Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Spisovatelé Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Vítězslav Nezval Narodil se v roce 1900 Biskoupky na Moravě
Zemřel v roce 1958 v Praze Rád cestoval – navštívil Sovětský svaz,Itálii,Řecko, Francii- tam se seznámil s tamními umělci,jejichž díla překládal Básník, překladatel,libretista,dramatik,prozaik Publikoval v novinách a časopisech Působil i jako dramaturg v Osvobozeném divadle

3 Poezie Podivuhodný kouzelník Akrobat Edison Abeceda Sbohem a šáteček

4 Próza Jak vejce vejci Anička skřítek a slaměný Hubert – pro děti
Věci,květiny,zvířátka a lidé pro děti – pro děti Z mého života - paměti

5 Hudba Psal libreta – předloha k opeře Bohuslava Martinů
Otextoval několik písní,skládal i melodie Některé básně se dočkaly zhudebnění- jedna z nejznámějších Sbohem a šáteček Sbohem a kdybychom se nikdy nesetkali, bylo to překrásné a bylo toho dost. Sbohem a kdybychom si spolu schůzku dali, možná že nepřijdem že přijde jiný host.

6 Dramata Milenci z kiosku Schovávaná na schodech
Manon Lescaut – překlad Hlavní postava chlapec,který miluje Manon, je ochoten se pro ni vzdát kněžského života,věří, že je nevinná. Manon se však nehodlá vzdát bohatství a přepychu,které jí nabízí bohatý nápadník. Manon je vyslána do Ameriky za trest, ale……….

7 Ukázka Manon Lescaut Manon je můj osud. Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych. Manon je motýl. Manon je včela. Manon je růže, hozená do kostela. Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Manon je rozum, který mi uletěl!

8 Odkazy Vítězslav Nezval. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

9 Vytvořeno jako DUM do předmětu český jazyk na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 příspěvková organizace, pro 9. ročník. Materiál slouží k doplnění výkladu k tématu – Vítězslav Nezval. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru či interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v II. pololetí školního roku 2012/2013.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval"

Podobné prezentace


Reklamy Google