P OZNÁVÁME K RNOVSKO Hospodářství. H OSPODÁŘSTVÍ Otázky pro začátek Kolik procent podle Vás zaujímá zemědělská půda na Krnovsku? Které průmyslové odvětví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Nizozemsko.
Lenka Obdržálková Adéla Schindlerová Kvarta A
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Obyvatelstvo a sídla. O BYVATELSTVO A SÍDLA Otázky pro začátek Ve kterém století se podle Vás setkáváme s Krnovem jako s existujícím.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
P OZNÁVÁME K RNOVSKO T radice, kulturní zařízení, turistické cíle.
Charakteristika kraje
Středočeský kraj.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Společenské a hospodářské prostředí
SLOVENSKO.
Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
FRANCIE Jan Dušek.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Moravskoslezský kraj.
Pardubický kraj Martin Sova.
„Matka měst“ „Zlatá Praha“ „Stověžatá Praha“
Pardubický kraj.
Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany.
Socioekonomické poměry
RAKOUSKO II. Martin VRZALA.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída.
Česká republika Hlavní město Praha
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Krnovsko a EU. K RNOVSKO A EU Otázky pro začátek Ve kterém roce vstoupila Česká republika do Evropské unie? Slyšel jsi někdy pojem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Královéhradecký kraj.
Česká republika Vývoj hospodářství
Socioekonomická sféra
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS Téma: Karlovarský kraj Ročník: 9.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Světové hospodářství.
Kraj Vyso č ina. Základní informace Počet obyvatel: Počet obyvatel: Krajské město: Jihlava ( obyv.)Krajské město: Jihlava (
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
RAKOUSKO pokračování. RAKOUSKO pokračování Obyvatelstvo Hustota - 96 obyv. na 1 km ², 56 % lidí žije ve městech Rakušané 93,4 %,cizinci 6,6 % průměrná.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
zpracovaný v rámci projektu
Výsledky projednávání
Pardubický kraj Po střechou Evropy.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

P OZNÁVÁME K RNOVSKO Hospodářství

H OSPODÁŘSTVÍ Otázky pro začátek Kolik procent podle Vás zaujímá zemědělská půda na Krnovsku? Které průmyslové odvětví bylo v minulosti tradiční? A naopak, které jsou dominantní v současnosti? Máte tušení, kudy povede obchvat města?

H OSPODÁŘSTVÍ Otázky pro začátek Na jaké trase jezdí úzkorozchodná trať? Znáš nějakou cyklostezku na území? Jaký je největší zaměstnavatel v sektoru služeb? Obyvatelé kterých států nejčastěji navštěvují mikroregion?

Z EMĚDĚLSTVÍ Krnovsko má průmyslově zemědělský charakter. Zemědělská půda zaujímá 54%. Z nezemědělské půdy zabírají 83% lesy. V ČR zabírají 33% půdy lesy, Krnovsko je se svými 38% lehce nad průměrem.

P RŮMYSL Průmyslová výroba je druhým největším sektorem v mikroregionu. Průmysl má na Krnovsku dlouholetou tradici. V minulosti tradiční odvětví – textilní průmysl a varhanářství. V současnosti v popředí průmysl strojírenský (KOS Krnov) a potravinářský (Kofola). Další významné firmy Den Braven, Wiplast a firmy průmyslové zóny.

P RŮMYSL

D OPRAVA Krnovsko je významnou dopravní křižovatkou. Slezský kříž – páteř Moravskoslezského kraje. Železniční spoj získal Krnov roku Úzkorozchodná trať Osoblaha – Třemešná. Krnov – Glubczyce (v roce 2000 zastavena doprava). Cyklostezky Veřejné vnitrostátní letiště.

D OPRAVA

S LUŽBY Služby jsou na Krnovsku největším sektorem ekonomiky. Nejdůležitějším odvětvím jsou opravy zboží a motorových vozidel (40%). Další významné odvětví v oblasti služeb jsou činnosti spojené s nemovitostí. Nejméně zastoupeny jsou dopravy a spoje.

C ESTOVNÍ RUCH CR má v mikroregionu regionální význam. Turisti hlavně z Německa a Polska. Němečtí turisté podporují nejvíce hoteliérství ve městě. Více o cestovním ruchu si povíme v kapitole Turistické cíle.

H OSPODÁŘSTVÍ Otázky na závěr Vyjmenuj nejznámější krnovské firmy (3). Jaký rozchod kolejí má úzkorozchodná trať? Kam vede cyklostezka č. 55? Co znamená zkratka SZZ? Jaký význam má cestovní ruch?

DĚKUJI ZA POZORNOST