ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Shrnutí učiva raného středověku
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
FRANSKÁ ŘÍŠE.
franský král, bavorský vévoda, římský císař
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Raný středověk 5. – 11. století
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Franská říše 7. ročník.
Snaha o obnovu antické říše
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Název dokumentu: Francká říše Autor: PhDr. Jana Burianová
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Počátky Svaté říše římské
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Francká říše.
Franská říše
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Franská říše 7. ročník.
Středověk Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Francká říše Petr Procházka
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Křesťanství a středověká Evropa
III-01: Frankové za vlády Merovejců
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Franská říše.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Francká říše Merovejské období
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Francká říše.
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Historické počátky středověké Evropy
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
Franská říše opakování.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová 1 Franská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Frankové silný germánský kmen v povodí řeky Rýn a na severu Galie sjednoceni Chlodovíkem I. z rodu Merovejců v roce 499 přijal křesťanství

Sjednocení Germánů franští králové sjednotili germánské kmeny franská říše na území dnešní Francie, Německa a Beneluxu králové postupně ztrácejí moc na jejich místa majordomové majordomus - dvorský správce Křest Chlodovíka

Karel Martel dynastie Karlovců porazil Araby v bitvě u Poitiers 732 zabránil jejich pronikání do Evropy dědeček Karla Velikého Náhrobek Karla Martela Bitva u Poitiers

Karel Veliký první středověký císař v západní Evropě korunován papežem r. 800 v Římě nadřazenost církve nad panovníky považoval se za nástupce římských císařů Jezdecká soška Karla Velikého Korunovace Lvem III.

Rozšiřování uzemí Karel Veliký ovládl značnou část západní a střední Evropy dnešní Francie, severní Itálie a Německo (Sasové) výboje až na Pyrenejský poloostrov (Píseň o Rolandovi) Rolandova smrt

Boje s Avary a Slovany zničil říši Avarů (na území dnešního Maďarska) snaha o podmanění Slovanů na našem území – neúspěšně Slované však musí platit poplatky - tribut

Karolínská renesance dvůr v Cáchách (Aachen) Karel sem zval učence, řemeslníky a umělce z různých zemí rozkvět vzdělanosti (školy při klášterech, biskupstvích) opisování knih v klášterech Karolínská minuskula

Karel Veliký Dóm v Cáchách Busta Karla Velikého Rekonstrukce císařského dvora v Cáchách

Rozpad franské říše nedlouho po Karlově smrti si říši rozdělili jeho vnuci 843 západofranská říše (dnešní Francie) východofranská říše (dnešní Německo) pás území mezi oběma státy

Otázky a úkoly Kdo sjednotil franské kmeny a přijal křesťanství? Kde a nad kým zvítězil Karel Martel? Kterou říši chtěl obnovit Karel Veliký? Ukaž na mapě Cáchy. Jak se jmenují německy? Náročnější úkoly: Co je to karolínská renesance? Které období dějin chtěla napodobit?

Franská říše ( zápis ) Frankové - silný germánský kmen v povodí řeky Rýn a na severu Galie sjednoceni Chlodovíkem I. z rodu Merovejců Karel Martel - dynastie Karlovců porazil Araby v bitvě u Poitiers 732 zabránil jejich pronikání do Evropy Karel Veliký - první středověký císař v západní Evropě korunován papežem r. 800 v Římě považoval se za nástupce římských císařů Karel Veliký ovládl značnou část západní a střední Evropy (Sasko, sever Itálie…) zničil říši Avarů (na území dnešního Maďarska) Karolínská renesance dvůr v Cáchách (Aachen) Karel sem zval učence, řemeslníky a umělce z různých zemí rozkvět vzdělanosti nedlouho po Karlově smrti si říši rozdělili jeho vnuci 843 západofranská říše (dnešní Francie) východofranská říše (dnešní Německo)

Použité materiály Dějepis, středověk, počátky novověku. Nová škola 2008 http://herold.ujancaku.net/herold-clanky/files/5fe1b74d84af9eb38f20c7297fb5968b-52.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Portrait_Roi_de_france_Clovis.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlodv%C3%ADk_I. http://leccos.com/index.php/clanky/stehovani-narodu http://www.provitacz.cz/nastenne-mapy-pro-dejepis-a-vlastivedu/evropa-a-franska-rise-v-8-9-stoleti http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bataille_de_Poitiers.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karl_Martell.JPG http://www.slovane.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2009010001 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mort_de_Roland.jpg http://martinmalobicky.blog.sme.sk/c/91266/Uhorsko-je-nase-III-navrat-az-k-Avarskemu-kaganatu.html http://www.oih.rwth-aachen.de/~hendrik/aachenerdom.html http://www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/zit/ctype.php http://girls-blogiisek.blog.cz/0809 http://www.zemesveta.cz/archiv/rocnik-2004/nemecko-9-2004/1254-3/mesto-karla-velikeho http://www.euroskop.cz/8972/sekce/pohledy-na-evropu/ http://www.spolek-praha-cachy.cz/cesti-poutnici-v-risi-v-pozdnim-stredoveku.html http://www.dejepisvkostce.estranky.cz/clanky/stredovek/franska-rise.html