DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole Konference SKAV 2013.
Vymezení a funkce volného času
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Podpůrný metodický seminář I.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
a jeho využití u klientů po CMP
Myšlenkové základy skautingu
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Firemní kultura - změna motivační strategie
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
1. Ozvi se , Pane můj. | Já toužím znát tvou vůli
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Podnikatelský nápad Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem, jak vytvořit úžasný produkt či službu, je udělat něco, co chceš sám používat.
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
13. Utváření života a práce. 1. Zkoumat efektivní pracovní strategie 2. Rozvíjet schopnosti hledat, získat/vytvořit práci 3. Rozvíjet schopnosti hledat,
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Psát není tak složité, aneb pojďte s námi tvořit Metodický portál.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Million Leaders Mandate
Příjemce podpory: TRIALOG
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Kázeň Michal Dubec o.s.Projekt Odyssea 1/9.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
náboženství staré Číny a Japonska
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Sebepoznání a sebepojetí
Budování bezpečného klimatu školy ve smyslu procesního standardu Procesní doporučení pro řízení škol a školských zařízení v kontextu nového metodického.
MOTIVACE Zora Syslová.
Konflikt, koření života
Vymezení a funkce volného času
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Komunikace.
Lodička Bc. Miloslava Vavříková
Jak zvládat zlost a agresivitu
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

DUCHOVNÍ ŽIVOT

MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest

FYZICKÁ DUŠEVNÍ DUCHOVNÍ človíček OBRATNOST, SÍLA, VYTRVALOST, ZDRAVÍ, ODOLNOST, POHYBLIVOST, RYCHLOST, PRUŽNOST, SMYSLY… VLASTNÍ PROŽÍVÁNÍ, PŘEDSTAVY, SNY, TOUHY, VZPOMÍNKY, NÁPADY, ZNALOSTI, VLASTNOSTI, SEBEPOJETÍ, POCITY, NÁLADY… ?

duševní Komunikace Sdílení sebe s druhými Vzájemné chování Hloubka vztahů

DOBRÉ VZTAHY FUNKČNÍ SVĚDOMÍ ŽEBŘÍČEK HODNOT SPRÁVNÝ ŽIVOTNÍ STYL HÁJIT V ŽIVOTĚ DOBRO SVOBODA / ODPOVĚDNOST HLEDÁNÍ PRAVDY SILNÁ VŮLE ROZHODOVÁNÍ SE SPRÁVNÉ CHOVÁNÍ

MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest

TAKŽE JAK NA TO ? PROGRAMY NA ROZVOJ DUCHOVNÍHO ŽIVOTA Dvě skupiny: (1)Programy, které rozvíjejí naše duševní dispozice důležité pro duchovní život (např. schopnost sebereflexe…) a tím vlastně rozvíjí i náš duchovní život. Ale nejedná se přímo o duchovní programy. (2)Programy, kde přímo jde o duchovní život.

DOBRÉ VZTAHY CITLIVÉ SVĚDOMÍ ŽEBŘÍČEK HODNOT ŽIVOTNÍ STYL HÁJIT V ŽIVOTĚ DOBRO SVOBODA / ODPOVĚDNOST HLEDÁNÍ PRAVDY SILNÁ VŮLE ROZHODOVÁNÍ SE SPRÁVNÉ CHOVÁNÍ CÍLPROSTŘEDEK ? Které aktivity, hry, programy, přístupy vybrat, abychom efektivně přispěli k rozvoji tohoto:

SYSTÉMY PRAVIDEL, KODEXY PROGRAMY NA PODPORU DOBRÝCH VZTAHŮ, DŮVĚRY, PŘÁTELSTVÍ PROGRAMY NA REFLEXI VZTAHŮ PROGRAMY / SYSTÉMY NA REFLEXI CHOVÁNÍ TVOŘIVÁ DRAMATIKA -> EXPRESIVNÍ TECHNIKY PROGRAMY O HODNOTÁCH, O ROZHODOVÁNÍ SE PROGRAMY NA VYVOLÁNÍ EMOCÍ, VYUŽITÍ PŘÍRODY RITUÁLY – VYJÁDŘENÍ IDEJÍ, MYŠLENEK, EMOCÍ, UŽÍVÁNÍ SYMBOLŮ, TRADIC -> TAJEMNO, POSVÁTNO POMOC, SLUŽBA DRUHÝM PROGRAMY NA REFLEXI TOLERANCE PROGRAMY O JINÝCH KULTURÁCH A SLOŽITOSTI GLOB.SVĚTA POZNÁVÁNÍ RŮZNÝCH SPIRITUÁLNÍCH CEST TRÉNINK EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE, ASERTIVITY, RÉTORIKY

Ještě to není vůbec hotové …

Duchovní život -jak vypadají projevy dobrých vztahů u dětí, jak u dospělých -jak k tomu děti vést (znát činnosti, metody, programy) -jak učit lidi hodnotám? Máme na to vůbec právo? -jak rozvíjet svědomí a odpovědnost za své chování -jak komunikovat o duchovním životě -jak používat symboly, rituály, atmosféru -jak vytvořit dobré klima v oddíle - vědět co je podstata (cíl) duch.života a co je jen forma (prostředek, symbol)