Definice dobrovolnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Terénní sociální práce
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Dobrovolnictví v knihovnách Senioři – dobrovolníci, spolupracovníci a partneři v knihovnách Vsetín, Mgr. Zuzana Ježková, Národní knihovna.
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
ohroženým domácím násilím
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Mgr. František Bublan Formy a perspektivy dobrovolnické služby z pohledu neziskové organizace.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Společenská odpovědnost organizací
Program KTV Jubilanti Co naleznete na úřední desce Klub seniorů - pozvánky SmVaK - odečty vodoměrů Odvozy odpadů Adra hledá dobrovolníky Pozvánka - zasedání.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Zdravá škola.
Management dobrovolnictví ve sdružení Okamžik
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Pohled dodavatelů na výběrová řízení POHLED „z druhé strany“ Ing. Dušan Číčel ředitel FBE Praha a FBE Bratislava.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Dárcovství času a expertní dobrovolnictví Miriam Zábrženská.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Veřejná služba 2017.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Modrý kříž v České republice
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Společenská odpovědnost a školy
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
„Pomáháme těm co pomáhají… “
Dobrovolnické programy
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Transkript prezentace:

Definice dobrovolnictví Dobrovolník je člověk, který se ze své vůle rozhodne věnovat svůj čas, znalosti a zkušenosti potřebným lidem nebo činnostem bez nároku na odměnu.

Těm, kteří se dali získat dobrovolně, můžeme důvěřovat, ale nikdy těm, kteří bylo mocí donucení nebo lstí získáni (Jan Amos Komenský)

Dobrovolníci a § Dobrovolnictví je občanskoprávní vztah,který může být uzavřen písemně, ale v řadě případů je uzavřen pouze ústně

Výzkumy forem filantropie jsou vždy odhadem skutečného stavu. Přes nepřesnost statistik můžeme tvrdit, že v ochotě pomáhat druhým máme dluh. A to zejména oproti zemím, k nimž se rádi připodobňujeme a jejichž tržní mechanismy napodobujeme.

Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není oběť Dobrovolníci nejsou lidé s nenaplněným volným časem nebo chybějícími rodinnými vazbami, ale naopak jsou to často humanisticky orientovaní jedinci, sociálně integrovaní a aktivní v mnoha dalších činnostech.

Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není amatérismus Aby byla dobrovolná pomoc účinná, je třeba jí efektivní organizovat. Dobrovolnický program může zvýšit nejen výkonnost, ale i profesionalitu a při tom nic neubírá z tvořivosti a spontaneity dobrovolníků.

Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není zcela zadarmo Mzda koordinátora dobrovolníků je dobře vynaložena a bohatě vyvážena činností dobrovolníků z hlediska odpracovaných hodin i z hlediska kvality služeb organizace.

Mýty o dobrovolnictví Dobrovolníci nejsou levná pracovní síla Dobrovolník by neměl nahrazovat práci profesionálů a neměl by dělat činnosti, do kterých se nikomu nechce. Objednat si dobrovolníky jako předem připravený a hotový nástroj – o tom dobrovolnictví není.

Co to je management dobrovolnictví: Podpora spontaneity a tvořivosti dobrovolníků, při zachování základních principů a metodik práce s dobrovolníky.

Trojí hranice: - odpovědnosti – za co může být odpovědný dobrovolník (pokladna, nezletilé děti, vedeni projektu); motivace – jaké činnosti jsou pro dobrovolníky motivující (mytí nádobí ) dobrovolník x klient – dobrovolník není klient, klient může být dobrovolník;

Nastavení programu První fáze – jednání Druhá fáze – propagace a školení Třetí fáze – výběrové pohovory a smlouva Čtvrtá fáze – podpora programu

Zákon o dobrovolnické službě 198/2002 Sb. Dobrovolníci a § Zákon o dobrovolnické službě 198/2002 Sb. Zákon se vztahuje pouze na akreditované organizace, dobrovolnictví ve všech ostatních případech si může uchovat svoji nezávislost. Je na každé NNO, aby zvážila, do jaké míry je akreditace pro ni přínosná.

Dobrovolníci a § Zákon č. 108/2006, Sb. o sociálních službách Podle § 115 zákona (novela z roku 2007): Při poskytování sociálních služeb působí rovněž dobrovolníci za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem.

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné Dobrovolníci a § Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné Nový pojem - veřejná služba (novela z roku 2009) Věstník MZ ČR č. 6/2009 Metodické doporučení pro zavedení dobrovolnického programu v nemocnicích

Co přináší dobrovolníkovi Každého člověka potká v životě období, kdy ho může oslovit pomáhání jiným a otevřít mu novou životní cestu. Ale ne každý člověk si tuto chvíli uvědomí a využije … … a to je role dobrovolnických cen

Dobrovolnické centrum ADRA Děkuji za pozornost a čekám na vaše podněty Michal Čančík Dobrovolnické centrum ADRA Radniční 1242, Frýdek-Místek Tel.: 558 436 261 Mobil: 604 663 799 E-mail: dcfm@adra.cz www.dcfm.cz