Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
TANEC Co to vlastně tanec je?
Řeč, jazyk, mluva.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Společenské TANCE Občanská výchova 7. ročník
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Mimoprodukční funkce lesa
Hudba a tanec (music and dance)
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
O třech jazykových neznámých…
Historie české hudby.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Emoce (city).
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku
Hudba je organizovaný systém zvuků. Anna Ptáčková
Rozdíly mezi osobnostmi
Prezentace pro ESPG Daniela Černá
Humanistické a existenciální teorie v SP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SALSA.
Úvod do učiva občanské výchovy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_347_Tanec, balet AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Teorie motivace Adéla Furiková.
AKADEMIE – situace a okruhy témat Roman Vašek. Kvalifikace profesionálních tanečníků v ČR (rok 2011)
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Definice managementu.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_27_19_HV6_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Balet Základní škola Libina, příspěvková organizace,
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_10_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Tanec a pohyb Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Swing Rebeka vitová.
Ekonomika – základní pojmy.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Sociologie pro SPP/SPR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
Socializace Kejřová.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tanec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace, ideje) Spolu s výtvarnými a hudebními kreacemi jeden z nejstarších lidských projevů, spojující vrozenou touhu člověka po sebevyjádření s přirozenou radostí z pohybu Bývá zpravidla doprovázen hudbou nebo zpěvem

V komunitách na historicky starším stupni vývoje byly dominantní formou kolektivní extatické tance: -Liturgické tance -Válečné tance -Oslavné tance -Smuteční tance -aj. V průběhu historického vývoje se z těchto tanců vyvinuly specifické formy hudebně pohybových aktivit

Tři hlavní proudy: 1)Lidový tance – vytvářený spontánně z lidových tvůrčích zdrojů závislých na době a prostředí (tradici) své existence 2)Scénický tanec – hlavním představitelem se stal balet 3)Společenský tanec – vytvořený v hrubých obrysech dvorskou společností převážně postupnou adaptací tance lidového

Zvláštní postavení zaujal tanec v současné arteterapii, využívající mentálně hygienické aspekty spontánního tanečního projevu k uvolnění psychické tenze léčených v rámci psychoterapeutického procesu

Fotomateriál:

Děkuji za pozornost