Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým."— Transkript prezentace:

1 Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel

2 Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Zásadité látky (pH > 7) Zásadité látky (pH > 7) Tvoří je hlavně alkalické kovy a kovy alkalických zemin. Tvoří je hlavně alkalické kovy a kovy alkalických zemin.

3 Reakce hydroxidů s kyselinami se nazývá neutralizace. Přitom vznikají soli a voda. Reakce hydroxidů s kyselinami se nazývá neutralizace. Přitom vznikají soli a voda. NaOH + HClH 2 O + NaCl (pH = 7)

4 Vznik Při přípravě vznikají hydroxidy z prvků kovů nebo polokovů s vodou. Při výrobě vznikají z amfoterních oxidů a zásadotvorných ox. s vodou. Při přípravě vznikají hydroxidy z prvků kovů nebo polokovů s vodou. Při výrobě vznikají z amfoterních oxidů a zásadotvorných ox. s vodou.

5 Výroba Hydroxidy se vyrábí hlavně elektrickým rozpadem slané (mořské) vody. V přírodě se nevyskytují.

6 Použití Např. hydroxid sodný (NaOH) či hydroxid draselný (KOH). Žíraviny požívané na výrobu mýdel, papíru, pracích prášků (na čištění mastnoty) Přeměna tuků na rozpustná mýdla, která jsou již snadno smývatelná. Různé další čistící prostředky.

7 Hydroxid sodný silně zásaditá anorganická sloučenina kdysi známá jako natron nebo louh sodný v potravinářství označován kódem E524 pevná bílá látka ve formě peciček, lístečků nebo granulí pohlcuje oxid uhličitý ze vzduchu (uzavřen v hermeticky uzavřených obalech) 2 Na + 2 H 2 O → 2 NaOH + H 2

8 Hydroxid vápenatý hašené vápno bezbarvá krystalická látka nebo bílý prášek vyrábí se z oxidu vápenatého (pálené vápno) směšováním s vodou - proces se nazývá hašení vápna Použití : a) a) jako součást malty, omítkových směsí na stěny b) b) jako zásada používaná namísto hydroxidu sodného v narovnávačích vlasů c) c) jako činidlo pro chemickou depilaci d) d) jako vápníkový doplněk v přípravcích pro děti

9 Výroba mýdla Je to tzv. zásaditá hydrolíza (zmýdelňování) Rozklad za pomoci hydroxidu 2 druhy podle hydroxidu Sodná (NaOH) pevná Draselná (KOH) tekutá


Stáhnout ppt "Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým."

Podobné prezentace


Reklamy Google