Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým."— Transkript prezentace:

1 www.kr-kralovehradecky.cz

2 Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým krajem Na jihozápadě se Středočeským krajem Na západě s Libereckým krajem Na severu s polským dolnoslezským vojvodstvím Největší města: Hradec králové Jičín Trutnov Dvůr králové nad Labem Náchod Nové město nad Metují Jaroměř

3 Dopravní podnik města Hradec králové denně přepraví desítek tisíc lidí po celém uzemí města i do okolních obcí. Po městě jezdí 43 linek MHD.

4 Hradec králové není zvláště důležitým uzlem železniční dopravy. Na jeho uzemí je 5 stanic. Největší a nejznámější je Hradec králové hlavní nádraží. Další je např: Hradec králové-Slezské předměstí Hradec králové zastávka Hradec králové-Kukleny Plotiště nad Labem

5 Letiště Hradec králové je statusem veřejného mezinárodního letiště. Používá se výhradě soukromníky. Pořádá se na něm několik akcí jako např: Hip-hop kemp Rock for people Atd.:

6 V Hradci králové je výroba pián PETROF

7 Hradec králové je kulturní a turistické centrum Královehradeckého kraje. Jeho nejčastější turisti jsou zejména němci, britové, Američani a Poláci divadla: Klicperovo, Adalbertinum, loutkové divadlo Drak kina: Centrál, letní kino Širák, multikino Cinestar Filharmonie a muzeum Východních čech

8 Hradec králové je město mnoha sportovních odvětví. Sporty v Hradci králové: fotbal, lední hokej, pozemní hokej, basketbal, vodní polo, plavání, karate hokejbal Největší sledovanost má v Hradci králové lední hokej a fotbal. Lední hokej: Fotbal: HC VCES Hradec králové FC Hradec králové hraje 1.ligu ČR ledního hokeje hraje Gambrinus ligu až druhou nejvyšší hokejovou nejvyšší fotbalovou soutěž po extralize. Soutěž u nás v ČR.

9 Nejznámější je v Hradci králové Botanická zahrada léčivých rostlin. Dále pak obří akvárium, aquacentrum, chráněné uzemí Orlice a hradecké lesy, KRNAP a Orlické hory. Turisté jezdí do Krkonoš provozovat zimní sporty.

10 Hradec králové je univerzitní město. Působí v něm: Univerzita Hradec králové, Lékařská fakulta a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy, Lékařská fakulta Univerzity obrany Jsou zde tři významná gymnázia: Gymnázium Boženy Němcové Gymnázium J.K.Tyla Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína Dále je ve městě okolo deseti odborných škol nař: Zdroje: internet wikipedie Obchodní akademie Střední průmyslová škola Střední škola aplikované kybernetiky


Stáhnout ppt "Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google