Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1
Obrázek č.15
kyselina mravenčí O OH C (methanová) H H COOH E 236 Obrázek č.19
- o oo ostře páchnoucí bezbarvá kapalina - ve vyšších koncentracích žíravina Obrázek č.17
výskyt : v mravencích v kopřivách Obrázek č.2,3,4
využití: dezinfekční látka včelí úlykrmivo kuřat Obrázek č.5,6
zajímavost - je základní surovinou pro přípravu např. rumové esence do pralinek (ethylester kys.mravenčí) Obrázek č.7
Ještě jedna zajímavost: kkyselina mravenčí působí u mravenců jako feromon Obrázek č.8 klikni na obrázek a přečti si
kyselina octová O OH C (ethanová) H C H H CH 3 COOH E 260
- kapalina štiplavého zápachu - ve vyšších koncentracích žíravina Obrázek č.17
98% kyselina ( ledová ) (ocet ) 5 5 5 5 – 8 % kyselina Obrázek č.9 Obrázek č.16
Výroba: - vzniká kvašením zředěných roztoků ethanolu C 2 H 5 OH O2O2 CH 3 COOHH2OH2O++
využití: konzervační látka oochucovadlo vvýroba barviv, léků Obrázek č.10,11
rozpouští vodní kámen uhličitan vápenatý klikni na obrázky a podívej se Obrázek č.11,12,13,14
Obrázek č Obrázek č.15,16,18 Citace: PhDr.Jiří Škoda,Ph.D.,PaedDr.Pavel Doulík,PhD., Chemie učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia 9, 1.vydání,Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006,136s. ISBN , obr.str.102,103 Obrázek č.17
Obrázek č.19