Systematická teologie II: christologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu Nový zákon Fundamentální teologie,
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Křesťanství.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Matoušovo evangelium.
Vzdejme Pánu díky Ref.: Své kroky rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej, láskou je rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej. 1. Vzdejme Pánu díky za vše co nám.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Úvod do teologického myšlení
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Červen 2013.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Fundament a jeho strukturace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Sociální práce a spiritualita
Transkript prezentace:

Systematická teologie II: christologie 2013/14 Petr Jandejsek JABOK/ETF UK

Literatura Jandejsek, P. a kol, Hledání Ježíšovy tváře. Christologická čítanka. Praha: Jabok, 2008, 2010. Bockmuehl, Markus N. A., The Cambridge companion to Jesus. Cambridge : Cambridge University Press, 2001. Brinkman, M. E., The non-western Jesus : Jesus as bodhisattva, avatara, guru, prophet, ancestor or healer? London ; Oakville, CT : Equinox, c2009 Ford, David F. with Rachel Muers (eds.), Modern theologians : an introduction to Christian theology since 1918. Mandeln, MA : Blackwell Publishing, 2005. Schweitzer, Don, Contemporary christologies : a Fortress introduction. Minneapolis, MN : Fortress Press, 2010.

Ježíš – partikulární a universální Partikulární-konkrétní postava: člověk - muž, náboženstvím a národností Žid, Asijec, tmavé barvy pleti, popraven jako náboženský a politický buřič, žijící asi před 2000 lety (Geza Vermes) Proč právě tento člověk? Má nějaký universální význam? Co znamená mluvit o jeho universálním významu v současném kulturně a nábožensky pluralitním a multicentrickém světě?

Ježíš jako cesta k Bohu = křesťanské vyznání o Ježíši Židům 1:1 Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků. Jan 14:6 Ježíš mu odpověděl: „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne“. Musí platit buď jedno nebo druhé? Nahrazuje jedno druhé? Zahrnuje jedno druhé? Je druhé světlem k rozpoznání prvního? Christologie v procesu setkávání s jinými náboženskými tradicemi: různé duchovní cesty v jednom Božím plánu spásy (Jacques Dupuis)

Christologie dnes už není pouze „evropská“ Dochází k „pojižnění“ církve A TEOLOGIE Ne-evropské tváře Krista: inkulturace Krista (viz Brinkman) Proces dvojí transformace: když je pojem přenesen do jiné kultury, mění se sám koncept i přijímající kultura (Jon Sobrino) Musí Ježíš zůstat „řeckým“ (viz první koncily, první inkulturace evangelijní zvěsti)?

Christologie dnes už není pouze „evropská“ Kritické připomínky: 1) Západní teologie je také kontextuální a proto nemůže být jednoduše přenesena do jiných kontextů 2) Západní teologie ztratila kontakt s konkrétní životní situací západních lidí a stala se abstraktní, akademickou aktivitou 3) Západní teologie je modelována zcela podle nároků platných pro západní vědu, která je stále plně orientovaná na požadavky osvícenství

Různé christologie – viz christologická čítanka Christologie: konkrétní cesty k porozumění Ježíšovu spásnému významu (spásnému = ne porozumění Ježíši an sich, ale Ježíši/Bohu, který přišel „pro nás a pro naší spásu“) (Rudolf Bultmann) „Remembered Jesus“ (Dunn) jako počáteční bod: vše, co o Ježíši víme, víme skrze jeho současníky, lidi, kteří jej hluboce obdivovali, a proto předávali dál svůj obdiv

Různé christologie – viz christologická čítanka Za růzností christologií jsou různá porozumění tomu, co je hřích a co je spása (D. Schweitzer) Má-li být pro nás dnes nějaká christologie srozumitelná, musí brát vážně naše porozumění hříchu a spáse (Karl Rahner) Christologie se vyvíjejí ve vztahu k vnějším faktorům: sociální, politické, kulturní (Begbie) Současné christologie se vyvíjejí v reakci na osvícenství, zejména filosofii 19. st.: Schleiermacher, Hegel, Kant (viz Ford) Současné christologie se vyvíjejí ve vztahu k událostem ve 20. st.: sekularismus, marxismus, válka (Bonhoeffer, Moltmann), shoa, komunismus (Staniloae), útisk chudých (Sobrino)

Konkrétní interpretační práce: Brinkman 1. zkušenosti Ježíšových učedníků – evangelia 2. objev lidí v řecko-římské světě v oblasti středozemí, že jsou schopni rozeznat a vyslovit tyto zkušenosti ve svých intelektuálních kategoriích - koncily 3. zkušenosti poznání současných věřících, kteří vidí tutéž božskou blízkost v Ježíši skrze řecko-římský pojmový aparát (4. zkušenosti poznání evangelijního Krista mimo řecko-římské kategorie?)

Konkrétní interpretační práce: Pokorný 1. biblický text 2. prvotní vyznání víry a věroučné texty 3. interpretace dalšími teology 4. naše porozumění Ježíši skrze předchozí interpretační vrstvy

Shrnutí Pokud má historický Ježíš (viz úvodní poznámky) universální smysl, tedy i smysl pro nás, pak k tomuto smyslu nedojdeme skrze abstrakci, ale skrze koncentraci na tady a teď Skrze zkušenost, která se podobá zkušenosti Ježíše/Ježíšových učedníků, budeme schopni porozumět, kdo je Ježíš a Ježíšův Bůh Náboženství nám může (a nemusí) posloužit k otevření očí, abychom tuto podobnost ve své současné situaci rozpoznali zkušenost prvních učedníků může rezonovat s naší zkušeností jde o zkušenost svobody, osvobození, odpuštění, milosrdenství, lásky (Lk 4) můžeme pod tuto zkušenost zařadit také praxi sociální a pastorační práce?