Role edukační sestry v intenzivní péči

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Inovační kurz pro sanitáře VFN v Praze
Management Ing. Jan Pivoňka.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence
EDINBURGH NAPIER UNIVERSITY
Darja Hrabánková Navrátilová
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní rada sester – International Council of nurses - ICN
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Kurz Všeobecný sanitář
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Jak se stát dobrým právníkem?
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
ošetřovatelství a porodní asistence
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Jak se stát dobrým právníkem?
VÍTEJTE na prezentaci AIESEC … o mé činnosti v AIESEC.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Koncepce ošetřovatelství
Fakulta zdravotnických studií
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Lékařské přístroje, klinický provoz
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Personální plán pro podnikatelský plán
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Vliv týmové spolupráce na výsledky zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
10 pilířů reformy Policie ČR
Výstupy pracovních skupin
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Role edukační sestry v intenzivní péči Představit se. Kateřina Haslemová, ÚVN Praha

Biografie Ústřední vojenská nemocnice, Praha - zdravotní sestra ( DiS) jednotka intenzivní péče Prince Sultan Cardiac Center, Riyadh, Saudská Arábie - zdravotní sestra kardiochirurgická jednotka intenzivní péče Sheikh Khalifa Medical City, Abu Dhabi, Spojené Arabské Emiráty - clinical resource nurse ( klinický školitel ) kardiochirurgická jednotka intenzivní péče, koronární jednotka a transplantační jednotka - edukační sestra pro jednotky intenzivní péče V mém předchozím zaměstnaní jsme měli cca 25 edukačních sester v celé nemocnici ( 650 lůžek) cca 4000 sester. největší nemocnice v Abu Dhabi. Nemocnice dle amerického typu.

Cíl Zařazení edukačních sester do praxe Role edukační sestry Vzdělávání a výchova v ošetřovatelství Profesionalismus Budoucnost edukačních sester v intenzivní péči Pozice edukační sestry se může lišit dle nemocnice , ale jsou zde určité zásady které by měly fungovat. Typy edukačních sester se pouze liší druhem a množstvím rozdělené práce na část administrativní a klinickou. Toto jsou zásady které já ze své zkušenosti považuji za důležité.

Klíčové body Výchova edukační sestry pro jednotlivé obory Vzdělávání a výchova edukačních sester Spolupráce edukačních sester Periodické proškolení zaměstnanců Nemocnice jako centrum celoživotního vzdělávání Spolupráce s universitou/fakultou Musíme změnit myšlení a náhled na vzdělávání vůbec. Musíme se specializovat v daných oborech, spíše než obsáhnout všechny obory povrchně. Medicína/ intenzivní péče je velmi rozsáhlá a není možno pokrýt efektivně všechna témata. Pokud se budeme specializovat, doba k proškolení edukačních sester bude kratší. Nemusíte v zásadě vědět odpověď na všechny otázky studentů či sester, ale v případě že nevíte, musíte vše vyhledat a neustále se zdokonalovat. Nepřestat se zajímat o nové ale i staré věci. školitelky nemohou pracovat nezávisle , ale musí spolu navzájem spolupracovat a inovovat. Zřízení vlastní skupiny/ týmu…

Role edukační sestry Součást managementu oddělení Mentorství Vedení (leadership) Orientace /zapracování nových zaměstnanců Plánování a efektivita práce (time management) Podpora teoretických znalostí Podpora klinické praxe Udělování kompetencí pro nelékařské profese Spolupráce při rozdělení nelékařských profesí a jejich kompetencí Spolupráce s multidisciplinárním týmem Vedení a organizace kurzů Rozdíl mezi sestrou která provádí edukaci na úrovni university a klinickou. Klinický školitel musí spolupracovat s universitou, přesto však její/jeho práce je zaměřena na vzdělávání v praxi. Důležité je vychovávat budoucí zdravotní sestry. Vštípit klíčové základy práce. Dobrá spolupráce mezi universitou a klinickou praxí předchází nesprávným návykům které ovlivňují budoucí praxi. Edukační sestra má velmi různorodou práci.Právě proto je tak zajímavá a obohacující Jeden den učíte klinickou praxi, péči o pacienta druhý den přednášíte třetí den spolupracujete na standardech oš. péče a další vytváříte kurzy.

Proč je edukace důležitá? Benefit pro pacienta /zlepšení kvality péče Reflexe praxe Předávat odborné znalosti a informace, které jsme získali za dobu praxe Předáváme teoretické znalosti podporované mezinárodními doporučeními dle evidence Osobní profesní růst Nauka o sobě a o tom jak učit ostatní Máme historicky zažito nesdělovat naše zkušenosti a poznatky které jsme získali během praxe , protože nás to dělá unikátními a nenahraditelnými. Přesto opak by měla dělat edukační sestra. 1/2

Systemizace dle kompetencí, vzdělání a praxe Obohacení profesního života Získává znalosti o nových trendech v klinické praxi Spolupráce s jinými obory Studenti či zaměstnanci přinášejí nové otázky a s nimi i poznání Kompetence, vzdělání a praxe by měli hrát důležitou roli v systemizaci sesterských pozic.Systemizace v UK, UAE…..vysvětlit. Je naprosto normální přijít na službu kde slouží 4 různé typy sester. Vše je rozděleno dle praxe, kompetencí (teoretických i praktických ) a vzdělání. 2/2

Dnes jsou pro vzdělávání ideální podmínky: široká škála kurzů teoretických . Chtěla bych zdůraznit nutnost zlepšit nabídku praktických kurzů a kasuistik. Škola se zaměřuje na teorii,ale i přesto že zajistí praxi, je nutno zlepšit kvalitu praxe. Edukační sestra může pomoci.

