Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Kondiční a výživový specialista
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
Fyziologické aspekty PA dětí
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Pitný režim.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
AKUTNÍ KOMPLIKACE DIABETES MELLITUS Prof. MUDr. Kvapil Milan, CSc.
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Zásady výživy sportovce
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Bránice. Mechanismus nádechu a výdechu. Vitální kapacita plic
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Žena a sport.
Metabolismus vody Homeostáza II
Aklimatizace na pobyt v prostředí vyšší teploty a vlhkosti Marcelo Faina.
Cukrovka Diabetes mellitus
Dřeň nadledvin - katecholaminy
MECHANISMUS REGULACE TĚLESNÉ TEPLOTY
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Funkční testy sportovců
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Měření anaerobní kapacity
Anaerobní testy ? (pouze ilustrace pro přednášky) Jan Novotný, Martina Novotná FSpS MU, Brno.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Centrální nervový systém
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Žlázy s vnitřní sekrecí
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
Homeostáza a termoregulace
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Sportovní zranění ve fotbale
Typy tréninku z hlediska fyziologie zátěže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal,
Výkonnost srdečního oběhu Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Metabolický a respirační práh
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Látková výměna Školení trenérů licence A
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Měření aerobní kapacity Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Dýchací systém Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výživa běžců.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VY_32_INOVACE_04_20_pitný režim Klikněte na správnou odpověď.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Poruchy vnitřního prostředí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

Intenzivní zatížení vede ke ztrátám tekutin a minerálů pocením Při některých sportech vysoké ztráty (3 - 5 kg) Ztráty vody se blíží 3% tělesné hmotnosti Z nerostných látek dominují ztráty iontů Na a Cl, avšak doplňovat je třeba i ionty K (aldosteron mění ionty Na za ionty K, které se vylučují močí) Deficit vody a iontů je závislý na intenzitě a délce tréninku, na oblečení a teplotě prostředí (termoregulační příčina)

Vysoká výkonnost předpokládá včasné podávání tekutin a minerálů (udržení správné osmolality - množství rozpuštěných iontů v tekutině - vnitřního prostředí) Aby se nápoj vstřebával, musí být mírně hyposmolární (menší osmolalita než vnitřní prostředí) Hyperosmolární nápoj (větší koncentrace iontů) vede k další dehydrataci tím, že na sebe váže vodu z vnitřního prostředí Koncentrace Na iontů v nápoji nemá překročit 30 mmol/l (mohlo by dojít k hyperosmolaritě) Při hyposmolaritě organismu (ionty Na menší než 20 mmol/l) vznikají křeče

Před výkonem a při výkonu nevhodná káva, čaj a nápoje obsahující hořčiny (dráždí zažívací trakt) Nápoj před výkonem a při výkonu: – 21 mmol/l Na – 9 mmol/l K, z toho 5 mmol/l krýt solí, zbytek je lépe krýt jablečnou šťávou – maximálně 35 g glukózy na 1 litr – nápoj je neutrální a je ho třeba podávat v malých dávkách

Nápoj po zátěži: – nápoje dráždící zažívací trakt (nealkoholické pivo,, nápoje sycené CO 2, nápoje obsahující hořčiny) – Nejvhodnější grapefruitový džus ředěný 2 díly sodovky – Nejvhodnější teplota - 12 o C.

Vliv alkoholu Intenzita působení závislá na hladině alkoholu v krvi Hladina 1,0 - 1,5 promile vede ke ztrátě zábran a vypojení volní aktivity První známka - zpomalení reakční doby Druhá známka - poruchy koordinace Vyšší srdeční frekvence v klidu a při standardním zatížení Neúměrné zatížení srdečního svalu Alkohol je pro sportovce nevhodný nápoj