POMOC EHP – NORSKA ČESKÉ REPUBLICE www.mfcr.cz Zahraniční pomoc pro ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Finanční mechanismy EHP / Norsko Celková alokace pro ČR 105,850 mil. € Evropský hospodářský prostor - 46,600 mil. Eur Norsko - 59,252 mil Eur.
Financování Iniciativy Společenství Equal Ing. Václav Čermák Odbor Platební jednotky pro čerpání ESF, MPSV ČR Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
EHP a Norské Fondy Suzana Jovaševićová Ministerstvo financí ČR – Národní kontaktní místo.
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Pardubice Finanční mechanismus EHP/Norska.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Mgr. Zuzana Bauerová koordinátor projektů
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
1 Informační a komunikační technologie pro veřejnost Karlovarského kraje Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské Unie Knihovny a strukturální.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ministryně pro místní rozvoj
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
EHP a Norské fondy Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni Vlastimil Vaněk Ministerstvo financí ČR.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Pracovní setkání 28. června 2007
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

POMOC EHP – NORSKA ČESKÉ REPUBLICE Zahraniční pomoc pro ČR

Právní základ: Dohoda o účasti ČR a dalších přistupujících zemí v EHP (Protokol 38a) a Dohoda mezi Norským královstvím a ES o Norském finančním mechanismu ( ) Akt o přistoupení k EU ( ) Memorandum o porozumění pro FM EHP ( ) Memorandum o porozumění pro FM Norska ( )

Snižování ekonomických a sociálních rozdílů v EHP Alokace pro nové členské země a ekonomicky slabší země EU : EHP 600 mil. € Norsko 567mil.€ Cíl - finanční alokace

Alokace 2004 – 2009: ( ; shrnutí pro ČR) Celkem 105,80 mil. € Roční limit 21,17 mil. € EHP 9,32 mil. € Norsko 11,85 mil. € (Možnost nevyčerpaných alokací přesunu do následných ročních alokací.)

Typy pomoci: Individuální projekty (od 250 tis. €) Programy (skupiny projektů) Blokové granty - Fondy

(Annex B Memorand) - EHP 1. Uchování evropského kulturního dědictví 2. Ochrana životního prostředí 3. Rozvoj lidských zdrojů 4. Zdravotnictví a péče o dítě 5. Podpora udržitelného rozvoje 6. Vědecký výzkum a vývoj OBLASTI PODPORY - I

OBLASTI PODPORY - II (Annex B Memorand) – Norsko Oblasti 1. – 6. shodné s EHP 7. Implementace Schengenského acquis, posilování justice 8. Technická pomoc

Specifické Formy grantové pomoci (Annex C- Memorand ) - Fond pro neziskové organizace - Fond technické pomoci (MF CZP) - Fond pro podporu spolupráce škol - Fond podpory výzkumu - Fond na přípravu projektů (MF CZP)

1. KANCELÁŘ FM EHP : Výbor pro FM EHPMZV Norska 2. NÁRODNÍ KONTAKTNÍ MÍSTO (NKM) – MF: Centrum pro zahraniční pomoc(CZP) Národní fond (NF) Centrální finanční a kontraktační jednotka Centrální harmonizační jednotka pro finanční kontrolu ADMINISTRATIVNÍ STRUKTURA – 1

PŘEDKLADATEL INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU ZPROSTŘEDKOVATEL – PROGRAMU / BLOKOVÉHO GRANTU -Zpracování návrhů, spolufinancování, implementace KONTAKTNÍ MÍSTA – kraje, centrální orgány Podle kompetence / strategií, spolufinancování ADMINISTRATIVNÍ STRUKTURA - 2:

1.Žádost o poskytnutí podpory (změna formuláře žádosti) 2.Individuální projekty 3.Programy – skupiny projektů 4.Blokové granty (grantová schémata) 5.Fond pro přípravu projektů 6.Ustanovení o oprávněnosti výdajů PRAVIDLA A POSTUPY – 1:

7. Projekty vytvářející příjmy po dobu ekonomické životnosti (v přípravě) 8. Informování veřejnosti 9. Financování ( Disbursement –v přípravě) 10. Monitorování (v přípravě) PRAVIDLA A POSTUPY - 2:

Vazba na prioritu (priority) Vazba na regionální / sektorovou strategii Nepřekrývání se SF / FS, dalšími zdroji EU (Phare / TF) Finanční zajištění instituce / projektu Dodržení platné legislativy (veřejná podpora, kontrahování…) POŽADAVKY K ŽÁDOSTI - 1:

Podrobný plán projektu Studie proveditelnosti Vliv na životní prostředí Plán publicity Spolupráce se zeměmi EHP / Norskem (Podle typu projektu) POŽADAVKY K ŽÁDOSTI - 2:

Max. 85 % nákladů (60 % při zapojení soukromého financování, snížení u projektů vytvářejících příjmy, 90 % u neziskového sektoru) Zpětné proplácení podílu nákladů (10 % záloha výjimečně - schválená zahraničními partnery) PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ

Možnost výběru prior.oblastí (priorit) Zpracování programu / přijímání individuálních projektů Regiony / centrální úřady:

Blokové granty / Fondy 4,340 Indiv.projekty / programy: Kraje (0,6 mil. €/kra) 8,400 Centrální orgány - gesce: MV, MS(Schengen, justice) 1,000 MK (Kulturní dědictví) 3,000 MŽP (Životní prostředí) 3,000 MZd (Zdravotnictví, péče o děti) 1,430 C e l k e m21,170 Indikativní roční alokace mil. €/ ( )

Státní rozpočet Rozpočty krajů / obcí (Vhodná návaznost na existující programy) Soukromé zdroje Půjčky ZDROJE SPOLUFINACOVÁNÍ

Příprava projektů Dodávky, služby Žadatelé Partnerství s veřejným sektorem Bankovní půjčky Uplatnění soukromé sféry:

Žadatelé: Obce; regiony; nevládní neziskové organizace; vzdělávací a výzkumné instituce; instituce ochrany životního prostředí; dobrovolné a společenské organizace; partnerství veřejného a soukromého sektoru; soukromé subjekty PRÁVNÍ SUBJEKTIVITA

MONITOROVACÍ VÝBOR Pravidla Monitorování a hodnocení návrhů Možnosti změn zaměření pomoci (změny příloh Memorand).

Vyhlášení výzvy Měsíce - předložení žádosti Vyhodnocení (kraje, cent.org.) Vyhodnocení NKM (doprac.) Vyhodnocení KFM (doprac.) Schválení - uzavření dohody C e l k e m 9 – 14 PŘEDPOKLÁDANÝ HARMONOGRAM

Dohoda o udělení grantu mezi FMO a NKM Rozhodnutí o udělení dotace mezi NKM a předkladateli / zprostředkovateli (konečnému příjemci) Sub-kontrakty: dodávky; služby; dílčí projekty (v programu); granty (v blokovém grantu) Implementace dle schváleného plánu projektu Platby dle schváleného plánu financování IMPLEMENTACE

Postupy pro žadatele Manuál pro implementaci (předkládání a vyhodnocování projektů) - Veřejné vyhlášení Manuál finančních toků a kontroly Smlouvy o přidělení grantu, pravidla pro závěrečné vyúčtování Úkoly NKM - 1.:

Akční plán pro informování veřejnosti: Informace na webu / ve sdělovacích prostředcích Semináře pro veřejnost Školení kontaktních míst Publikace Zprostředkování informací z KFM Další úkoly NKM - 2.: