Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Advertisements

Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Identifikace vzdělávacího materiálu
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
UHLIČITANY.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
Uhlík.
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Fosfor a jeho sloučeniny
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kovy alkalických zemin
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Prvky II.A skupiny – kovy alkalických zemin
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Stavební materiály
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
2. Skupina periodické tabulky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Zástupci oxidů RZ
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Vápník – Ca Zhanna Tysyak, 4.B, 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Kovy alkalických zemin typické kovy
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková

Obsah Oxid vápenatý Hydroxid vápenatý Hydrogenuhličitan vápenatý Síran vápenatý Acetylid vápenatý

Oxid vápenatý pálené vápno bílý prášek zásadotvorný Vyrábí se pálením vápence ve vápenkách.

Hydroxid vápenatý hašené vápno bílý prášek málo rozpustný ve vodě (suspenze – vápenné mléko) nejlevnější průmyslový hydroxid vzniká z páleného vápna Používá se ve stavebnictví (malta), k čištění cukerné šťávy, v zemědělství na překyselené půdy, k bělení a dezinfekci, na výrobu chlorového vápna a dalších sloučenin.

Hydrogenuhličitan vápenatý způsobuje přechodnou tvrdost vody součást koloběhu vápníku v přírodě

Uhličitan vápenatý nerozpustný ve vodě aragonit kalcit křída mramor travertin

Síran vápenatý anhydrit sádrovec = dihydrát síranu vápenatého Ze sádrovce se zahříváním na 130°C vyrábí sádra. Použití sádry: stavebnictví modelářství zdravotnictví

Acetylid vápenatý karbid vápenatý vyrábí se z páleného vápna a koksu v elektrických pecích reaguje s vodou na acetylen jeho zahříváním se vzduchem nebo dusíkem vzniká kyanamid vápenatý (hnojivo)

Seznam použitých zdrojů ŠRÁMEK, Vratislav a Ludvík KOSINA. Obecná a anorganická chemie. 1. vyd. Olomouc: Fin, 1996, 262 s. ISBN 80-718-2003-2. Wikimedia [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.wikimedia.cz/