Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Jitka Vojáčková

2 * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru

3 * Bor je poměrně vzácný. * Vyskytuje se pouze ve sloučeninách: * tinkal (borax) * sassolin * Bor je biogenní mikroprvek.

4 * Bor je pevný * alotropický (ikosaedr) * černošedý * krystalický je velmi tvrdý * žáruvzdorný * málo reaktivní * polovodič * převážně trojvazný

5 * Bor se připravuje redukcí oxidu boritého * hliníkem nebo hořčíkem (metalotermické reakce). * Další způsob výroby je elektrolýzou roztavených boritanů. * Velmi čistý bor lze získat redukcí bromidu boritého vodíkem.

6 * Bor se používá do slitin pro ocelářský průmysl * (tvrdé, pevné, ferrobor 10 až 20% B), * v letecké a raketové technice.

7 * borany – sloučeniny s vodíkem * boridy – sloučeniny s kovem * jaderná energetika * karbid boritý * výroba brusných materiálů * obložení brzd, spojek * neprůstřelné vesty, ochranné štíty bojových letadel

8 * Kyselina trihydrogenboritá se v přírodě vyskytuje v chmelu, jahodách. * Tvoří rovinné molekuly, které jsou poutané do vrstev vodíkovými vazbami. * Jejím zahříváním vzniká kyselina boritá (meta-) a dále oxid boritý. * Kyselina trihydrogenboritá se pro své antiseptické účinky používá v očním lékařství (3% roztok – borová voda).

9 * MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3., přeprac. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005, 240 s. ISBN 80-7182-055-51. * ŠRÁMEK, Vratislav a Ludvík KOSINA. Obecná a anorganická chemie. 1. vyd. Olomouc: Fin, 1996, 262 s. ISBN 80-718-2003-2. * Wikimedia [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.wikimedia.cz/


Stáhnout ppt "Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru."

Podobné prezentace


Reklamy Google