Jako nonsensový útvar. - je humorné pětiverší - využívá slovních hříček - spojuje komické obrazy - důležitou úlohu sehrává fantazie - tvoření zdánlivých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie – dnešní Skaut
Advertisements

SLOVNÍ ÚLOHY.
Commands: Imperatives & aby Change the following direct commands to indirect commands using aby, and vice versa. Vzor: Martin mi řekl, „Podívej se na toho.
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Trhlina ve džbánu Neklikej Zapni zvuk.
PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)
BAJKA O JEDNÉ MYŠI. Jednoho dne myš koukala skrz puklinu ve zdi farmáře a viděla jeho ženu, jak otvírá nějaký balíček. Jaké jídlo by asi mohl obsahovat?
Ze života !?!.
Bratři Čapkové.
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Digitalizace výuky Příjemce
Mgr. Vladimíra Mikulášková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_185
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.2.4.
Kondicionál v minulém času: Conditional in the Pat Tense Rewrite the following sentences in the non- past conditional. Vzor: Kdybych to byl věděl, byl.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Farmář šel na trh a koupil kohouta pro své slepice. Nový kohout velkopansky přikročil ke starému kohoutovi a říká: "No, ty starý prďolo, je čas, abys.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dadaismus byl mezinárodním stavem mysli nebo spíše životním stylem, než hnutím…
Hravá matematika. Seřaď čísla od nejmenšího k největšímu 99, 15, 100, 58, 85, 56, 44, 31, 2, 94, 26, 5 23, 0, 55, 89, 77, 14, 65, 50, 41, 69, 17, 8 55,
Poradíš si ? Lenka má 18 pastelek. Jana má o 5 pastelek méně. Kolik pastelek má Jana? 1. Nakresli: Lenka…………………………………………… Jana …………………………………………… Vypočítej:
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Co už umím Jana má 18 korálků. Eva má o 5 méně. Kolik korálků má Eva? 1. Nakresli: Jana…………………………………………… Eva …………………………………………… Vypočítej: ………………………………………………………
Matematika – 2.ročník ZŠ Zábavná matematika
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Mikuláš Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 2 Autor: Mgr. Alena Chrenková SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100 III
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Pec pod Sněžkou, okres Trutnov Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum: 15.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.6 n onsens Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nonsensová poezie Anglicky NONSENS = nesmysl Staví na bláznivých slovních spojeních, porušuje pravidla Nejdůležitější je uvolnit se a popustit uzdu fantazii!
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
F EJETON Ivana Samcová. F EJETON z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek, či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník specifický.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Ze života !?!.
Frenštát pod Radhoštěm
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Co jsou to podstatná jména?
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ADOLF_BORN Název materiálu: Adolf Born
Trhlina ve džbánu.
Autor: Mgr. Irena Nádvorníková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Světová literatura
Kondicionál v minulém času: Conditional in the Pat Tense
SLOVNÍ ÚLOHY PRO PRVŇÁČKY
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
BAJKA O JEDNÉ MYŠI.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
Dějiny hudby a její osobnosti
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Transkript prezentace:

jako nonsensový útvar

- je humorné pětiverší - využívá slovních hříček - spojuje komické obrazy - důležitou úlohu sehrává fantazie - tvoření zdánlivých nesmyslů (nonsensů) bez kontroly logiky - cílem je pobavit čtenáře

- podle irského přístavu Limerik - dobrodružné historky námořníků - snaha ohromit, překvapit - sklon k přehánění- hyperbola - v Anglii přetrvává tvorba limeriků jako společenská zábava - často doprovázené humornými ilustracemi

Edward Lear - britský malíř a výtvarník - zakladatel limeriku - Kniha třesků a plesků- soubor limeriků v překladu Antonína Přidala - Jiří Žáček - český spisovatel a básník - 99 dědečků a 1 babička- soubor limeriků

 Edward Lear Jeden starý člověk v Brestu nosil světlemodrou vestu. Když se ptali: „Padne ti?“ Řekl: „Jako praseti!“ ten starý nelida v Brestu

Jiří Žáček Byl jeden dědeček Dublinu, a ten měl u nosu bublinu. Radoval se jako kluk, že má prima bublifuk, ten starý dětina z Dublinu.

1. Byl jeden dědeček z Jerevanu, A 10 slabik 2. ten koupil na trhu novou vanu. A 10 slabik 3. Doma zaklel: „Je to šunt, B 7 slabik 4. protože jí chybí špunt! B 7 slabik 5. Ještě v ní nastydnu od průvanu!“ A 10 slabik