Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie – dnešní Skaut

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie – dnešní Skaut"— Transkript prezentace:

1 Historie – dnešní Skaut

2 OBECNĚ V ČR je okolo 50 000 skautů. V ČR je kolem 2 108 oddílů.
Ve světě asi skautů. Skaut je skoro ve všech státech světa (217). Robert Baden-Powell byl zakladatelem světového skautu.  Antonín Benjamin Svojsík byl zakladatelem českého skautu.

3 Foto Robert B. Powell Antonín B. Svojsík

4 Něco málo o vzniku ve světě
Skauting vznikl v roce 1907 v Anglii na základě myšlenek zakladatele Roberta Baden Powella, významného britského generála, hrdiny druhé búrské války. Hnutí se postupně šířilo do dalších států a bylo také ovlivňováno dalšími osobnostmi (např. Ernest Thompson Seton ve Spojených státech).

5 Něco málo o vzniku u nás Zakladatelem u nás  byl středoškolský profesor a první starosta skautské organizace Antonín Benjamin Svojsík. S prvními pokusy o skauting začal v roce 1911. Inspirací mu byla práce R. Baden-Powella v Anglii, ale i americký přírodovědec, malíř a spisovatel E. T. Seton.

6 Zrušení Skautu Skaut byl zrušen třikrát. Kvůli nacismu a komunismu, proto že proti nim vystupoval. Poprvé za nacismu v roce 1940 a znovu obnoven 1945. Podruhé za komunismu v roce 1950, obnoven byl 1968. Naposledy v roce 1970 opět za komunismu, ale až po sametové revoluci byl zatím naposledy obnoven (1989).

7 Děkuji za pozornost

8 Konec


Stáhnout ppt "Historie – dnešní Skaut"

Podobné prezentace


Reklamy Google