Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11"— Transkript prezentace:

1

2 Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Sekunda osmiletého gymnázia Gymnázium Sušice Mgr. Bohumila Skrbková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II

3 Potom tedy jedno je jisto,
Kaligram Kaligram - báseň, jejíž písmena nebo celá slova a verše jsou uspořádána typograficky do obrazce, Který vyjadřuje téma básně samotné. Navazuje na tradici středověké carminy figuraty. Kaligram propojuje literaturu a výtvarné umění. Proč mi bije Srdce jako zvonů sto? Snad smrt tu pro mne je? Potom tedy jedno je jisto, Že infarkt mě zabije. Konec ale není to! Život věčný je. Věřím! Proto Naděje Toto Je .

4 Apollinaire Guillaume Apollinaire a anarchista polského původu.
Nejznámější tvůrce kaligramů Guillaume Apollinaire (26. srpna 1880 Řím – 9. listopadu 1918 Paříž) - francouzský básník,dramatik a anarchista polského původu. Jeden ze zakladatelů moderní francouzské poezie. Ve svých dílech propaguje avantgardní malířství - (působí i jako jeho kritik).

5 Kaligram (z řec. Kalos-krásný, gamma-písmo)
G. A. vrátil poezii její smysl pro tajemno, obohatil verše kultem každodenní krásy a dynamismu. Volná asociace představ, otevírá cestu surrealismu. (Prolínají se jednotlivé druhy  umění, přítomnost a minulost,  sen a realita). Pomocí lyrismu své poezie usiluje G. A. o zlidštění světa a o jeho osvobození z konvencí.

6 Česká literatura Apollinaire ovlivnil českou literaturu – (jeho díla překládá Karel Čapek, Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval Poetismus V.Nezval (Pantomima) J. Seifert (Na vlnách TSF) Václav Havel (Antikódy)

7 Kaligram - arabie

8 Praktický úkol Vytvořte kaligram Vlastní námět
Literární předloha (báseň, epigram, aforismus, citát…) Přísloví, rčení, pranostika… Einstein „Potřebujeme podstatně nový způsob myšlení, jestliže má lidstvo přežít.“

9 Kaligram Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Bohumila Skrbková, Gymnázium Sušice Předmět: Informatika, Počítačová grafika Datum vytvoření: prosinec 2013 Třída: sekunda osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Inf-1_11 Anotace a metodické poznámky: Materiál - Grafika 11 - Kaligram - prostřednictvím tohoto materiálu se studenti seznámí s kaligramem a nejznámějším tvůrcem kaligramu (Guillaume Apollinaire), opráší znalosti české literatury (poetismus) a připomenou si i tvůrce českých kaligramů - J. Seiferta a V. Havla. Úkol - studenti vytvoří kaligram (Možnosti 1 - vytvoří vlastní text, 2 - použijí literární předlohu - epigram, aforismus… 3 - vyberou si z citátů, přísloví, pranostik…) Použité materiály: PROKOP, Vladimír, Kapitoly z dějin výtvarného umění, O.K.-Soft, 2011, Sokolov Přímo u použitých obrázků je uveden zdroj, ostatní obrázky jsou dílem autora. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11"

Podobné prezentace


Reklamy Google