Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce."— Transkript prezentace:

1 Dadaismus Předmět: výtvarná výchova

2 Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce 1920 se centrem dadaismu stala Paříž. Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce 1920 se centrem dadaismu stala Paříž. Dadaistická díla pracují s nesmysly a vytváří je. Dadaistická díla pracují s nesmysly a vytváří je. Zároveň měl však varovat před válkou a vyjádřit strach z ní a zmatek. Zároveň měl však varovat před válkou a vyjádřit strach z ní a zmatek.

3 Guillame Apollinaire: Kaligramy

4 Surrealismus Vychází z dadaismu. Vychází z dadaismu. Většina dadaistických umělců se později zabývala surrealismem. Většina dadaistických umělců se později zabývala surrealismem. Na rozdíl od dadaismu se soustředí na zachycení snů a podvědomí. Na rozdíl od dadaismu se soustředí na zachycení snů a podvědomí. Také varuje před hrůzami války. Také varuje před hrůzami války.

5 Významní dadaističtí umělci 1904 - 1989 1904 - 1989 Katalánský malíř, jeden ze zakladatelů surrealismu Katalánský malíř, jeden ze zakladatelů surrealismu Salvador Dalí Salvador Dalí: Sen

6 Významní dadaističtí umělci Francouzský výtvarník a šachista, byl ovlivněný kubismem a futurismem. Francouzský výtvarník a šachista, byl ovlivněný kubismem a futurismem. V New Yorku založil dadaistickou skupinu. V New Yorku založil dadaistickou skupinu. Marcel Duchamp Marcel Duchamp: L. H. O. O. Q.

7 Významní dadaističtí umělci Německý básník, novinář a překladatel Německý básník, novinář a překladatel Zakladatel tzv. nonsensové poezie Zakladatel tzv. nonsensové poezie Christian Morgenstern Překlad Josef Hiršal

8 Děkuji Vám za pozornost

9 Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD http://www.ceskaliteratura.cz/translat/apollin.htm http://www.ceskaliteratura.cz/translat/apollin.htm http://www.ceskaliteratura.cz/translat/apollin.htm http://www.zapnimozek.cz/salvador-dali-slavny- umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ http://www.zapnimozek.cz/salvador-dali-slavny- umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ http://www.zapnimozek.cz/salvador-dali-slavny- umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ http://www.zapnimozek.cz/salvador-dali-slavny- umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Dadaismus https://cs.wikipedia.org/wiki/Dadaismus https://cs.wikipedia.org/wiki/Dadaismus https://cs.wikipedia.org/wiki/Marcel_Duchamp https://cs.wikipedia.org/wiki/Marcel_Duchamp https://cs.wikipedia.org/wiki/Marcel_Duchamp http://slideplayer.cz/slide/2028728/ http://slideplayer.cz/slide/2028728/ http://slideplayer.cz/slide/2028728/


Stáhnout ppt "Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce."

Podobné prezentace


Reklamy Google