Samozřejmě by bylo ideální učit se např. v takových podmínkách Samozřejmě by bylo ideální učit se např. v takových podmínkách. Přesto můžeme najít vhodnou cestu jak spojit teorii s praxí. Plán edukace v UVN. Kurzy které spojí praxi s teorií. ROZUMĚT PROBLÉMU……tak abychom ho byli schopni vysvětlit někomu jinému např. novému zaměstnanci.

Postavení sestry v zahraničí “Fonendoskop již dávno není jen pomůckou lékaře, ale i sestry.“ Sestra je partner a kolega lékaře. Znalost a iniciativa v ošetřovatelském procesu je podporována a očekávána.Jsem si vědoma toho,že tento úkol je nelehký,ale přesto věřím,že profesionálním přístupem sester i lékařů lze toto zlepšit.S profesionalizmem musíme začít nejdříve u sebe.

Profesionalismus Profesní hrdost, profesionální chování a vystupování

Co ovlivňuje pohled na nás a naší profesi.. Jak vypadáme… Jak se chováme…. Jaká je naše komunikace…. Aby náš zevnějšek nepřehlušil naše sdělení a konání Zásady slušného chování , potlačení emocí , objektivní náhled, povznést se nad ostatní vlivy Sdělení by mělo být výstižné, nepředvádět se, plná informovanost, podpora , empatie a kontrola zda pacient rozuměl sdělení Nepoučovat,ale vysvětlovat.

Péče o pacienta / bezpečnost Pracovní prostředí Benefity / Finance Kontinuální vzdělávání Péče o pacienta / bezpečnost

Profesionalismus „Profesionál je člověk, který za svou práci pobírá peněžní honorář a je pro činnost v daném oboru kvalifikován buď praxí a nebo odborným vzděláním“.(Wikipedia) Standardizace péče (pracovní postupy a standardy nástroj legislativy) Kompetence (roční obnovování kompetencí dle klasifikace výkonů) Kontinuální vzdělávání (možnost vzdělávání a jeho kvalita, zvyšování kvalifikace, specializace v daných oborech) Akreditované kurzy (následují evidence based practice neboli praxe podporovaná evidencí)

Recertifikace zdravotních sester : FIRE SAFETY = požární bezpečnost OCCUPATIONAL HEALTH & SAFETY = bezpečnost práce INFECTION CONTROL = prevence infekcí CUSTOMER RESPONSE = schopnost reagovat na potřeby zákazníka BLS = první pomoc ACLS = rozšířená resuscitační pomoc ( intenzivní péče)

Reálné cíle a měřitelné výsledky S specific = SPECIFICKÉ M measurable = MĚŘITELNÉ A attainable = DOSAŽITELNÉ R realistic = REÁLNÉ T timely = ČASOVĚ OMEZENÉ

Měřitelné výsledky Roční zhodnocení práce Pravidla mlčenlivosti Pravidelný „work feedback“ neboli zpětné hodnocení práce Hodnocení práce v kolektivu Výsledky musí být v souladu s osobními cíli a s cíli oddělení a nemocnice.

Budoucnost edukačních sester v intenzivní péči Upevnit spojení mezi universitou a zdravotnickým zařízením Jasně daná koncepce práce edukační sestry Spolupráce mezi jednotlivými obory Akceptovat zkušenosti a pozice edukačních sester Budoucnost edukačních sester bude záviset na tom zda nás lékařské ale i nelékařské týmy přijmou a využijí naší pomoci k udržení a zlepšení ošetřovatelské péče.Edukační sestra musí být ve svých znalostech vždy o krok vpředu.

Edukační sestra „ jedna profese,mnoho rolí“ Souhrn Edukační sestra „ jedna profese,mnoho rolí“ Já věřím ,že kontinuální vzdělávání a klinická edukace přinese zlepšení kvality sester, jejich kompetentnost v daných oborech a tím zlepší pozici sester nejen ve spolupráci s lékaři, ale i v celém multidisciplinárním týmu. Abychom získali plnohodnotné postavení v ošetřovatelském týmu musíme dokázat, že máme znalosti teoretické a praktické a být plně kompetentní.

Entusiasmus pro profesi Kontinuální vzdělávání a přinášení novinek z oboru Orientace nových zaměstnanců Proškolení zaměstnanců (ročně) Zpětná vazba pro studenty i zaměstnance Organizace akreditovaných kurzů Hodnocení cílů jednotlivých zaměstnanců Pomáhá dosažení cílů Kompetence Mentorská činnost Součástí kvality péče (standardy, metodiky…) Entusiasmus pro profesi

Bez vzájemné spolupráce se neobejdeme.

„Be competent and confident“ „Být kompetentní a sebevědomý“

Reference Profesionalism in Nursing, http://www.via-christi.org Nursing in the United Arab Emirates: historical background,M. El- Haddad,2006 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1466- 7657.2006.00497.x/abstract Profesionalism in Nursing, 2010 http://www.buzzle.com/articles/professionalism-in-nursing.html