Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budování bezpečného klimatu školy ve smyslu procesního standardu Procesní doporučení pro řízení škol a školských zařízení v kontextu nového metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budování bezpečného klimatu školy ve smyslu procesního standardu Procesní doporučení pro řízení škol a školských zařízení v kontextu nového metodického."— Transkript prezentace:

1 Budování bezpečného klimatu školy ve smyslu procesního standardu Procesní doporučení pro řízení škol a školských zařízení v kontextu nového metodického pokynu MŠMT k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních krajská konference k prevenci rizikového chování dětí a mládeže – Petr Hrouzek

2 Bezpečné klima jako procesní a vztahový rámec
Z hlediska procesů výchovy a vzdělávání jde o cílené: výchovně vzdělávací procesy vedoucí k učení (výuce) procesy vytvářející rámec pro vztahové (sociální) učení Z hlediska utváření vztahového prostředí jde v základě o rozvoj: svébytnosti jednotlivce spolupráce, nebo schopnosti dosahování konsenzu.

3 Proč budovat bezpečné klima ve škole – individuální rámec
Potřeby seberealizace Estetické potřeby Kognitivní potřeby Potřeby uznání Potřeby sounáležitosti a lásky Potřeby bezpečí Fyziologické potřeby

4 Proč budovat bezpečné klima ve škole – Společenský rámec
Škola je veřejnou demokratickou institucí podléhající Ústavě České republiky, která poskytuje základní vodítka pro hájení osobních práv a zachování naší důstojnosti: „My občané České republiky..., jsme odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti…“ (výňatek z Ústavy ČR)

5 Bezpečné klima ve škole - základní procesní podmínka
pro zajištění výchovně vzdělávacího procesu v demokratické instituci. pro minimalizaci vzniku jevů ve smyslu školní šikany pro řešení vzniklých případů.

6 Zažité deformace pojmů
Liberální výchova je výchovou bez hranic „Svoboda tvé pěsti končí na špičce mého nosu“ „Svoboda a zodpovědnost – pro každého bez rozdílu“ Liberální výchova je výchovou ke svobodě a zodpovědnosti v rozhodování za jasně daných pravidel Tradiční (konzertvativní) = autoritaivní = direktivní: traditio = předávat directa = přímá, rovná, příkrá conservare = uchovávát, zachovávat austoritas = vážnost, moc, vliv, pravomoc

7 budování a udržování bezpečného klima - minimální principy
Vyšší míra moci znamená vyšší míru odpovědnosti. Lidská důstojnost je nedotknutelná bez ohledu na probíhající proces. Škola jako společenství představuje model vztahové sítě členů s rozdílnou mírou odpovědnosti.

8 Úroveň bezpečného klima - Kritéria pro posouzení
Otevřená komunikace Proměnlivost vztahových vazeb Široká škála přítomných prožitků Rozrůzněnost Adekvátní využití moci a vlivu

9 provozní, hodnotové a procesní minimun

10 provozní minimum Rizikové Protektivní
„Záchod si nechej na přestávku.“ „Třída není tělocvična“ Soukromí pro realizaci základních potřeb, včetně potřeby soukromí. Svoboda pohybu v neorganizovaných časech. Jasné pochopení režimových opatření ve vztahu k prostorové organizaci školy.

11 Hodnotové minimum Rizikové Protektivní
„Je to takové, nepěkné chování“ „Kdo udělá práci navíc získá žolíka a když, zapomene domácí úkol nebude se mu to počítat.“ Jasné vyjádření školy k přečinům ohrožujícím lidskou důstojnost. Jasná a přiléhavá sankční opatření odrážející sdílené hodnoty. Vztahová pravidla jako nástroj učení, s pravidelnou reflexí.

12 procesní minimum Rizikové Protektivní
„Nic moc Einsteine, ale jestli Ti stačí učňák…“ „ máme tu takovou skvělou partu, nemáme žádné problémy“ Hodnocení, klasifikace a poskytování zpětné vazby s převahou formativních postupů. Organizace VV procesu s vysokou mírou profesní sebereflexe, sdílení dobré praxe a evidencí rizikových jevů. Funkční systém příjmu a vypořádávání podnětů a stížností.

13 Otevřenost vztahů a komunikace Přijímání odlišnosti
????? Bezpečné klima Otevřenost vztahů a komunikace Přijímání odlišnosti Převažující pocit bezpečí a důvěry Řešené konflikty Jasné ohraničení rolí ve skupině bez zneužívání moci Možnost omítnout a bránit sebe či druhé. Přítomnost jasných pravidel. „Takhle se to dělalo vždycky“ „Ty dnešní děti už nic neumí, ale co byste chtěli, když se podíváte na ty jejich rodiče..“ „Učitelů si nikdo neváží!“

14 k prevenci rizikového chování dětí a mládeže
Děkuji za pozornost! Petr Hrouzek 10. krajská konference k prevenci rizikového chování dětí a mládeže 2. –


Stáhnout ppt "Budování bezpečného klimatu školy ve smyslu procesního standardu Procesní doporučení pro řízení škol a školských zařízení v kontextu nového metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google