobý úvěr strana MD (úbytek pasiv)

9 Obr. č. 1.

10 Obr. č. 2.

11 Zdroj: Autor obrázků č. 1 a 2 je Marie Hovorková.
Autor obrázků Marie Hovorková souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Rozvahové účty a jejich změny"

Podobné prezentace


Reklamy Google