Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa 22. 10. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Nejčastější praktické problémy související s plátcovstvím DPH u obcí
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Obecná část finančního práva II
1 Působnost Ministerstva obrany při Zahraničním obchodu s vojenským materiálem V Praze dne
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Evropské internetové obchodní databáze
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Provádění vývozních kontrol u zboží dvojího užití kpt. Bc
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Systém Společenství pro boj s nezákonným nehlášeným a neregulovaným rybolovem (rybolov IUU)  Nařízení Rady (ES) č. 1005/2008 (nařízení IUU)  Nařízení.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Sankce a omezující opatření
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Spolupráce mezi daňovými správami
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
EURES – vaše práce v Evropě
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Právní normy upravující celnictví
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Struktura a principy Evropského práva
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Společná obchodní politika EU
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Soubor právních norem regulujících nakládání s devizovými hodnotami
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Celní právo.
Zprostředkovaná identifikace podle § 10 AML zákona v roce 2017
Společná obchodní politika
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Obecně o veřejné správě
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Transkript prezentace:

Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa

Cíle a druhy sankcí Dosažení změny v zemích, porušujících mezinárodní právo či lidská práva Vlastní opatření EU, resp. ČR Provádění závazných rezolucí Rady bezpečnosti OSN

Nejvíce uplatňované druhy sankcí Obchodní sankce - zbrojní embarga - zákazy vývozu nebo dovozu některých druhů zboží Finanční sankce

Zbrojní embarga Zákaz prodeje, dodávek, převodu nebo vývozu zbraní a vojenského materiálu Zákaz poskytování finančních prostředků a finanční pomoci a technické pomoci, zprostředkovatelských a jiných služeb

Zákazy vývozu nebo dovozu Zákazy vývozu nebo dovozu konkrétních druhů zboží Zákazy poskytování související finanční a technické pomoci

Finanční sankce Zmrazení finančních prostředků a hospodářských zdrojů osob a subjektů, zákaz poskytovat finanční prostředky nebo hospodářské zdroje těmto osobám a subjektům - seznam osob a subjektů, na něž se finanční sankce EU vztahují – Financial sanctions in force - na webové stránce EU viz dále

Právní předpisy EU, resp. ČR Sankce se provádějí těmito právními předpisy: -Společné postoje - prosazované na základě vnitrostátních právních předpisů členských států EU -Nařízení Rady (a Komise) – jsou součástí práva Společenství a jsou přímo použitelné v jednotlivých členských státech EU -Zákony nebo jiná opatření

Sankce vůči Íránu Nařízení Rady (ES) č. 423/2007 v platném znění Příloha I – seznam zboží a technologií, jejichž vývoz do Íránu je zakázán Příloha II – seznam zboží a technologií je do Íránu možný jen na základě povolení Příloha III – seznam zodpovědných státních orgánů v členských státech EU Příloha IV – osoby a subjekty, jejichž finanční prostředky a hospodářské zdroje se zmrazují

Sankce vůči Íránu – pokračování Příloha V – osoby a subjekty neuvedené v příloze IV, jejichž finanční prostředky a hospodářské zdroje se zmrazují Zákon č. 99/2000 Sb., o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr

Sankce vůči KLDR Nařízení Rady (ES) č. 329/2007 v platném znění Příloha I – seznam zboží a technologií, jejichž vývoz do KLDR je zakázán Příloha II seznam zodpovědných státních orgánů v členských státech EU Příloha II – seznam luxusního zboží, jehož vývoz do KLDR je zakázán Příloha IV – seznam osob a subjektů, jejichž finanční prostředky a hospodářské zdroje se zmrazují.

Zodpovědné státní orgány EU a ČR Evropská Komise, DG vnější vztahy (http//ec.europa.eu/external_relations/cfsp/ sanctions/measures.htm) Ministerstvo financí – Finanční a analytický útvar ( ) Ministerstvo průmyslu a obchodu, Licenční správa ( – Zahraniční obchod - Licenční správa – Mezinárodní kontrolní režimy – Sankce a zvláštní opatření) – zde přímá linka na MF FAÚ i na EUwww.mpo.cz