Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)"— Transkript prezentace:

1 PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)
Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

2 Pozorně si přečti následující text:
„Dneska fouká parádní vítr,“ řekl jednou v neděli táta, „přesně ten pravý na pouštění draka. Postavíme si draka, Dane.“ A tak jsme si udělali draka. Táta mi ukázal, jak spojit čtyři tenké špejle do tvaru hvězdy a jak je uprostřed zpevnit dvěma dalšími. Potom jsme rozstříhali starou tátovu košili a natáhli látku na kostru. Fixou jsem namaloval drakovi obličej. Přidali jsme dlouhý ocas z kousku šňůry a ve stejných vzdálenostech jsme na něj navázali odstřižky z košile. V dílně jsme našli klubko provázku a táta mi poradil, jak provázek přivázat, aby byl drak za letu správně vyvážený. Společně jsme pak vyrazili na kopec, abychom draka vypustili.

3 Co tentokrát popisujeme?
Správně, jde o popis pracovního postupu při výrobě draka. Proč jsou některá slova červeně zvýrazněna? Pomůcky a materiál, který potřebovali. Dokážeš vysvětlit tato přirovnání: Ten kluk je ale drak! Je to na draka! Je do práce jako drak.

4 Zkus rozvíjet holé věty:
…………….. vyrobili ……………….. ……………..drak létal ……………… ……………..vystoupili jsme………… Pomohou ti otázky: KDO? KDE? KDY? JAK? JAKÝ? KAM? ČÍ? CO? ODKUD? KUDY? …….. Včera jsme si vyrobili krásného papírového draka. Náš nový drak parádně létal nad vesnicí. Z údolí jsme vystoupili na vysoký kopec.

5 A teď si zahrajeme na básníky – vymysli slova, která se rýmují.
DRAK - MRAK, FRAK, ZRAK LETÍ – DĚTI, SMETÍ, TŘETÍ FOUKÁ – LOUKA, KOUKÁ, BROUKÁ Dokonči verše: Špejle jsme si nakoupili a draka si …………….. Zvládli jsme to lehce, vzali barvy, …………. Obličej má, už to stačí? Kdepak – chybí ocas……… Vítr fouká a drak letí, mávají mu všechny ……….. Nápověda: vyrobili, štětce, dračí, děti

6 Znáš nějakého jiného draka než papírového?
Zajímavost: Pouštění draků vyztužených kostrou z dřevěných špejlí je oblíbenou dětskou zábavou. Je to velmi stará zábava. V Číně létali upoutaní draci už před mnoha staletími. A právě na dracích se lidé poprvé vznesli do vzduchu.

7 Popis pracovního postupu 
popisuje práci s nějakým předmětem, výrobu nějakého předmětu, předkládáme návod k použití nebo recept k přípravě jídla. DŮLEŽITÉ ZÁSADY: Jednotlivé činnosti popisujeme přesně, přehledně a v tom pořadí, v jakém musí probíhat. Žádnou činnost nesmíme vynechat! Sestavíme si podrobnou osnovu.

8 Na základě osnovy se pokus do sešitu sestavit popis pracovního postupu výroby draka:
OSNOVA: 1. Příprava potřebného materiálu. 2. Vyrobení kostry draka ze špejlí. 3. Připevnění papírového nebo látkového těla na kostru. 4. Namalování obličeje. 5. Zhotovení ocasu. 6. Vyvážení draka, aby dobře létal.

9 Nakonec si přečteme všechny popisy a zhodnotíme je
Nakonec si přečteme všechny popisy a zhodnotíme je. Sám(a) zkus ohodnotit svoji práci (jak se ti popis povedl)?

10 Prameny: H. Muhlhauserová – Český jazyk a komunikace pro 5. ročník (2007) Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník základní školy ( Fraus 2003) H. Muhlhauserová – Český jazyk 4 ( Nová škola Brno 2005) J. Žáček – Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Albatros 2002)


Stáhnout ppt "PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)"

Podobné prezentace


Reklamy Google