Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křesťanství a středověká Evropa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křesťanství a středověká Evropa"— Transkript prezentace:

1 Křesťanství a středověká Evropa
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa Téma – název učebního materiálu Císařství Anotace Pomocí prezentace s výkladem zpracovávají poznámky a získávají vědomosti o významu Svaté říše římské

2 Císařství

3 Mapa Svaté říše římské Svatá říše římská (latinsky Sacrum Romanum Imperium) je název zaniklého státního útvaru, který se rozkládal ve střední Evropě a mocenské centrum měl v Německu. V kratší podobě Romanum imperium jej užívali již v dobách franského krále a prvního císaře říše římské Karla Velikého (který roku 800 obnovil na Západě císařství), ale teprve od vlády východofranského krále Oty I. (936–973) lze hovořit o vzniku státního celku, který se s tímto názvem kontinuálně identifikoval. To, že se tak stalo právě ve východní části bývalé franské říše, souviselo jednak s mimořádnou slabostí západofranské / francouzské monarchie v raném středověku (v protikladu k silné ústřední vládě za Oty I. a jeho nástupců), jednak s tím, že na východě zahájil Ota I. dlouho nepřerušenou tradici císařských korunovací v Římě. Již od panování Konráda II. ze sálské dynastie, konkrétně od roku 1034, se proto název Romanum imperium stal oficiálním pojmenováním někdejší východofranské monarchie.

4 Mapa Svaté říše římské Přívlastek sacrum, doložený až v listinách Fridricha I. Barbarossy (1152–1190), měl zdůraznit sakrální povahu středověké říše, zejména ve vztahu k církvi. Od 15. století se užíval rozšířený název Svatá říše římská národa německého (Sacrum Romanum imperium nationis Germanicae), avšak pouze pro části říše osídlené Němci. Teprve od 17. století sílily tendence chápat název Svatá říše římská národa německého jako označení celého teritoria říše, včetně např. Itálie či Burgundska. Formálně říše zanikla v roce 1806, kdy se Habsburk František II. vzdal titulu římský císař a místo něj začal na prvním místě užívat titulu císaře rakouského, jejž přijal již roku O formálnosti lze hovořit proto, že od vestfálského míru (1648) byla Svatá říše římská pouze volným seskupením samostatných států (císař bezprostředně ovládal už jen své vlastní rodové državy).

5 Hierarchie Císař Kurfiřt Král Kníže

6 Závěr Koruna na hlavě nemusí vždy znamenat výhru

7 Odkazy http://www.premyslvmyte.cz/images/01_model_1.jpg


Stáhnout ppt "Křesťanství a středověká Evropa"

Podobné prezentace


Reklamy Google