Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_04_06 Název Antonio Vivaldi Téma hodiny Život a dílo Antonia Vivaldiho Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázky a hudební ukázky Očekávaný výstup Znalost života a nejznámějších skladeb skladatele Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Vivaldi, Čtvero ročních dob Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 (4. března 1678 Benátky – 28. července 1741 Vídeň)
Antonio Vivaldi (4. března 1678 Benátky – 28. července 1741 Vídeň)

3 Kromě intenzivního hudebního vzdělávání studoval teologii a v roce 1703 byl vysvěcen na kněze.
1. prosince 1703 se stal houslovým mistrem v sirotčinci v Benátkách. Dívky byly vedeny k domácím pracím, získávaly hudební vzdělání a ty nejtalentovanější se stávaly členkami Ospedalského sboru a orchestru. Povinností sboru a orchestru byla účast na mších a slavnostech církevních i světských. Pro toto těleso napsal Vivaldi mnoho koncertů, kantát a duchovních skladeb. Po úspěchu houslových koncertů se stal Vivaldi žádaným hudebníkem v celé Evropě. Navzdory četným koncertním cestám poctivě plnil smlouvu se sirotčincem, která zněla na dva nové koncerty měsíčně. Podle účetních záznamů zkomponoval v letech 1723 až 1729 na 140 koncertů.

4 Jako většina skladatelů té doby se na sklonku svého života dostal Vivaldi do finančních potíží. Měnící se vkus publika začal považovat Vivaldiho za staromódního. Vivaldi rozprodal své partitury za minimální ceny a přesunul se do Vídně, kde doufal ve větší uznání, neboť císař Karel VI. byl jeho velkým příznivcem. Skutečně se stal císařovým dvorním skladatelem, ale krátce po příjezdu do Vídně císař zemřel. Tato rána osudu zanechala skladatele bez ochránce a bez finančních prostředků. Prodával další rukopisy a zanedlouho po císařovi, 27, nebo 28.července 1741, zemřel. Byl pochován v prostém hrobě na nemocničním hřbitově ve Vídni.

5 Dílo více než 500 instrumentálních koncertů pro nejrůznější nástroje, z toho je cca 230 koncertů pro housle; 50 oper; 86 sonát; na 60 mší, oratorií a příležitostných hymnů; na 50 kantát, koncertních árií a jiných vokálních skladeb; stále se rozrůstající počet drobných skladeb komorního charakteru. Nejslavnějším dílem je cyklus houslových koncertů Čtvero ročních dob

6 Antonio Vivaldi. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Antonio Vivaldi. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z: MMV THE CLASSIC COMPORERS. Světoví skladatelé: Vivaldi - Sláva Benátek [CD]. Praha 2: IMP s.r.o.


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google