Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál ČR v evropském a světovém kontextu, působnost ČR v hospodářských aktivitách Téma – název učebního materiálu Zahraniční obchod a cestovní ruch -Prezentace s výkladem -Prezentace s výkladem Anotace Pomocí prezentace s výkladem zpracovávají poznámky a získávají vědomosti o zahraničním obchodě a cestovním ruchu

2

3 Zahraniční obchod a cesta do Evropy Rozvoj služeb poskytl nové pracovní příležitosti. Rekreace se soustřeďuje především do oblastí s dobrým životním; přírodním prostředím. Nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím našeho hospodářství je cestovní ruch.Rozvoj služeb poskytl nové pracovní příležitosti. Rekreace se soustřeďuje především do oblastí s dobrým životním; přírodním prostředím. Nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím našeho hospodářství je cestovní ruch. Cílem cest za zdravím a rekreací jsou naše lázeňská místa. Naším největším obchodním partnerem je Německo. Naším hlavním dodavatelem ropy a zemního plynu je Rusko.Cílem cest za zdravím a rekreací jsou naše lázeňská místa. Naším největším obchodním partnerem je Německo. Naším hlavním dodavatelem ropy a zemního plynu je Rusko. K našim největším obchodním partnerům kromě SRN a Rakouska patří Slovensko.K našim největším obchodním partnerům kromě SRN a Rakouska patří Slovensko. Česká republika, byla v březnu 1999 přijata do aliance, jejíž zkratka je NATO.Česká republika, byla v březnu 1999 přijata do aliance, jejíž zkratka je NATO. Hlavním cílem České republiky se stalo začlenění do hospodářsky vyspělého společenství zemí EU.Hlavním cílem České republiky se stalo začlenění do hospodářsky vyspělého společenství zemí EU. Řada našich měst; sídel byla pro množství památek vyhlášena za památkovou rezervaci.Řada našich měst; sídel byla pro množství památek vyhlášena za památkovou rezervaci.

4 V dovozu; importu dominují v ČR stroje a průmyslové zboží. Vývoz; export strojů a dopravních prostředků; zařízení přesahuje dvě pětiny našeho celkového vývozu; exportu.V dovozu; importu dominují v ČR stroje a průmyslové zboží. Vývoz; export strojů a dopravních prostředků; zařízení přesahuje dvě pětiny našeho celkového vývozu; exportu. Česká republika se stala členem Rady Evropy. ČR byla jako první ze zemí bývalého východního bloku přijata do Organizace pro ekonomickou hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).Česká republika se stala členem Rady Evropy. ČR byla jako první ze zemí bývalého východního bloku přijata do Organizace pro ekonomickou hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V současné době se vytvořila tři hlavní ekonomická; hospodářská centra – evropské, severoamerické a východoasijské. Přibližování se a připojení Česka k Evropské unii; Unii dává možnost využívat tzv. strukturální fondy EU.V současné době se vytvořila tři hlavní ekonomická; hospodářská centra – evropské, severoamerické a východoasijské. Přibližování se a připojení Česka k Evropské unii; Unii dává možnost využívat tzv. strukturální fondy EU.

5 V rámci vnitrostátní rekreace má v Česku velkou tradici chataření a chalupaření, které se stalo od 60. let 20. století oblíbenou a rozšířenou formou trávení volného času.Čeští turisté v zahraničí nejčastěji navštěvují pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku.V rámci vnitrostátní rekreace má v Česku velkou tradici chataření a chalupaření, které se stalo od 60. let 20. století oblíbenou a rozšířenou formou trávení volného času.Čeští turisté v zahraničí nejčastěji navštěvují pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku. Na seznam UNESCO byly zapsány také zahrady a zámek v Kroměříži, kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou, obec Holašovice v jižních Čechách a vila Tugendhat v Brně.Na seznam UNESCO byly zapsány také zahrady a zámek v Kroměříži, kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou, obec Holašovice v jižních Čechách a vila Tugendhat v Brně.

6 Obchod v České republice v současnosti ovládají zahraniční obchodní řetězce, které během posledních deseti let pronikly na náš trh a zejména na okrajích velkých měst vybudovaly velká nákupní centra.Obchod v České republice v současnosti ovládají zahraniční obchodní řetězce, které během posledních deseti let pronikly na náš trh a zejména na okrajích velkých měst vybudovaly velká nákupní centra. Rekreace se soustřeďuje především do oblastí s dobrým životním prostředím. Nejnavštěvovanější lázně jsou v západních Čechách. Ve světě nejznámější české lázně jsou Karlovy Vary.Rekreace se soustřeďuje především do oblastí s dobrým životním prostředím. Nejnavštěvovanější lázně jsou v západních Čechách. Ve světě nejznámější české lázně jsou Karlovy Vary. Služby můžeme rozdělit na výdělečné, které provozovatelům přinášejí zisk (např. bankovnictví, telekomunikace, lázeňství) a nevýdělečné, jejichž činnost musí být dotována (např. školství, zdravotnictví, sociální péče).Služby můžeme rozdělit na výdělečné, které provozovatelům přinášejí zisk (např. bankovnictví, telekomunikace, lázeňství) a nevýdělečné, jejichž činnost musí být dotována (např. školství, zdravotnictví, sociální péče).

7 Odkazy http://office.microsoft.com/cs- cz/images/??Origin=EC790014051029&CTT=6http://office.microsoft.com/cs- cz/images/??Origin=EC790014051029&CTT=6


Stáhnout ppt "Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál."

Podobné prezentace


Reklamy Google