Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše, koeficienty a jeho budoucnost Ing. Ludmila Věříšová, CSc., SPV
V letošním roce „slavíme“ dvacáté výročí vydání spotřebního koše (výživových norem) pro školní stravování
Spotřební koš vycházel z doporučených dávek platných od roku 1989 a platí do současné doby beze změny. Je pro školní jídelny závazný a povinnost jej pravidelně sledovat ukládá vyhláška č.107/2005 Sb., o školním stravování v § 3 odst. 6 a odst. 8.
MŠMT vydalo metodiku výpočtu spotřebního koše, kde jsou uvedeny základní principy a koeficienty zařazování jednotlivých potravin do spotřebního koše. Tato metodika byla aktualizována v souvislosti s vydáním vyhlášky č.107/2005 Sb., o školním stravování, vydána ve Zpravodaji školního stravování a je uvedena na přednáškovém CD.
V zásadě je třeba postupovat při zařazování potravin ve zmíněné metodice neuvedených podle zásad zdravého rozumu a údajů na obalu jednotlivých výrobků
SK tak i metodika jeho výpočtu mají řadu nedostatků. Chybí např.komodita obilovin, problémy jsou s plněním množství tekutého mléka a naopak je reálné zvyšovat množství mléčných výrobků, v komoditě tuk a cukr jsou znevýhodněny jídelny, které pečou moučníky, proti těm, které je nakupují.
Ministerstvo zdravotnictví (prostřednictvím příslušných orgánů hygienické služby) má v úmyslu zabývat se právě tím, jak správně potraviny do SK zařazovat. Společnost pro výživu a doufejme, že i MŠMT se na tom bude podílet a lze tedy očekávat, zpřesnění metodiky spotřebního koše
Co lze v souvislosti se snahou poskytovat dětem ve školních jídelnách zdravou stravu podle aktuálních výživových doporučení očekávat v budoucnosti?
Byly vydány nové výživové doporučené dávky (VDD), které jsme převzali od německy mluvících středoevropských zemí (Německa, Rakouska a Švýcarska). K těmto novým VDD by se mělo přihlížet při formulování nových výživových norem pro školní stravování, nového spotřebního koše.
Automatické převzetí těchto nových VDD do nového SK má však řadu úskalí, jak vyplyne z následujícího porovnání starých VDD, z nichž byl vypočten stávající SK a nových VDD pro jednu z věkových kategorií strávníků školních jídelen
VDD 1989 VDD DACH Energie kJ 9 000 7 400 Bílkoviny g 80 45 Děti 7 – 11 let VDD 1989 VDD DACH Energie kJ 9 000 7 400 Bílkoviny g 80 45 Tuky g 69 60 Vápník mg 780 1 000 Vitamin C mg 50 65
Z porovnání těchto dat vyplývá o cca 25% zvýšený nárok na spotřebu vápníku a téměř poloviční nárok na spotřebu bílkovin.
Lze očekávat, že jídelníčky sestavené na základě těchto doporučení by nebyly akceptovány ani dětmi a ani jejich rodiči a počty dětských strávníků ve školních jídelnách by prudce poklesly.
Při vydávání nového spotřebního koše pro školní jídelny by tedy měla tedy příslušná Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zdravotnictví postupovat velice uvážlivě a se zdravým rozumem.
Děkuji za pozornost a všem jídelnám přeji jen spokojené strávníky