WORKSHOP MEDICÍNSKÉHO PRÁVA A BIOETIKY “Etické a právní aspekty lékařského výzkumu” Ing. Marie Fialíková, MBA 31. květen 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Personální informační systém
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Inspekce kvality sociálních služeb
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Didaktické prostředky
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Daňová teorie a politika
LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Česká pošta, s.p. Ing. Marcela Hrdá Generální ředitelka
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Dialog versus vyjednávání - je mezi nimi nějaký rozdíl? Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Skupinové interview (Focus group)
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Z. Mrozek viceprezident ČLK. Možná korupce - lékaři Léky a zdravotnické prostředky: Indikace léků či léčebně – diagnostických postupů a jejich propagace.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Analýza parkujících vozidel v lokalitě „Ládví“
RASC Financování Smart City
Přínosy inovativní léčby seminář
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Didaktické prostředky
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Boj o pacienta, boj o peníze
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

WORKSHOP MEDICÍNSKÉHO PRÁVA A BIOETIKY “Etické a právní aspekty lékařského výzkumu” Ing. Marie Fialíková, MBA 31. květen 2011

KOMPENZACE VÝDAJŮ SUBJEKTŮ KLINICKÉHO HODNOCENÍ A PLATBY ÚČASTNÍKŮM KLINICKÉHO HODNOCENÍ

Kompenzace výdajů subjektů KH K provádění plateb účastníkům docházelo od samotných počátků testování léčiv a léčivých postupů. Co vlastně kompenzace výdajů subjektů klinického hodnocení znamená? - platby jako kompenzace za výdaje a nepohodlí? - přímé / nepřímé náklady? - nástroj k motivaci k účasti? - přiměřená vs. Nepřiměřená kompenzace? - platby za účast pouze zdravým dobrovolníkům nebo i pacientům? - kompenzace pouze v určitých centrech (i v rámci jednoho regionu) a v jiných ne?

Kompenzace výdajů subjektů KH Můžeme s jistotou říci, že pro stanovování výše plateb či kompenzací neexistuje jednotný postup, návod, jednotná kritéria

Důvody, proč provádět platby subjektům klinického hodnocení Důvod, proč jsou platby prováděnyKomentář Nutná pobídka k zařazení odpovídajícího množství pacientů. Existují pouze velmi obecné informace o tom, jak velkou úlohu hrají monetární kompenzace při zvyšování počtu zařazených pacientů v porovnání s jinými výhodami, jako jsou dostupnost kvalitní zdravotní péče a úspěšná léčba nemoci. Stimul k překonání výše nákladů, které jsou s účastí spojeny, netečnosti, a nedůvěry pacientů nebo v případě velmi vzácně se vyskytujícího typu pacientů. Peníze nejsou prostředkem k překonání všech bariér, které brání k docílení požadovaného počtu zařazených pacientů. Naopak, mohou vyvolávat nedůvěru, podezíravost. Kompenzace výdajů (a případně i ušlé mzdy, nákladů nepřímých), které jsou s účastí spojeny přímo i nepřímo, odstranění finanční bariéry, která může v případě určitých sociálních skupin, existovat. Ne u všech pacientů dochází ke kompenzaci výdajů. Míra kompenzace závisí na individuální situaci pacienta. Spravedlivá kompenzace nákladů a nepohodlí, které jsou s účastí v klinickém hodnocení přímo spojeny. Je velmi obtížné monetizovat (vyčíslit penězi) určité náklady (nepohodlí, čas strávený účastí v klinickém hodnocení)

Přiměřené vs. nepřiměřené kompenzace Informace (více či méně podrobné) o kompenzacích výdajů subjektů klinického hodnocení bývají zmíněny v informovaném souhlasu pacienta a také ve smlouvě o klinickém hodnocení. EK pro multicentrická klinická hodnocení – individuální přístup (paušály – NE!), dokumentace (věrohodná, detailní) o platbách a kompenzacích

Důsledky TémaKomentář BenefityZvýšení náboru pacientů Motivace a ocenění pacientů Nevýhody / problémyZkreslení výsledků Podnět k neetickému jednání Zvýšení nákladů na výzkum Zvýšení ceny přípravku Podmínky, za kterých jsou platby akceptovatelné Zlepšení problematického náboru pacientů Zajištění rovnoměrného a spravedlivě rozloženého náboru pacientů Kompenzace nákladů pacientů Kompenzace při poškození zdraví v souvislosti s účastí v klinickém hodnocení Povaha oceněníMonetární (penězi) Jinak než penězi

GCP Etické komise posuzují výši plateb a způsob plateb pacientům tak, aby bylo zajištěno, že nedojde k nátlaku nebo nepřiměřenému ovlivňování pacientů klinického hodnocení. Platby by měly být rozděleny poměrně a neměly by být propláceny až při ukončení klinického hodnocení (ICH E6, GCP 1996, sekce 3.1.8). Etické komise musí zajistit, že informace týkající se plateb pacientům (včetně způsobu provádění plateb, výše plateb a specifikace poměrného rozdělení plateb) budou každému účastníkovi klinického hodnocení jasně sděleny a budou též součástí textu informovaného souhlasu pacienta - a to jak v písemné formě, tak ústní (ICH E6, GCP, 1996, sekce 3.1.9).

Vyhláška č. 226 / 2008 Sb. Etické komisi jsou předkládány podrobné informace o kompenzacích výdajů a odměnách pro subjekty hodnocení. Kompenzace by neměly přesahovat výdaje vynaložené subjektem hodnocení. Výše odměny pro subjekty hodnocení odpovídá povaze klinického hodnocení, a to zejména ve vztahu k těm výzkumným úkonům, z nichž nemá subjekt hodnocení přímý prospěch. zákon o léčivech, 378/2007 Sb.: etické komise pro multicentrická klinická hodnocení

Kompenzace a platby v KH podrobné praktické studie týkající tohoto tématu neexistují. z dostupných databází klinických hodnocení nevyplývá k jakým platbám či kompenzacím dochází v jednotlivých hodnoceních a fázích klinických hodnocení a ani nejsou dohledatelné rozdíly v těchto způsobech mezi jednotlivými centry (místy provádění klinického hodnocení).

EK pro multicentrická klinická hodnocení Měla by být provedena důkladná analýza klinického hodnocení, lokality, ve které je klinické hodnocení prováděno (sociální, kulturní a ekonomická úroveň dané lokality) a skutečných nákladů jednotlivých pacientů Etické komise pro multicentrická hodnocení by měly být informovány v případě jakékoli změny v procesu kompenzací a/nebo plateb subjektům hodnocení. Střet zájmů, nepřiměřená motivace pacientů a zdravých dobrovolníků k účasti v klinickém hodnocení, negativní ovlivňování autonomie účastníků klinického hodnocení jsou jevy, které by se v průběhu provádění klinického hodnocení objevit neměly.

Další aktuální témata Je léčba po ukončení účasti pacienta v KH dostupná? Plní dokument informovaného souhlasu pacienta takovou úlohu, jakou by měl v té podobě, v jaké ho známe dnes? Může být účast v klinickém hodnocení jakoukoli motivací či nedokumentovanou odměnou pro zkoušející ve vztahu k zadavateli?