Franz Werfel Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Pavel Gajdošík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Portréty literárních osobností světové literatury.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Bratři Čapkové.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Portréty literárních osobností světové literatury.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (III. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
Portréty literárních osobností světové literatury.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Portréty literárních osobností světové literatury.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_359_Bohuslav Martinů AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_17_Život a dílo Georga Friedricha Händela TémaŽivot a dílo Georga.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola Netvořice
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola Netvořice
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Transkript prezentace:

Franz Werfel Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Pavel Gajdošík Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Český jazyk a literatura Franz Werfel Autor: Mgr. Pavel Gajdošík

Franz Werfel (1890 v Praze - 1945 v USA) světoznámý představitel pražské německé literatury autor slavného románu „Píseň o Bernadettě“ Franz Werfel v roce 1940, zdroj: Van Vechten, Carl, 1880-1964, Portrait photographs of celebrities, Library of Congress, Reproduction Number: LC-USZ62-42512

Životopis narodil se v Praze v rodině zámožného židovského rukavičkáře, ale velký vliv na něj měla zbožná česká chůva - křesťanka znal se s Franzem Kafkou i Maxem Brodem, ale studoval v Německu, kde se nejprve prosadil jako expresionistický básník sbírkou „Přítel světa“ (1911) a kde v Lipsku vydal v edici „Poslední soud“ i prvotinu Georga Trackla už před válkou byl pacifista, ale stejně musel na haličskou frontu, odkud ho až 1917 převeleli do redakce armádních novin do Vídně ve Vídni se seznámil se svou životní láskou – o 11 let starší vdovou po skladateli Gustavu Mahlerovi Almou Mahlerovou – múzou mnoha dalších slavných umělců (např. malíře Oskara Kokoschky)

Léta manželství Werfel a tehdy už znovu za významného architekta vdaná Alma měli hned 1918 nemanželského syna, dítě umřelo, Alma se sice rozvedla, ale Werfela si definitivně vzala až v roce 1929 i nesezdaní však spolu žili převážně ve Vídní, Alma mu vytvořila perfektní zázemí a naučila ho disciplíně pracovat na velkých románech, která mu dosud chyběla manželé hodně cestovali (třeba do Izraele) a v roce 1938 utekli před fašismem nejprve do Paříže a v roce 1940 po vpádu Němců do Francie přes Lurdy dramaticky do USA tam žili v Kalifornii, kde Werfel napsal „Píseň o Bernadettě“, ale v nedožitých pětapadesáti brzy po skončení války zemřel na infarkt

Verdi Werfelovým prvním prozaickým úspěchem byl román „Verdi“ (1924), kterého se v krátké době prodalo 60 000 výtisků hrdinou je o sobě pochybující hudební skladatel, který má strach, jestli jeho tradiční operní umění není už zastaralé pokorný Verdi si chce promluvit s pyšným a o své vyvolenosti přesvědčeným Richardem Wagnerem, ale Wagner ho přehlédne a později už k hovoru nedojde, protože Wagner nečekaně umírá Verdi svou rozpracovanou operu „Král Lear“ spálí, ale nakonec najde inspiraci u chudého umírajícího mladíka a napíše svého „Othella“

40 dnů slavnější je ale Werfelův román „40 dnů“ (1933), v němž na příběhu genocidy Arménů ze strany Turků za první světové války jako by předpověděl blížící se židovský holocaust děti zavražděných Arménů poznal jako žebráky na cestách, začal se zajímat o jejich osud a napsal o něm knihu, díky níž se o arménské genocidě konečně trochu dověděl i svět hrdinou bohatý Arménn žijící už roky ve Francii a mající ženu Francouzku, který 1915 přijede domů do Turecka původně jen na pár dnů na pohřeb svého dědečka tam ale vidí, že Turci proti Arménům něco chystají, sblíží se místními venkovany a nakonec vede jejich obranu na Mojžíšově hoře, když se odmítnou nechat deportovat

40 dnů – dokončení, Píseň o Bernadettě asi 1000 arménských rodin na Mojžíšově hoře pod hrdinovým velením odrazí několik útoků stále posilovaného tureckého vojska když už hladoví, pošlou posly s voláním o pomoc ke spojeneckým lodím do nedalekého zálivu, francouzské lodi jich čtyřicátý den obléhání hodně zachrání, ale hlavní hrdina i jeho třináctiletý syn stejně zahynou Největším bestsellerem Franze Werfela byl však působivý román o lurdských zjeveních „Píseň o Bernadettě“ (1941) Werfel a Alma v Lurdech několik týdnů čekali na převedení přes Pyreneje, báli se, že je tam Němci chytí, a tak se tam Werfel modlil a slíbil, že pokud se dostanou do bezpeční, první dílo, které napíše, bude o Lurdách a Bernadettě Soubirousové

Píseň o Bernadettě knihu pak v USA napsal za pouhých 5 měsíců, ale přes rok se udržela na žebříčku bestsellerů New York Times a z toho dokonce 3 měsíce na prvním místě hrdinkou je čtrnáctiletá nezbožná dívka z chudé rodiny, které se v roce 1858 ve výklenku špinavé jeskyně celkem 18krát zjevila krásná, bíle oděná dáma Bernadettu měla spousta skeptických lidí zprvu za podvodnici, která si zjevení vymýšlí, ale prostí lidé se na dívku v transu začali chodit dívat, Bernadetta v jeskyni vyhrabala léčivý pramen a nakonec svůj boj proti ní vzdaly i autority a církev kniha vypráví její příběh na základě dobových dokumentů, ale fakta jsou Werfelem beletrizována – pro větší působivost si přimýšlí některé vedlejší scény a postavy

Píseň o Bernadettě spisovatel ukazuje, jak smutně ta zjevení změnila prosté dívce život, protože po nich už si nemohla vzít nějakého obyčejného venkovana, když bylo jasné, že jednou bude prohlášena za svatou Bernadetta také dožila v ústraní v klášteře, zemřela v pouhých pětatřiceti na nádor v koleni a svatořečena byla až dlouho po smrti v roce 1933 kdysi bezvýznamné městečko Lurdy však díky její tajemné zkušenosti dodnes navštěvuje 5 milionů lidí ročně

Použité zdroje 1) Franz Werfel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-09-15]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Werfel 2) Die vierzig Tage des Musa Dagh. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-09-15]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Die_vierzig_Tage_des_Musa_Dagh 3) WERFEL, Franz. The Song of Bernadette. Ashland: Blackstone Audio Inc., 2003. Audiobook 15. září 2013