Velká Francouzská revoluce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa na přelomu 18. a 19. století
Advertisements

Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Pád absolutismu II ZZ. Osnova král a rozhodnutí Národního shromáždění zásobovací a politická situace v Paříži vypuzení krále z Versailles.
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Velká francouzská revoluce
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Velká francouzská revoluce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Direktorium a konzulát
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Napoleonské války.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Volnost – rovnost - bratrství
Jakobínský převrat II-02-07
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Vláda direktoria ( ) po odstranění jakobínské diktarury nová ústava opět zaveden volební cenzus parlament = rada pětiset + rada.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Velká francouzská revoluce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Velká francouzská revoluce
Evropa v letech Věk revolucí.
Evropa v letech Věk revolucí.
Velká francouzská revoluce
Transkript prezentace:

Velká Francouzská revoluce

Ludvík XVI. a Marie Antoinette dluhy  nové daně Král svolává shromáždění stavů do Paříže duchovní šlechta měšťané TŘI STAVY: PŘÍČINY REVOLUCE chudoba Francie (války v Americe a Evropě) nákladný život král. dvora a šlechty šlechta a církev neplatí daně  nespokojenost měšťanů a sedláků myšlenky osvícenců (rovnost, svoboda) aféry, pomluvy, pamflety – moc novin

REVOLUCE Třetí stav odmítá požadavky krále a sám sebe prohlašuje za Národní shromáždění  Povstání Pařížanů  Národní gardy 14. 7. 1789 dobytí Bastily povstání proti šlechtě na venkově  Deklarace práv člověka a občana „VOLNOST, ROVNOST, BRATRSTVÍ“ (zrušení poddanství a šlechtických privilegií)

1789 1792 1793 1794 1799 Poprava krále Ludvíka XVI. Napoleon: tažení do Itálie a Egypta Ústava Napoleonův vojenský převrat Pád Bastily Válka s Rakouskem a Pruskem Poprava Robespierra Konstituční monarchie Republika Jakobínská diktatura Direktorium Napoleon Konzulát Císařství 1789 1792 1793 1794 1799

Konstituční monarchie a republika  Pařížské ženy táhnou na Versailles  Ludvík XVI. „zajatcem revoluce“ v Paříži Konvent: debaty o ústavě Politické kluby: jakobíni a girondisté Vyvlastnění církve emigrace šlechty a kněží z Francie Rozpad hospodářství ($ žádné daně, hlad, stávky) Pokus krále o útěk ciziny „Levný chléb!“ radikální chudina umírnění měšťané

Intervence Rakouska a Pruska proti revoluci  vyhlášení republiky  král Ludvík XVI. vězněn a popraven Francii vyhlašuje válku V. Británie, Španělsko 1793 Jakobínský převrat  girondisté v Konventu zatčeni a popraveni

Jakobínská diktatura Výbor veřejného blaha Maximilien de Robespierre HRŮZOVLÁDA  pronásledování „nepřátel revoluce“  veřejné popravy GILOTINA  revoluční tisk – Jean Paul Marat: „Požadujeme 20.000 hlav zrádců revoluce!“ Branná povinnost Omezení cen a platů Zrušení křesťanství: kult Nejvyšší Bytosti revoluční kalendář 1794 Robespierre zatčen a popraven  KONEC REVOLUCE  VLÁDA DIREKTORIA

Zajímavosti a pojmy jakobíni roajalisté girondisté Konvent Národní garda

Marseillaisa revoluční kalendář Metr a kilogram papírové bankovky

Kdo byl Kdo Poprava Marie Antoinetty. „Ty rakouská couro!“ křičely na ni pařížské pradleny a prodavačky ryb. Jejího syna Ludvíka svěřil Výbor veřejného blaha na převýchovu ševci Simonovi. Princ převýchovu ševce nepřežil.

Markýz La Fayette. Hrdina americké války za nezávislost Markýz La Fayette. Hrdina americké války za nezávislost. On psal Deklaraci práv člověka. Velel Národní gardě. Po popravě krále uprchnul před Robespierrem z Francie. Jean Paul Marat. Novinář a krvelačný jakobín. Své noviny „Ami de Peuple“ sestavoval z dopisů čtenářů, které si ovšem často napsal sám . Právě jeho noviny hnaly do ulic lid, Marat dokázal vzbudit nenávist ke králi, nenávist ke šlechtě, ke kněžím, k cizincům. Marat trpěl odpornou kožní vyrážkou.Charlotte Cordayová, přívrženkyně popraveného krále, ho probodla dýkou ve vaně.

George Danton. Vášnivý jakobínský politik a právník George Danton. Vášnivý jakobínský politik a právník. Milovník dobrého jídla a žen. Výřečný zastánce revoluce. Popraven Robespierrem, který se bál jeho popularity. Na popravišti prohlásil: „Robespierre, půjdeš za mnou! Teď jsi na řadě ty!“ a katovi řekl: „Ukaž mou hlavu lidem, stojí za to.“ Maximilien de Robespierre. Schopný právník. Chladný, odměřený a nelítostný muž. Sám prý neúplatný a zásadový. Neodpouštěl nedostatky. Pod gilotinu poslal většinu svých přátel. Ohrožovali jeho moc. Sám sebe považoval za ztělesnění revoluce. Jeho pracovitost i teror postavil na nohy francouzskou armádu a hospodářství. Přesto po jediném roce vlády skončil na popravišti. Robespierrův osud potvrzuje, že „revoluce požírá své děti“.