Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie české hudby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie české hudby."— Transkript prezentace:

1 Historie české hudby

2 Všeobecné rozdělení Hudební historie může být rozčleněna různými způsoby. Hudbu rozdělujeme do sedmi hlavních oddílů, a to hudbu starověkou, středověkou, renesanční, barokní, klasicistní, romantickou a hudbu století.

3 K celé hudbě je spousty prvků, které jí mohou doprovázet
Tanec Zpěv Film Divadlo

4 Zaměřili jsme se na tanec a hudbu 20-21. století
Mezi českou hudbu se zahrnuje mnoha druhů Česká lidová hudba - Travička zelená, škoda lásky, ó řebíčku Česká muzikálová hudba - Starci na chmelu Česká vážná hudba - Bedřich Smetana - Vltava part 1 Česká moderní hudba - Karel Gott a Helena Vondráčková

5 Lidová hudba Celým začátkem české hudby století byla „Lidová hudba“ Lidová hudba je ryze spontánní projev lidové hudebnosti. Jedná se o písně a tance, ale též o obyčeje a zvyky, při nichž hraje hudba významnou roli. Rozvíjí se a uchovává ústní tradicí a její tvůrci zůstávají většinou anonymní. Základem evropské lidové hudby je píseň. Mnohé z písní byly natolik oblíbeny, že si je předávaly celé generace a staly se tak nejpřirozenějším a také nejčistším projevem obecné hudebnosti, současně však též neocenitelným dokumentem hudebních kořenů příslušného etnika.

6 Lidový tanec Do konce 20. století existovaly tři formy lidového tance, které byly k vidění na shromážděných dne. Jeden ze 3 forem zahrnoval tanec jako ,,waltz a polka,, a tancoval se v páru.

7 Součástí muzikálové hudby
Singin in the rain Muzikálová hudba Hudební a divadelní vědci obvykle označují za jediný muzikál srovnatelný kvalitou se zahraniční muzikálovou produkcí filmový muzikál Starci na chmelu. O muzikálových hercích platí, že musí být dobří činoherci, zpěváci i tanečníci zároveň. Muzikál může být celozpívaný, nebo se v něm střídají zpěv a mluvené slovo. Stejně tak může být muzikál celotančený nebo v něm nemusí být balet obsažen vůbec. Součástí muzikálové hudby Scénický tanec Je to moderní výrazový tanec, určený pro divadelní scénu, který nemá žádná striktní pravidla ani omezení. Cílem scénického tance je vyjádření příběhu, myšlenky nebo pocitu.

8 Muzikálový a scénický tanec
Cílem muzikálového a scénického tance je naučit se nejen taneční kroky, ale také ponořit se do příběhu, vnímat hudbu a naučit se mluvit prostřednictvím těla.

9 Vážná hudba Bedřich Smetana - Vltava
Je široké a zajímavé označení pro evropskou hudební tradici a hudební formy z ní odvozené, za nímž je v dnešní době považováno zejména období renesance, baroka, klasicismu a romantismu. Moderní vážná hudba se vyznačuje nepřístupností a nabouráváním klasických schémat. Bedřich Smetana - Vltava

10 Klasický tanec Dvacáté století je dobou návratu baletu na světovou divadelní scénu. V tomto období se ale ozývaly některé hlasy, které odmítaly klasický tanec, někteří tanečníci si přáli svým pohybem vyjadřovat své pocity, nechtěli používat striktní stará pravidla klasického baletu.

11 Rozvojem procházela především rocková hudba
Rozvojem procházela především rocková hudba. Muzikanti se museli vyrovnat s novými směry přicházejícími z USA => rap, hip hop, punk nebo heavy metalu Moderní hudba Nejznámější z nich jsou Jaromír Nohavica a Karel Kryl. Své stálé postavení na české scéně mají ale i osobnosti populární hudby minulé éry jako Karel Gott nebo Helena Vondráčková. Vzácné kapely má česká scéna též na poli world music. Tyto kapely vycházejí z českého folkloru, ale písně oblékají do moderního hávu. Česká hudební tvorba však nezaostává ani v ostatních žánrech a pyšní se kvalitní rockovou, jazzovou nebo hip-hopovou tvorbou.

12 Helena Vondráčková a Karel gott

13 Moderní tanec Moderní tanec jako všechny projevy uměleckého tance, které se vyvinuly od začátku 20. století mimo oblasti akademického tance a ty, které nelze ztotožnit s estetikou folklóru.

14 Zdroje Text: www.wikipedia.cz
derniaJazzovyTanec.html Hudba: Vlastní repertoár Obrázky: Soubory Microsoft PowerPoint

15 Vytvořily Tereza Ožanová Veronika Houšková


Stáhnout ppt "Historie české hudby."

Podobné prezentace


Reklamy Google