Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Školní stravování Souhrnné informace ze zjištění České školní inspekce v oblasti školního stravování.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
Potraviny – zdroje energie
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2009 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2008.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Základní informace ke sledování nákladů na stravovací a úklidový provoz Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Hlavní cíl ČSVV,,Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou.“ Hippokrates 5. stol. př. Kr. ČSVV proto klade největší důraz na zdravotní.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Úvod do výživy Kateřina Čamková
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Spotřební koš ve školním stravování
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše, koeficienty a jeho budoucnost Ing. Ludmila Věříšová, CSc., SPV

V letošním roce „slavíme“ dvacáté výročí vydání spotřebního koše (výživových norem) pro školní stravování

Spotřební koš vycházel z doporučených dávek platných od roku 1989 a platí do současné doby beze změny. Je pro školní jídelny závazný a povinnost jej pravidelně sledovat ukládá vyhláška č.107/2005 Sb., o školním stravování v § 3 odst. 6 a odst. 8.

MŠMT vydalo metodiku výpočtu spotřebního koše, kde jsou uvedeny základní principy a koeficienty zařazování jednotlivých potravin do spotřebního koše. Tato metodika byla aktualizována v souvislosti s vydáním vyhlášky č.107/2005 Sb., o školním stravování, vydána ve Zpravodaji školního stravování a je uvedena na přednáškovém CD.

V zásadě je třeba postupovat při zařazování potravin ve zmíněné metodice neuvedených podle zásad zdravého rozumu a údajů na obalu jednotlivých výrobků

SK tak i metodika jeho výpočtu mají řadu nedostatků. Chybí např.komodita obilovin, problémy jsou s plněním množství tekutého mléka a naopak je reálné zvyšovat množství mléčných výrobků, v komoditě tuk a cukr jsou znevýhodněny jídelny, které pečou moučníky, proti těm, které je nakupují.

Ministerstvo zdravotnictví (prostřednictvím příslušných orgánů hygienické služby) má v úmyslu zabývat se právě tím, jak správně potraviny do SK zařazovat. Společnost pro výživu a doufejme, že i MŠMT se na tom bude podílet a lze tedy očekávat, zpřesnění metodiky spotřebního koše

Co lze v souvislosti se snahou poskytovat dětem ve školních jídelnách zdravou stravu podle aktuálních výživových doporučení očekávat v budoucnosti?

Byly vydány nové výživové doporučené dávky (VDD), které jsme převzali od německy mluvících středoevropských zemí (Německa, Rakouska a Švýcarska). K těmto novým VDD by se mělo přihlížet při formulování nových výživových norem pro školní stravování, nového spotřebního koše.

Automatické převzetí těchto nových VDD do nového SK má však řadu úskalí, jak vyplyne z následujícího porovnání starých VDD, z nichž byl vypočten stávající SK a nových VDD pro jednu z věkových kategorií strávníků školních jídelen

VDD 1989 VDD DACH Energie kJ 9 000 7 400 Bílkoviny g 80 45 Děti 7 – 11 let VDD 1989 VDD DACH Energie kJ 9 000 7 400 Bílkoviny g 80 45 Tuky g 69 60 Vápník mg 780 1 000 Vitamin C mg 50 65

Z porovnání těchto dat vyplývá o cca 25% zvýšený nárok na spotřebu vápníku a téměř poloviční nárok na spotřebu bílkovin.

Lze očekávat, že jídelníčky sestavené na základě těchto doporučení by nebyly akceptovány ani dětmi a ani jejich rodiči a počty dětských strávníků ve školních jídelnách by prudce poklesly.

Při vydávání nového spotřebního koše pro školní jídelny by tedy měla tedy příslušná Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zdravotnictví postupovat velice uvážlivě a se zdravým rozumem.

Děkuji za pozornost a všem jídelnám přeji jen spokojené strávníky